måndag 29 november 2010

PERSONBESKRIVNING, Nu vill jag sjunga dig.

Astrid var en 80 åring gammal kvinna och under största delen av hennes liv har hon varit ensam. Hon verkade nästan plågsamt utlämnad en kutryggig gestalt. Astrid hade en tragisk uppväxt och hennes liv hade stark präglat av ensamhet, sorg och förtvivlan. Hon brukade ofta använda tjock mörk kappa och gummistövlar. Hon hade dålig sikt i ögonen. Eftersom hon var ensam nästan sitt hela liv så hon blev expert på ensamhet och blev bra att behålla sina hemligheter.
Astrid förlorade sin mor när hon var barn och började då hennes sorglig liv. Hennes mor var en glad och positiv kvinna och hade goda minnen av henne. Astrids far var en bonde och när han var hemma pratade han aldrig med sin dotter. Han förstörde också sin dotters ungdom och därför Astrid fick djupa sår i sin själen. Astrids farfar dog innan hon föddes. Hon hade inga minnen av sina morföräldrar men hon visste att mormor hade dött rätt snart efter mor och morfar bodde i Stockholm och Astrid träffade honom efter sin mor dog men han tog inte ansvar för henne.
När Astrid var sjutton hittade hon sin käresta som hette Lars och hon brukade bli glad när hon träffade honom. Men tillslut fick hon inte sin älskade. När hon blev 18 år tvingade hon gifte sig med en annan man av sin far. Astrids man var kortväxt och i tjugofem års ålder. Men hon tyckte att hennes man gifte sig med egendomen, marken och släcktnamnet. När hon gifte sig med honom dog hon kroppsligt. Hennes man var en sådan obetydlig man tyckte Astrid. Han blev också aldrig en riktig man för Astrid.
Astrid hade en dotter som hette Sara men en sommarkväll dödade hon själv sin dotter och hon dog också den där kvällen tyckte hon. Astrids farfar som hette Karl och han som köpte en gravplats där Astrid begravde sin dotter. Och Astrid valde sin gravplatsen till vänster av Sara och hon tyckte det var hennes hem. I berättelsen författare har beskrivit att Astrid älskade mycket sin dottern men varför hon dödade sin dottern det står inte i romanen.
Slutet av sin liv Astrid fick en vän som hette Veronika och hon hade hyrt ett hus brevid Astrid så hon blev hennes granne och när Astrid började omgås med Veronika började hon bli medveten om vardagen. Tiden gick och vänskapen mellan de två kvinnorna blev till ljus. Astrid började att berätta sin hemligheter för Veronika. Vänskapen öppnade hennes sinnen. Veronikas vänskap hade öppnat hennes hjärta. Men när Veronika klarade sin ärende for hon tillbaka hem till Nya Zeeland men smärtade i hennes hjärta att lämna Astrid åt sitt öde. Astrid skrev ett brev till Veronika innan hon for sitt hem och där tackade hon för allt till Veronika. När Veronika kom tillbaka till Astrids byn igen var då ingen kvar i Astrids hus. Astrid flyttade till eget hem där bodde sin käraste dotter.

söndag 28 november 2010

Utvärdering av bildmomentet

Vi har pratat om bilder det senaste två veckorna . Först har vi valt en bilder. Den samma dag vi tittade genom på sin bild, Vi har skrivit vad vi tankar. Vi har jobbat två och två men vi var tre,
Vi har gjort redovisning på alla elever och vi kom framför så vi berättade egna bilder. Det var kul eftersom vi lärde mycket även vi var nervös men det gick jättebra. Alla elever visade sina bilder och vad de tycker om Luleå. Luleå är en liten stad men mycket fina plats. En del elever visade annat men ändå det var fint bild. Jag tycker att bo här Luleå eftersom det är inte så tråkigt.

Utvärdering av bildmomentet!!

I Onsdags har vi redovisat bilderna om Luleå. Jag tycker att bilderna var bra alla visade sina egna tankar det var jättebra. Vi hade olika åsikter och bilderna handlade om naturen i Luleå. Det var roligt att höra om Luleå och det var intressant. Några elever blev nervös när dem står framför i klassen men det gick jättebra. Jag har lärt mig mycket om Luleå. Jag tyckte att alla jobbade bra!!!!!

fredag 26 november 2010

Pojken som åt ikapp med trollet

Det var en gång en bonde som har tre söner. Han skickade sönerna till skogen för att de skulle hugga trädet så att de kunde betala skulderna. Det gick inte bra för två äldsta pojkar för att de var rädd när ett stor tjock troll kom fram de när de började hugga en gammal gran. Fadern var så arg när de kom hem och han sa att han hade inte blev rädd av trollet när han var ung. After det gick den yngste sönen till skogen. Han har skrämt trollet med att klämma ett ost i handen så att vassla stänkte. Han sa att han ska klämma trollet som han har gjort med osten. Då hjälpte trollet den där pojkar att hugga träd och sen de gick till trollets hem på kvällen. De har bakat en gryta med gröt. Sen utmanade pojken det där trollet att de ska tavla för att se vem som kan äta mest och snabbast. Men pojken tog fram hans ryggsack och la på maggen. Trollet märkte inte det sen borjade pojken öste gröt inne i ryggsack. När ryggsaken var fullt skar han ett hål på det. Trollet också var fullt och kunde inte äta mer så pojken sa till trollet att han också kan skar ett hål på maggen. Så gjorde trollet ett hål på maggen men han dog efter det. Pojken vinn och tog allt silver och guld på skogen och gick hem. Och sen kunde de betala skulderna.
Det var intressant saga och jag lärde mig att även en liten människa är stark och smart än de stora.

pojken som åt ikapp med trollet

Den här saga handla om en gammal man med sina tre pojkar.
Han hadde skulder och inga pengar, men han hadde en stor skog och tänkte om fälla träd i den, så att de kunde betala av något skulder, men han var gammal och svag och frågade sonerna att hjälpa han.
Den äldre gick till skogen,när han börjadde hugga i en gammal träd, kom det fram en stort, tjock troll som sa till att den skull slå han i hjäl om han huggadde i sin skog.
Pojken sprang hem och berättade till papa vad som hände, men papa svarade att han var en feg stackare.Samma hande tillandra poke, så gick den yngste med ost i ryggsäcken.
Han klämde sig osten med handen så vasslan stänkte.Han sa till trollet att han skulle klämma han som han klämdevattnet ur den vita stenen om han hållade inte tyst.
trollet var rädde och hjälpped pojken att hugga.,efter, de gick hem till trollet åt grot.
Pojken sa till trollet att de skulle ätta ikapp, trollet tänkte han skulle vinna, men pojken hadde tagit ryggsäcken och lade den under knäet framför sig så mer gröt gick till osten i ryggsäck.
Han tog ett kniv och skarrade ett hål i ryggsäck för det var ful. Trollet blev ful och sa att han orkade inte ätta mer. Pojken sa till honom att skarra ett hål i magen som han gjörd, trollen gjörd den och dog.Pojken tog alla silver och guld som fanns i bergen och gick hem och fader kunne betala skulder.
Den här saga lära oss att ynga människor kan vara smartare och starkare an äldre.

Utvärdering av terminens arbete

torsdag 25 november 2010

Utvärdering bilder

Vi visade våra bilder och det var jätte fina bilder. Vi berättade bilderna. Vi hade olika åsikter. Bilderna handlade mest om naturen i Luleå och några elever hade konst bilder. Jag tycker Luleå är fin. Det är jättekallt här men det finns många saker att gör och vi kan ta mer bild om vi är mer intressant på fotograph. Några elever kommenterande andra bilderna,det blev spännade. Jag tycker om att ta bilden. Jag brukar ta mig kamera överallt.

onsdag 24 november 2010

Utvärderande blogg

Jag tycker att bilderna vad bra alla visa egna tankar det var bra .Vi hade olika bilderna frå Lulea .Jag lärte mig mycket om bilderna jag fick vettar många ställ som jag viste inte.
Det var roligt att alla går fram och berätta om sina bilder och  vi skrattar .Jag tycker att allt var bra inge som jag skulle ändra .Att jobbar i grupp var bra.

Utvärdering av bildmomentet

Vi började jobba på bilder för två veckor sen. Första delen hade så att lärare som valde bilder åt oss och sen vi hade beskrivit om bilder också vi hade ritat bilderna i klassrummet som andra hade beskrivit. Och vi ritade bilder utan att se. Andra delen var så att vi som valde bildar och redovisade om bildar. Också andra delen var jätte intressant och härlig för att alla valde fina bilder för att visa egna urval och tanker. Alla mina klasskamrater redovisade sina bildar jätte bra. Och våra lärare var jätte tåliga att lyssna våra redovisningar. Också våra lärarna hjälpte oss när vi fastnade på något.

Det var bra att jag har blivit med olika område i Luleås där finns jätte fina utsikter, historiska byggnader och naturlig sikter.

Jag har lärt mig genom den lektionen att hur man blogga en bild genom internet till blogget och hur man redovisar egna tankegångar om en bild.

Det var roligast att när mina klasskamrater redovisade på bilder och när de berättade egna åsikter och avsikter om bilder skrattade vi ofta för att det var skrattretande.

Men det var tråkigast att nästan alla hade tagit bilder från natur.

Jag skulle välja ändra på att om vi valde bilder som historiska eller kända kunde då bli lektionen såväl lärorik.

Alla bilder

Jag tycker att det är bra att jag kunde se bilder som alla i klassen har tagit och lägger på blolgget. Jag gillar alla bilderna och nu tycker jag att det är bra att jag kunde lyssna de andra när de pratar så det gjorde jag utvecklar mitt språk och vet mer flera ord. Det är roligt för mig idag. Alla berättar om sin bild jättebra. När jag står framför klassen och berättade om min bild känner jag bättre än förut och inte så nervös. Jag har lärt mig nya saker och ord varje dag.

Utvärdering av bildmomentet

Idag försätte vi om redovisning om bilden och Jag har sett många bilder som är jätteintressant att titta på. Vackert havet utsikter, naturen, sjoärna osv.. Det var bra att de flesta eleverna visade bilderna från sjöarna och hamnen så att Luleå är känt för många öarna, skärrgård och Naturen. Jag tyckte om när de visade bilderna när man kan åka dit på sommaren och göra några saker till exempel simma, grilla, segla, båttur eller promenera. Det fanns en elever som har visat bilder om solen gått ner och hon berrätade eller relaterade den om livet.. Jag lärde mig att uppskatta vad vi har i världen. Man behövs inte att åka någonstans för semester. vi kan bara stanna här i luleå att njuta av på sommaren utan att spendera mycket.

Utvärdering av bild

Idag redovisade vi färdigt om bilderna vi hade valt om Luleå. Det var intressant att få ta del av varandras berättelser, och historier. För varje bild har ju en egen historia, både gammalt och nytt. Fantastiska bilder, med fantastiska miljöer och vyer, både sommar och vinterbilder.
Jag tyckte det var bra att få ta del av Luleås historia, både i bild och ord, och att få fota själv en bild eller hitta ett kort av Luleå, var lärorikt och intressant. Man lär sej söka och leta efter den bild man vill välja, och sen berättar man om bilden man valt och varför.
Jag lärde mej att tänka själv och använda mitt sinne till att leta nåt vackert och meningsfullt som en bild kan ge, och man väljer ju sin bild med omsorg, den har ju något att ge en själv eller andra.
Roligast var nog att att få gå på stan och leta sin egen bild eller välja en genom datorn,och det var roligt att rita av varandras bilder genom att den andre berättade om sin bild så skulle man rita av genom det. Var inte bra på rita men det blev en förstådd ritning iallafall. Jag tyckte nog inget av det vi gjorde var tråkigt. Och jag vill inte ändra på något.

Min utvärdering av bildmomentet

Under de senaste två veckorna hade vi arbetade med bilder. Första uppgifter var att beskriva den bilden som lärare gav oss. Jag tycker att de var en bra uppgifter eftersom vi kunde tänka på alla små detailjer i bilden och hur vi kunde beskriva de så att en annan person kunde förstå. Nästa dag behöver vi sitta rygg mot rygg och beskriva bilden för den andra person. De var mycket bra tycker jag eftersom vi måste tänker hur det vi säger är förstås av en annan. Det var inte lätt men, det var bra för att se den andra persons ritningen.

Jag blev besviken att vi inte jämföra den urspringligen bilden med personens ritningen av alla grupper. Det skulle ha varit intressant att se hur väl andra grupper gjorde.

I den här uppgifter hade jag lära mig att inte alla ser världen på samma sätt som jag gör.

Dagen som vi hade plocka ut fem ord och byte det till synonymer var lite tråkig. Jag var fardig med den uppgiften i fem minuter. Det var inte mycket utmanande och kanske det kunde ha varit tillsammans med en annan uppgift.

Jag tycker att det var jätte kul att visa mina klasskamrater min egen bild av Luleå. Jag tycker att det var rolig att visa de saker som jag bruker göra i Luleå och att se vad de brucker göra ochså. På denna sätt lär vi känna varandra lite bättre på en mer personlig nivå. :o)

Utvärdering av bildmomentet

I den här veckan berättade vi om en bild av Luleå. Alla har valt fina bilder och jag tycker att det var bra för att man kan se olika plats i Luleå och alla har en egen åsikt på det.
Det var inte bra att jag missade några uppgifter med att beskriva och rita en bild. Det tycker jag att det skulle bli bra om jag var här så jag kan också lyssna och höra olika tänkande av olika saker. Det var bra också att skicka kommentär till bilden för att man kan veta hur man tänker och hur man känns på bilden.
Jag lärde mig att man kan inte bara så tråkigt hemma särskilt på vintern därför att det finns många saker du kan göra och se.
Det är roligt att göra uppgifter men ibland tänkte jag ska vi inte göra lektionen i klassrummet? Jag är lite förvirrad för att jag vet inte än om vi bara gå i datorsalen och skriva på bloggen. En lite förklaring behöver jag. Tack!

Bildmomentet

Vill idag skriva om bildmomentet.
För mig det spelar ingen om det var roligast eller tråkigaste.
Det bästta för mig är att, elever ska kunna lära någontin under
varje lektioner för att utveckla i språket. Elever måste kunna
beskriva en bild så att andra ska förstå och rita bilden utan att
se den. Det är jätte-viktigt eftersom elever måste veta vilka ord får
man använda för att beskriva en bild.
Jag tycker att det var en bra moment.

Utvärdering av bildmomentet

Jag tycker att det var bra redovisning och alla uppvisa sin egna tankar om sina bilder. Fast blev alla nervous när vi står framför i klassen men vi fixade ändå. Det var roligt också när alla visa sin egen bild och ge kommentar till olika bilderna, och efteråt alla skrattar och blev glada. Det känns bra att alla tyckte mycket om bilden. Jag lärde mig lite självförtroende att uppvisa till alla utan att titta på boken.

Utvärdering av bildmomtet.

De här bildarna som alla har ställat upp på blogget det var jättefina och jag tycker att det är roligt att man har aktivitet att ta kort och vissar att hur fint Luleå är. Jag gillar att utveckla mig nya saker hela tiden och jag tycker om att pratar och diskuterar i klassen men en sak att jag vill lär mig om Svenska grammatik. Jag har lät mig nya ord och skriv. Jag känner ibland att det var tråkigt men det är okej för mig eftersom man måste lära sig nya saker hela tiden. Jag vill att klassen har om grammatik i klassen någon gång. Om bilden jag tycker om att lyssnar alla att vad de tycker och alla har olika tanka. Min bild som jag hade redovisningen var det fint och jag gilla mycket att gå där och sitta lite stund för att jag kan ugnar ner och ibland man vill vara ensam.

tisdag 23 november 2010

Bergnäsbron från Bergnäset

Den här bilden visar Bergnäsbron när man kommer från Bergnäset. Den är bland de största broar i Luleå älv. Bergnäset är området där jag bor. Bergnäsbron är min väg till skolan varje dag. Det tar cirka fem minuter till stan när man kör och den är bara fem hundra meter långt. På sommaren det ser mycket fint ut, man kan promenera. På sommaren när man kommer från Luleå staden till Bergnäset, man upptäcker hur fint det är genom att ser vatten och träden.

På sommaren i Luleå

Jag valde den här bilden eftersom det var jättefin i sommaren föra året. När jag såg den här bilden känner jag lugn och häftig. Jag har tagit den här bilden från posön det ligger nära min lägenhet och jag gilla att sitter där när jag känner dåligt det hjälper mig mycket att känner bättre. Om det inte så kalt skulle jag vilje bada men det var kalt då så vågra jag inte att bada. ^_^

måndag 22 november 2010

Vinter gryning i Luleå 2010


22/11-2010

Den bilden är i stan i Luleå.
Jag tog den bilden därför att den visar mycket känslor för den som älskar naturen.
Den morgonen hade fin utsikt med en stor måne på höger sida, blå himmel soligt och ljust, det var en jätte vacker och romantisk gryning och på vänster sida solen kom fram skinnande och jättestor.
Den platsen ligger på Timmermansgatan, nära kulturen hus.
Snö är vit, det är fuktigt och inte särskild kallt. Det var faktiskt skönt att promenera där.
Under måne ligger havet, det ser alldeles vit. Hela havet är fruset och några träden som varken har löv på sig.
Taken på husen är full av snö och även om det är mörkt ute så finns snön för att göra alla dagar ljusare och mysigare.

Luleå skärgård. Junkön.




Vill berätta om min bild som är en sommarbild, fotat på Junkön, i Luleå skärgård.
En gammal fiskeby som har gamla anor, nu mera är det endast några få boende på ön, sommartid.
Har varit dit i sommar med båten "Laponia" som står vid Norra Hamn och kör turister sommartid till olika öar i skärgården. Det är en färd på en och en halvtimme från Norra Hamn till Junkön, man passerar många vackra öar efter färden, och resan är väl värd att besökas.
På ön finns en gammal väderkvarn "malkvarn" som är känt just för ön. Nu mera är det turister som besöker ön och man kan även köpa färsk fisk vid bryggorna, lax, sik,mm. Och så finns det ett cafe man kan stanna till och fika på. Ett litet museum finns ochså på ön, i en gammal fiskebod vid bryggan, och där i finns gamla båtmotorer, gamla fiskenät, saker man behövde för en färd på vintern genom is och kyla, och andra gamla rariteter som folk änvände förr i tiden på ön. Väldigt sevärt och roligt.
Och det är ju väldigt vackert att vara på sjön sommartid, då solen lyser på vattnet och får det att glittra, och vinden som fläktar, när man sitter uppe på däck. Ibåtfärden ingår mat och dryck och kaffe, och en utsikt som gårhur lång som helst.. Detta är min bild som jag har i hjä'rtat och hoppas får uppleva i gen ett annat år..

Den här bilden tog jag från bakom Willys i söndag, det är luleåälv. Det var på middag.Solen gick ner och himlen är svart. Jag tänker att mitt liv är gå upp och gå ner lika som solen och vattnet. Men nu vattnet blev isen.. Jag tycker om den här bilden eftersom jag tänker att solen har många olika färger,grå,svart,vit och orange som är på bilden men på morgonen finns det ibland mer än de här färgen. Bilden är ganska svart men jag gillar den.

En fin plats i Luleå

Jag har tagit den här bilden därför att jag tycker att den är berömdast plats i Luleå och jag är säker att alla som bor här vet kulturenshus och alla går där för att låna böcker. jag tycker att kulturenshus är en modern vacker byggnad så det är en av dem vackrast platser i Luleå.

Gammelsta kyrkan


Kyrkan i Gammelsatd är Norrlands största medeltida kyrka .Den byggdes under 1400-talet och invigdes, enligt traditionen ,av ärkebiskop jacob Ulfsson 1492.Kyrkan har tillbyggnader för vapenhus  och sakristia,spånklätt tak och tegeldekor på gavelrösterna.I bogårdsmuren finns två stigluckor ,portar ,varav,den norra  är bevarad i ursprungligt skick.I stigluckorna finns igenmurade skottgluggar och i kyrkans östra gavel finns en utsiktslucka.Kyrkan har mycket rik interiör  och inredning.Korets senmedelida kalkmålningar är utförda av Abertus Pictors skola.jag tycker att kyrkan är mycket fine.

Bild av Luleå!!!!!






Jag har valt den här bilden för att det ser ut jättefin. Det ligger i stan. Luleå är liten stad men har ett vackert landskap. Det är roligt att se på den här bilden. Det är fint väder och det skulle vara roligt att promenera.

Nu vill jag sjunga dig milda sånger

Astrid

Astrid var en gammal kvinna som levde på sina minnen i ett stort hus.
Hon levde som en enstöring tillsammans med minnen från sin första kärlek som dog
Genom en olycka och sin döda barn och minnena från sin man som hon hade aldrig älskat
Och nu log på långvården och väntade på att dö .
Då Veronika flyttade in i huset alldeles bredvid henne så började sakta att bry sig om
Veronika, och Veronika gav åt henne nya perspektiv om livet så Astrid utvecklades mycket
och gjorde saker som hon hade aldrig gjort till exempel klädd sig en badräck, en tiol. gå till
restauranger, lyssna på musik med mera. Veronika betydde så mycket för Astrid eftersom det
var enda väninna som hon kunde ha i hela sitt liv, som kunde ge tid och lyssna på henne .
Man kan säga att Astrid kunde dö lycklig.
10-11-22

Spyflugan Astrid


Spyflugan Astrid, Författare Maria JönssonBoken heter spyflugan


Astrid, omslagen av den här bok är målad med
ljusa färger och ser lite ” grötigt ” ut det är svårt att direkt se vad omslaget
föreställer. Man förstår att det handlar om en fluga då man ser omslaget.
Förmodligen riktar sig boken till både flickor och pojkar.
Färger och nyanser I boken kläders färger används samma till både flickor och pojkar.
För att uttrycka miljö finns röd och blå som uttrycker varm och vatten.
Miljö. Miljön är i en realistisk och fantasivärld . Det är svår att vetta vars bor de om det är i en stad eller i landsbygd .I boken användes djur och jag tror att det är för att ett barn har en annan utsikte att se livet.Genus Karaktärerna handlar mer om kvinnor och de gör i inhemsk handel.
Handling .Den här boken handlar om en tuff fluga som heter Astrid och bor med sin stor familj
mamman, en moster , 7 kusiner,3 nästkusiner och 43 syskon i en soffa . Astrid är en kaxig
huvudperson som gillar äventyr, är jätte nyfiken hon gillar utforska hela tiden fastan att
sin moster tjatar på henne varje gång som Astrid är ute länge hon är rädd för
dansugaren och feta smällen. Astrid gillar mycket mat speciell söta saker men sin favorit mat
är dansk salami. En gång åt hon för mycket tills hon somnade i kylskåp den här gången trodde
hon att hon skulle dö efter den dagen hon bestämde sig för att äta bara gröna saker
HandlingJag tror att författaren vill lära barnen att barnen skall bara noggrann med sina roliga äventyr och eftersom att det finns många barn som gillar inte gröna saker så motiverar och säger att den lila och söta fluga bestämde sig för att äta gröna saker.

10-10-24

Unikt konstverk av Norrbottenskonstnärer i




Den här stor konstverk står i rondell via
Storheden och Sanderby det är en stor boll gjord av järn med flera hålar i, det syns grötigt ut .
Jag vet inte om konstverk men jag tycker att den här konstverk syns inte så fin.
I allfall jag tror att den har stor betydelse för Luleå ,eftersom det är symbolsera järn och kostade mycket pengar.

söndag 21 november 2010

Min dröm bild


Här är min bild. Jag tog inte från Luleå men det är min dröm bild eftersom jag vill gifta nån gång vid havet och smekmånad. Det ska bli roligt. Vid havet man kan ta det lugnt och slappna av hela kroppen och problem i livet. Bilden är jättefint. egentligen Jag vill ha lilla färg med vitt.
En del människor säger att det är viktigt att gifta i kyrkan. jo, det är viktigt men man kan göra vars som helst. Det är viktigt att överleva i äktenskapet på bröllopsdag. Det är en romans tycker jag.



Jag tog bilden i somras. Det var jättefint vädret. Det finns många öar och fina skogen i bilden. Blå himmelen och blått vatten gör ögon glada.Naturen är fantastic i luleå. När jag seglade i luleå såg jag 2 vindboatar och tog jag bilden. De kör boatarna bero på vinden.De bytte position jätteöfta.Livet är en kamp. När vind och våggar kommer försöker vi vara stark. Vinden och vaggor är problem. Problem är altid i våra liv. Alla har många vinder och våggor i livet men vi kämpar på det så vi kan bli starka.

1:a advent



Jag har valt den här bilden för att det är första advent nu på söndag den 28 november. 1:an advent symboliserar att julen börjar, och man tänder 1:a ljuset i adventstaken och jul-stämningen infinner sig. Vilken dag det var igår när vi var på stan på olika affärer och det var mycket folk som köpte saker inför julen.

SYNONYMER

Synonymer jag valde som bäst beskriver bilden.

Lugn - Stilla, besinningsful, trankil

Fridfull - Fredlig

Avkopplande-vilsam

Tyst-diskret

Seren-Rofylld

Luleå Bild


Bilden togs i Varvet nära Södrahamn. Den här bilden är min personliga val eftersom jag bor i närheten och Jag brukar gå dit och promenera nästan varje dag och Jag skulle rekomendera folks att åka dit för att känna naturen och doften av havet. Där kan man koppla av, ta det lugnt, känna stillheten medan du går. Det är den bästa plats för meditation och kontemplation.

Synonymer av bilds beskrivning

I onsdags hade vi synonymer på lektionen och vi alla klasskamrater tog fem ord av våra bilds beskrivning och i fredags alla mina klasskamrater hade skrivit på dator om synonymer i data salen men tyvärr jag kunde inte åka på komvux i den dagen för att jag var sjuk dörför skriver jag hemma idag.


Jag hade tagit fem ord och vars synonymer skriver jag nedan :-

Stuga - boning

Trädgård - plantering

Nedför - nedtill

Överst - ovanpå

Panel - brädforing

Jag har valt de här bilder som visar en sjö i Luleå och den här sjön har frusit och konstig sak att människor promenerar på den.

När jag har sett den här utsikt jag har blivit uppskakad men i samma tid jag har velat prova och promenera på sjön och jag har provat och den har varit jättefin.

Min bild av Luleå

Det var i mars vintern 2010, jag var hemma och sedan kände jag tråkigt och gick jag på en promenad i Luleå med två av mina bröder. Solen sken, det såg ut underbart. Jag tyckte att det var så fint så jag tog denna bild. Bilden är tagen vid Preem just vid stadsparken.

Fångad Solnedgång


Det kändes annorlunda att se solen gå ner för det var tidigt på eftermiddagen. På vintern kan man se solen bara ibland. Det är alltid trist och mörkt.
Jag blev pigg när den lyste i mitt ansikte så jag gick till hamnen och tog den här bilden. Det var jättefint tyckte jag. Och jag ska sluta min berrätelsen med att säga...
"Även om solen går ner blir det alltid en ny dag när solen går upp igen".

fredag 19 november 2010

Synonymer

19/11-2010.
Jag har valde synonymer frön den halvan beskrivning: Vilka känslor fick jag när jag har titat på bilden.
Vacker:snygg, stilig, skön, fager, söt, tjusig, grann, proper, välskapt, elegant, läcker.
Otrolig : otänkbar,osannolik, ofattbar, obegriplig, omöjlig; fantastisk, mirakulös, underbar.
Lätt: tunn, fin, luftig, sylfidisk, eterisk, gracil, smal.
Modig:orädd, oförskräckt, tapper, djärv, kavat, dristig, oförvägen, oförfärad, karsk, morsk, behjärtad, frejdig, käck, rakryggad, heroisk, vågsam, kaxig, strong, fräck, tuff.
Kämpa:strida, slåss, tampas, kriga, brottas, fightas.

Matte "Ekvationer och uttryck"

Räkneordning
I uttryck med flera räknesätt
1. Gör först alla beräkningar inom parentes .
2.Sedan kommer alla multiplikationer och divisioner (från vänster till höger).
3.Till sist görs alla additioner och subtraktioner (från vänster till höger).
Uttryck
Uttryck med bara tal kallas numeriska uttryck t ex 21+7*5

Om x står för ett tal kallas x variabel.

Uttryck med tal coh variabler kallas algebraiska uttryck t ex x-8, a/7+12

Lägg märke till att 3*x skrivs 3x.
Sätter vi x=6 i uttrycket 50+2x får vi 50+2*6=50+12=62
Här kallar vi 62 uttryckets värde för x=6
Ekvationer
är en likhet där ett tal är okänt. Det okända talet har ersatts med en bokstav t ex x.


Jag tycker att det är kul att studera om ekvationer och jag gilla att lösa ekvationer.

synonymer från mina känslor av bilden.

Kall =kylig,frusen
Svag=skör,tunn,kraftlös
Mörk=svart,oklar, hopplös,dunkel
Ensam=sigel, enskild.ensamstående
Rädd=skraj,skrämd,ängslig

Synomymer

På onsdag hade vi tagit fem ord från våra beskrivning av en bild och förändrats dem för ett annat ord. Problemet är att man måste tänker om hur meningen är skriven för att hitta den perfekta synonym.



Mina fem ord var:


  • stenen ~ som jag bytte till berget eftersom det var en stora sten i mitten av bilden.

  • glad ~ som jag bytte till lycklig eftersom det passar bättre tror jag en belåten, förnöjd eller gynnsam.

  • stilla ~ som jag bytte till lugna eftersom jag skrev om vattnet och jag tycker att tyst passar inte.

  • avkoppling ~ som jag bytte till vilsamhet. Jag tror att slappa eller minska var inte helt rätt.

  • bra ~ som jag bytte till frisk men en annan i våra grupp hade föreslagit glad. Jag skrev att 'jag mår bra när solen skiner' och hon sade att glad är ett bättre ord i detta fall och jag håller med.

Björk


Jag har valt en bild som visar björk i Luleå eftersom jag promenera ut i skogen och gillar att ser så många björk när varandra vid vattnet. På höst när gräsmatta blir brun och andra träd lösa sina blad, björken alltid skiner vit brevid blå himmel och gröna tallar. De ser ut som sten statyer. De brukar växer tillsammans i stora grupper och det ser en vit skogen ut. Man kan föreställa alla typer av magisk eller mystisk djur och människor som bor in i skogen.
Man kan också använder björk för många saker. På vår rinner sav upp in i träd och man kan samla ihop sav och laga sirap På sommar man kan klippa av bark att tända eld och lagar mat när dem campa ut i skogen. Björkbark är den enda barken som kan bränna när den är blöt.
I Luleå finns där många björk. Min favorit plats är på björksgatan när vattnet. Där växer så många björk att man alltid känner glad när dem cycklar eller promenera vid.

synonymer

Idag måste vi välja ut fem ord om bilden och byta dem mot synonymer. Min bild visar ett gamalt hus med två gamla kvinnor som står framför det. Mina ord angå bilden.

gammaldags-ålderdomlig
staket-gärdsgård
hörna-knut
gård-inhägnad
nyficken-vetgirig

Synonymer från mina känslor av bilden.

I onsdags fortsätt vi att välj ut fem ord och byta dem mot synonymer.

Har fem ord

1. Påminna- hjälpa att komma ihåg

2. Bild - tavla, fotografi, poster

3. Mark - jorden, området

4. Tycka - åsikt, tro, önska

5. Härlig - underbar, ljuvlig, skön
I onsdag har vi väljat ut 5 ord och skriva dem på tåvlan.Sen bytat vi dem mot synonymer.
Sedan har vi deskuterat tillsammans, vad synonymer förmedlar .Ibland en synonym go med andra ord,menar jag samma betydelse ibland har ord en enkel betydelse,man förstor det under meningen.

Jag berättar om mig

Jag heter Charlene Robert. Jag är 22 år och kommer från Filippinerna. Jag är gift med en svensk man. Jar har fem syskon. Jag har fyra systrar och en bror. Jag tycker om att dansa och sjunga. För ett år sen kom jag till Sverige men det var bara i en vecka. Och sen åkte jag och min man till Norge för att han har fått jobb där. Jag kom tillbaka till Sverige efter 3 månader och borjade studera svenska. Jag började i introduktion kurs i februari. Det är trevlig att träffa några människor från andra länder och Jag tycker att det är roligt att studera svenska. Jag måste kämpa hårt så jag kan lära svenska snabbt. Det ska ta lång tid men svenska är mitt andra liv.

Prova lägga ut bild

Jag har valt den här bilden för att...

Gammaldags Jultomte


Jag tog den här bilden förra året på Gammalstads julmarknad i Hägnan. Vi brukar gå ditt varje år som familjen. Det är fantastisk att se hur det var i gamla tiden. Det finns folk som är klädda i traditionella kläder och visa hur bröd var bakad förr i tiden. Alla promenad vägar lyser med utomhus ljus. Det finns några stället var man sälja sina hemgjord bakning eller hantverk och det är härlig att köpa olika julartiklar. Människor kan ta en tur på häst-släde.
Jultomten sitter i ett lite stuga och han berättar sagor för alla barn. Jag tycker att det är mysigt! Det är mycket bättre för barn att lyssna på en traditionel jultomten i stället för att sitta på en kommersiell jultomtens knä och be han för alla typer av nya leksaker.
Den här jultomten är riktig bra tror jag eftersom när han pratade med min son, stannade han till sin karaktär. Han hörde att vi talade engelska så han pratade på engelska med min son och berättade att jultomten kan förstå alla språk i världen. När han kunde inte höra vad någon hade sagt, satte han horn som ligger på bordet upp till hans öra och frågade de att upprepa vad de sa.
Jag rekommendera att alla gå och uppleva denna underbara jultradition.

V.45 Onsdag 10/11 Bilden

Beskrivningen
Iden här bilden finns 2 fåglarna och en fågelunge och mommasfågelunge som ska flygga för att hitta matten åt fågelungen. Det finns en fågelhålk som byggade från trädet. Det här fågelhålk ganska stor nästan hela A4 papper. En fågelunge kika efter sin mamma. Fågelhålk ligger på vänster sidan av papper. Öppningen var mitten av fågelhålk.

Synonym
kika=tita
hita=finna
flygga=sväva
bygga=konstruera
stor=enorm.

Segelbåt i havet.

Detta är ganska stor båt som seglar i havet.
Den båt är indelat i mitted med en pinne tillräckligt lång som pekar mot himlen,
efter det är flera trådar fästade och det finns fyra seglar som hängde i en triangulär förm delad fyra på höger och det finns två män som hänger och hjälpa till att denna båt att följa hans väg.I den andra hälften är två segel i en kvadrat form.
Och på vänster sida åckså där är motorn i båten och ser du en liten stuga och i en stuga sida till höger är ett pinne inte så lång som följer en segel kvadrat. och det finns en annan människa hjälper att räta segel på vänster sida.
Bilde visar att solen skiner l inte särskilt stark på grund av att solen har börjat slå i vattnet tidig Det visar lysera se att inte blir varm men det ser lugn och kön.
Ett otroligt vackert land det ser ut att vattnet har blivit varmt, vinden är mycket lätt jus nu men det kommer upp att vinder ökar under dagen den är förberedda på blåsig som ser kommer mycket mer.
Detta foto speglar mina känslor så ren med intensiv fred flyga lösgående gärna stoppa dig, du kan bevisa att du är en modig person och som kommer att kämpa utan att vila att uppnå det du verkligen vill ha av livet.
Eftersom ingenting är gratis. Men vi har våra ögon att ser på värdefull och vacker världsrymden.Verkligen naturen som gerdig att du är född och lever.
Jag vara behöver gittat till väg ock seka efter min väg, då jag ska vara lycklig.

onsdag 17 november 2010

Bild

I daga, i klassen har vi diskuterat om bilden. framförallt synonymer. Vi gick genom bilden för att välja ut fem ord och byta dem mot synonymer.
Jag tyckte det var mycket intressant och jag vill säga att detta sätt att lära sig läxan är jätte-bra.
Jag tycker att det hjälper oss att kunna använda flera olika synonymer.

måndag 15 november 2010

LOGGBOK OM BILD

Idag hade vi en annorlunda och intressant lektion, Vår lärare delade oss olika grupper och varje grupp var vi två klasskamrater och vi jobbade så att vi ena har beskrivit sin bild och andra har ritat och när andra har beskrivit om sin bild då ena har ritat.

Förra veckan vi alla hade fått bilder från lärare och som vi kunde välja utan att se bilderna. Idag har jag ritat en bild utan att se som var en små by på landet. Årstiden syntes vinter av bilden för att det var allting täckte av snö.I mitten av bilden hade fyra stugor och bakom stugor hade några träd. Eftersom det var vinter så det hade inga löv i trädet. Till vänster av bilden hade lång väg som var täckte av snön. Efter klarade jag rita började jag beskriva om min bild och min klasskamrat har ritat. Och min bilds beskrivning hade så att det var en kyrka med många stugor. I översta delen och mitten av bilden syns tornet av kyrkan, Till vänster av kyrkan ligger en liten väg och på vägen en man cycklar och bakom honom två gamla män och en ung kvinna som diskuterar något och prominerar långsamt. Det finns två stugor som står till vänster av bilden. Kyrkans längst ner till höger står tre stugor. Längst upp av bilden ligger himlen och bakom av bilden ligger en trädgård där står många träd.

Jag tycker det är en traditionell kyrkby.

Bild, loggbok

15 /11-2010 Loggbok.


Idag på lektion fick vi rita bilder. Vi satt 2 st och en skulle berätta om sin bild och den andra rita av den. Och så bytte man, den andre som ritade fick berätta om sin bild och den andre ritade. För mej var det svårt, för jag är så dålig på att rita, men fick till en bild iallafall. Jätte kul, sen efteråt fick var en i klassen gå fram och berätta med en mening om sin bild. Det var roligt, va olika det bli, alla beskrev sin bild som man kände och tyckte. Jätte bra. Få se vad Onsdagen blir på skolan då....

me myself and i

mother to a 3 yr old beautiful princess .live in tuna ,bn in swedn 4 yrs, very social and so friendly but can be the oppösite if i have to

Lite om mig

Hej Jag heter Adilson Ekman o ch kommer från angola.
Jag har bott i sverige i ungefär 10 år nu och är pappa till 2 barn en flicka på 5 år och en pojke på 2 år. Jag kan tala portugisiska,spanska o flyttande svenska och engelska.
På min fritid älskar jag att hålla på med musik eller spelar basket o umgås med mina barn.
Det här är väl lite om mig själv:P

söndag 14 november 2010

Min bildbeskrivning

Min bild visar ett stort bageri. Bageriet ligger rätt centrum bredvid cirkus och tivoli plats. Det är gammalt och fint bageriet. Längst fram bilden visar två vackra kvinnor som står utanför bageri. Bageriet har många stora fönstret i framför bilden.
ovanför i taket bageriet finns lite snö.Bakom bageriet finns ett hus.

När jag tittar på bilden det är passar bra för mig eftersom jag drömmar att bygga ett bageri och jag gillar baka. Det känd bra.
Jag är glad att har valt den.

fredag 12 november 2010

Beskriver om Bilden

I mitten finns det ett träd, under trädet finns det jätte många blommor.

Bakom trädet är det en kyrka, mellan trädet och kyrka är det vatten.

I vattnet finns det två segelbåtar.



Mina känslor!



När jag ser bilden som påminnar om sommaren och jag tycker att det är roligt att åka segelbåt. Det är fint med blommor och runt träd.

bildbeskrivning

Den finns på min bild ett hus ganska ett stort hus med två våningar. Huset innehåller fem fönster, två i första våning och i mitten av dem finns en dubbeldörr och i andra våning finns tre fönster. Fram för huset står tre personer en man i höger, en kvinna i vinster och en flicka i mitten .

Den finns två skorstenar i vinden. Den finns också en skylt som ligger i mellan våningar i vinster sida som skriva på (Bergström agare) . I höger av huset finns ett stort trappsteg .
På marken framför huset finns mycket snö.

Känslor

När jag har sett den här bilden minnas mig på vinter eftersom den finns snö . Jag kommer ihåg också gammal tiden eftersom personer som finns i bilden det kläde på sig gamla kläder.

bildbeskrivning

Bilden visar ett stort fönster som ligger i en gammal kyrka eller i ett gammalt hus och fönstret ligger i mitten av bilden. I fönstret finns 18 glasrutor och i varje ruta finns fyra små rutor. Toppen av fönster är en halv cirkel och runt fönstret finns små röda tegel. Väggen som är över fönstret är också en halv cirkel och jag känner att det ser ut som ett diadem. Byggnadsmaterialet är murade stenar.

Känslor
Den här bilden minnas mig på gammal tiden eftersom typen av byggnaden ser ut gammal då man har använt murade stenar för att bygga. Den har typen av fönstret är också gammalt eftersom tidigare har man använt den har typen av fönstret för i byggnaden och speciellt på kyrkor.

Mina känslor

När jag ser bilden känner jag kall och frysen även bilden gör mig också lite rädd eftersom bilden är mörk och isen kanske är svag. Jag känner mig också ensam när jag tittar på bilden.

Matteblog om bråkräkning

Idag studerar jag Matte om bråkräkning. Och jag tror att det är ganska svårt, men jag gillar det. Jag tycker inte så mycket om Geometri och det är tråkig för mig. Jag har gjort en prov om Geometri och nästa veckan jag ska göra prov om bråkräkning. Jag hoppas att det ska bli bra.

Matteblogg

Procent
I tordag gjorde jag ett prov om procent.Jag tyckte att det var ganska svårt för mig och jag gjorde också fel eftersom jag skrev fel antalet.Jag tittade inte noggran.Ibland man tänker att man skriver rätt men när vi tittar efter så vet man att man skriver fel.Men jag kunde passa den så nästa vecka börja jag grafer.Jag hoppas att det ska gå bra.

Renskriv texten om bilden

Bilden visar en by med kyrkan
I min bild mesta är himmel . Tre fjärdedelar av bilden är himmel och en del är en by.
I mitten av byn är kyrkan. Kyrkan består av två delar. En del är ett kyrktorn med ett kors i toppen och av den andra delen syns bara taket.
I vänster av kyrkan är många små hus och till höger är flera hus. Mellan husen och kyrkan är träden.
Framför kyrkan har flera hus. Framför husen är en väg som man kan promenerar. Framför vägen är en äng. På ängen finns några små träd.

Renskriv om bilden

Bilder visar en man.

I mitten av min bild ser man en man som går på isen. Mannen går mot fotografen. Man ser inte hans ansikte. Mannen har handskar, halsduk och vinter jacka med huva men han har inte huvan på huvudet. Det är blåsigt och hans halsduk svänger i vinden på vänster sida av bilden. Isen finns en tredjedel av bilden från baksida av honom till hans huvud. Ovanför mannens huvud till höger sida av bilden finns en stor skog. Det finns också träd längst ute på bildens vänstra sida. Mellan träden och mannens huvud ser man en strand lång borta. Ovanför träden ser man en grå himmel. På baksida av mannen men på vänster sida av bilden finns en liten spricka på isen från strandkanten.

Beskrivning om bilden

I Bilden ser man en kyrka och stugor och en liten väg. I översta delen och i mitten av bilden syns tornet av kyrkan. Till vänster av kyrkan ligger en liten väg och på vägen en man cycklar och bakom honom två gamla män och en ung kvinna som diskuterar något och promenerar långsamt. Det finns också några stugor som står till vänster av bilden. kyrkans längst ner högra hörnet står tre stugor. Längst upp av bilden ligger himlen och bakom av bilden ligger en trädgård.

Bilden

Jag har en fin bild. Det är i sommartid. Vädret är fint och solen skinner stark. Blommorna Det finns många blommorna överallt. En kvinna plockar blommorna. Hon är i skogen. Omkring hon finns många blommor och hon står i mitten. I hennes vänster hand finns stjälkar blommorna och hennes högre hand plockar blommorna. Blomman hetter hundkex. Den är vita färg. Blomman sitter i klasar.(En klasa är flera små blommorna på varje stjälk). Blommorna växer i fett jord och det kommer i juli.Hon ser glad ut. Han kläder sig en vit skjorta och en lång ruttig kjol. Hon har hästsvans.

Jag känner mig glad och varm när jag ser på bilden. Jag tycker att sommar i Sverige är fin för att det finns många olika blommor växa överallt. Jag brukade plocka blommorna och satt hemma. Jag plockade hundkexblomman i sommars men det vissnade jättesnabb. Vilda blommor är mer vackra,tycker jag. Jag väljer den här bilden för att jag tycker om natur.

Bilden beskrivning

Bilden visar ett gammalt hus som står med husknuten mot mig med kortsidan på vänster och långsidan på höger. På taket stor en lång skorsten med en liten stege som lutar på skorsten från taket.

kortsidan finns två fönster. Det större finns under det lilla fönstret även kallat vindsfönster. Gardiner hänger i det stora fönstret som står öppet för att låta luften komma in. På långsidan finns ett stort fönster. Framför fönstret står två gamla kvinnor med klänningar på sig. Första kvinna har en ljus klänning och den andra har en svart kjol över en ljus klänning.

Det är sommar och gräsmatta växer på marken. Under det stora fönstret på kortsidan växer två buskar och många blommor. Runt kortsidans hörn står en cykel lutad mot väggen på baksidan, vi skymtar bara bakhjulet. Bakom cykeln finns ett litet vitt staket av trä framför ett träd och ett annat hus.
Fem elkablar sitter fast brevid vindsfönstret. Solen skiner och kastar skuggor på huset och gräsmattan.

Bilden ger mig en glad och ledsen känsla. Jag känner att tiden går fort och att vi inte uppskattar vad vi har och vad vi kunde förlora om vi inte ta hand om vad vi ärvde. Våra äldre släktlingar kan undervisa oss så mycket om livet. Nu tänker vi bara om vad vi måste köpa eller har. Å andra sidan, var livet förr svårare än nu och det blir idealiserad livstil att vi tycker bara om bra saker.

bildbeskrivning

Den finns på min bild ett hus ganska ett stort hus med två våningar. Huset innehåller fem fönster, två i första våning och i mitten av dem finns en dubbeldörr och i andra våning finns tre fönster. Fram för huset står tre personer en man i höger, en kvinna i vinster och en flicka i mitten .

Den finns två skorstenar i vinden. Den finns också en skylt som ligger i mellan våningar i vinster sida som skriva på (Bergström agare) . I höger av huset finns ett stort trappsteg .
På marken framför huset finns mycket snö.

Känslor

När jag har sett den här bilden minnas mig på vinter eftersom den finns snö . Jag kommer ihåg också gammal tiden eftersom personer som finns i bilden det kläde på sig gamla kläder.

Bilder.

Fred 12 Nov.2010 Monica



Min bild visar en liten stuga mellanstor, som sitter ihop med andra små stugor, flera stycken efter varandra, på rad. Den större stugan ser fyrkantig ut, lite avlång uppåt. Dörren sitter på gaveln och sitter på höger sida, inte i mitten på stugan. Stugan är nästan som halvdelad fast mera uppåt än i mitten, och det ser ut som ett loft ovanför delningen, fönstret är igenbommat, och det är snö på taket. På den större stugan sitter det flera små stugor ihop med varandra som lutande nerför en liten backe, där ochså det är luckor för fönstren, vita luckor i vitt trä med små balkar som gör att luckorna sitter fast.
Det är stugor byggda i trä och ser mycket gamla ut. På ett av dom små stugorna är det en liten skortsten, som tittar upp ovanför taket. På de andra stugorna ser man inga skortstenar synliga. Alla små stugor har sina vita dörrar på höger sida. Dom stugorna har ochså snö på taken. Bakom stugorna är det en massa träd som sticker upp ovanför taken, och grenarna är kala på träden och det ser som dom fryser.
Det är vinter ute för man ser snö som ligger orörd utanför stugorna, och man ser närmast bilden länst ut på papperet att det är fotspår och trampat i snön. På dom mindre stugorna ligger det drivor, och det ser ut som ingen varit där på länge. Solen lyser över snön och tar med sej ljuset till dom små stugorna, medans den större stugan ligger i skugga, med en liten glans av sol på taket.

Mina känslor jag får när jag ser på bilden är att jag blir glad. Ser ut som att det skall nalkas mot vår och solen har börjat tränga fram efter en lång vinter. Jag skulle stanna till, och titta på den orörda vackra snön med dom små stugorna, och ta en bild av dessa vyer. När solen lyser på topparna och taken, så blir man så glad i själen. Det är så vackert när dom små kristallerna från snön glittrar som stjärnor på marken eller på träden, och man känner frid o ro att promenera i staden eller skogen och se dess natur med all prakt och skönhet...

I min bild finns en byggnad av trä, ett hus. Min bild har ingen färg den är svartvit. Huset ligger på vänstra sidan av bilden. Huset har en kvadrat form med spetsigt tak. Dörren ligger i mitten av huset, precis över dörren finns ett fönster. Huset har en trappa med två trädräcken. Huset har en grund, det sitter på en cementplatta . Det ser att bilden tåget i slutet av vinter början av våren, snön omkrets huset på fyra sidor. Bakom huset ligger många stugor. På högra sidan av huset ligger ett staket av sten men det är inte högt. Längst upp finns två träd,grenarna är kala . Det ser att träden skymmer en del av en kyrka med valvfönster.

När jag tittar på bilden känner jag mig lite optimist och glad för att vinter ska försvinn och våren kommer med vackert väder mest varmt,när solen skiner ser jag snön blank samma guld och det ger mig en bra känsla.

En bild säger mer en tusan ord

I min bild finns två pokjar som står på en stor sten i vatten och de fiskar.

I mitten av bilden finns den stora stenen, så i fokus på bilden är stenen tror jag. I förgrund och till höger finns vatten. Det är oklart om det är sjö eller hav men jag tror att det är en sjö eftersom vattnet är ganska stilla.

Stenen eller berget är platt och slät. På berget finns två unga pojkar. De kanske är mellan 10 och 12 år. De fiskar. Den som är till vänster är äldre och han tittar ner på sitt metspö. Ena änden av metspöt är på marken och pokjen knytar någonting på mestpöt. Pojken har på sig ett par byxor och en jacka även om solen skiner. Han har också tennisskor på sig. Skor har tre ränder som kanske är Adidas varumärke.

Den andra pokje är till höger om den första. Han står på stenen lite ovanför mitten av bilden. Hans rygg är emot fotografen. Han kastar sin linje i vattnet med båda armarna framför sig. Han är ljushårig och har på sig en T-shirt, ett par byxor och skor.

På höger sidan av berget, i bakgrund, finns flera stora stenar på stranden. Solen skiner men det finns molar i himlen också. Det är en återspegling av solen på vattnet i förgrund framför berget och framför den andra stenar i bakgrund.


När jag tittar på bilden jag känner mig glad. Bilden är avslappande på grund av det stilla vattnet och den slät stenen. Pojkarna ger också en känsla av avkoppling eftersom fiske är en avkopplande tidsfördriv. Jag mår bra när solen skiner, så att se sol gör mig varm och avslappnad.

Renskriv texten om bilden

På bilden ser man en väg och några träd. Det finns fem likadana hus. Det är vinter. På höger sida om vägen finns en del av hus, och man ser en liten brevlåda på fasaden.

På 2:a huset på höger sida ser man två fönster. Fönstren är placerade varsin sida. Längst upp på 2:a huset sticker det upp träd också. Mellan 2:a huset och 3:a huset finns ett stort träd och framför trädet ser man ett staket.

På vänster sida om vägen finns det två hus. Bakom husen på vänster sida finns ett träd.Det finns också ett träd ovanför 3:a huset på höger sidan väg. Det snöar på bilden.

Den här bilden påminner mig om att åka skidor som jag tycker mycket om. Det är härligt när man ser snoflingor som faller mot marken eftersom man blir på gott humör när man ser det.

torsdag 11 november 2010

Folksaga Indonesia

I norra Sumatra (Indonesia) finns en sjö hette tobasjön. Men i mitten av sjön finns en ö hette samosirön. Sjön är nära med mina föräldrar bo. Det är vacker sjön och en av största sjöar i hela världen. Ursprungliga sjön var en förbannelse av gudom.


I Sumatera byn fanns en man, han var en boende. Han jobbade hård även han hade ingen stor mark. Hans ålder passade att gifta sig men han valde sig att vara ensam. På morgon fiskade han i floden. Han ville få en stor fisk. Han väntade jätte längre men slutlingen fick han en stor fisk. Han var förvånad för att fisken glittrade som guld. Fisken sade till honom '' ät inte mig''. Han var chockad och fisken föll till marken. Fisken blev en vacker kvinna. Mannen tänkte "dagdrömmer jag? Kvinnan sade till honom ''var inte rädd. Jag var en människa som du var men jag är skuldsatt till dig för att du räddade mitt liv från förbannelse av gudom. Jag kan bli din fru, jag hette Puteri (drottning). Mannen sade ja till henne och de gifte sig. Men det fanns ettlöfte att han inte får berätta till andra människor vem hon var annas det blev stor katastrof.

Alla människor i byn undrade vem hon är för att hon var en vacker kvinna som kom från himlen. Mannen var glad och jobbade hårt i marken att försörja sin fru. Han var en bra man. Andra människor i byn var avundsjuka på dem. Människor tänkte att mannen och hans fru hade en magi därför att de blev succé i marken. Men de inte byrdde om sig. Han Jobbade Varje dag utan klaga.


Efter några år födde frun en liten pojke. Han hette Putera (son). De var jätte glada. Deras son växte snabb och bra men han var busig. Sonen hade en vana så hans föräldrar var förvånad till honom. Putera var hungrig hela tiden. Maten skulle räcka till 3 personer men han kunde äta ensam all. Pappa var irriterad på sonen för att han inte ville hjälpa dem. Sonen var lat. Hans fru fick alltid lugna honom. Han var tålmodig även fast sonen var envis. Frun var jätte glad för att hennes man var snäll man. Frun var stolt över sin man.

Tålamodet är begränsat. En dag, sonen måste skicka mat och dricka till sin pappa i marken för att han jobbade där. Men han gjorde inte det. Pappan väntade på honom längre, han var törstig, trött och solen var stark. Mannen kom alltid ihåg sin frus meddelande att vi måste tålamod med var barn. Pappan gick hem även han var hungrig och torstig. Pappan såg sin son spela footboll. Han nöp sin sons öra. Pappa sade ''barn, du är meningslös, du vet inte du var, du är ett barn till en fisk". Pappan visste inte vad han sade för att han var spontan. Han insåg sitt fel att, han bröt ett löfte och sade det som var förbjudet att säga.
Efter han sag alla sina ord, hans fru och hans son försvann utan ett spår. Från hans fotavtryck forsade stor vatten och kraftig. Hans by och andra byarna sjönk överallt. Vattenet kom högt och det bredade ut sig till en sjö. Sjön heter tobasjön och i mitten av sjön finns en ö som heter samosirön.
Alla mäniskor har begränsat tålamod. Han var en bra pappa. Han försörjde sin familj men han blev jättesnabb irriterad på sitt barn när sonen inte hjälpte honom. Jag tycker att det är bra om pappan ändrar karaktär.

onsdag 10 november 2010

Bilde

Onsd 10/11-2010 Loggbok.


Idag på lektion fick vi ett blad som föreställde en bild vi skulle titta på och skriva om. Det blev mycke skrivande om hur bilden ser ut, föreställer mm, sen skulle vi beskriva vad vi känner när vi ser bilden. Väldigt annorlunda jobb, men det skall bli spännande o se hur bra man är på rita. Jag kan då inte rita så det blir nog inte mycket till bild för mej att rita av, och sen skall vi ut på stan och fotografera något i Luleå, vad vi vill. det skall ochså bli kul att få välja något man vill fota och sen rita av det. En ny erfarenhet och upplevelse...

tisdag 9 november 2010

LOGGBOK OM SAGAN

Idag diskuterade vi fyra klasskamrater om en saga som heter kuchi kuchi. Sagan handlar om att en krokodils ägg som rullade ner genom backen till Ankasbor och hur blev han en medlen i Ankas familj. Det var en Tailändska saga och det är skriven på tailandska språket. Så för mig var det ganska svårt att förstå för att jag förstår inte tailandska men mina andra tre klasskamrater var från Tailand så när de läste sagan läste de på tailandska språket men sen diskussionen var på svenska.

Det var jätte intresant saga och berättelsen var så att en dag när knäckte alla ägg såg Ankans mamma att tre var samma men fjärde var annorlunda än de tre för att det var en krokodil och som hette Kuchi Kuchi. Eftersom Ankas mamma tyckte om Krokodil så hon älskade alla likadana och lärde de att simma. Det fanns en sjö brevid där Ankorna bodde och där hade tre elaka krokodilar och de skulle äta upp när Ankurna ska hoppa till Sjön. Men Kuchi Kuchi tyckte att han måste skydda Ankornas liv. Eftersom de tre Krokodilar var elaka så de alltid tänkte hur kan de äta upp Ankorna. Så en dag Kuchi Kuchi och tre Ankor tog stenar åt de tre krokodilar och när
de gick vid Sjön kastade de stenar istället för att hoppa sig själva och när stenar höll på ramla ner de tre Krokodilar tyckte att Ankorna hoppar ner och de förberedde sig att äta upp men när stenar rullade ner på deras munnar tappade de sina tänderna. Kuchi Kuchi blen hjälte i Ankornas familj när han skyddade deras liv.

Jag tycker sagan ger budskap till oss att man inte bli elak mot andra. Man måste visa hänsyn till andra och om man tänker något dålig till någon får man tillbaka samma sak. Exempelvis vi kan ta en exempel Karma som hade vi en diskussion i klassrummet före lovet.

Apan och sköldpaddan

Jag har valt en bok som kommer från mitt hemland. Det heter Apan och Sköldpaddan. Det var en gång för länge sedan var Apan och Sköldpaddan kompisar. "Vi har tur", ropade Apan och Sköldpaddan. "titta ett bananträd. Det har ramlat ner på marken". "Vi tar hem det" sa Apan. "Javisst! men, det är bara ett och vi är två," svarade Sköldpaddan. "Vi gör inget, vi kan dela på det" sa Apan. "Okej, jag tar det som är längst upp". "Där kommer frukten" sa Sköldpaddan." Nej, den är min" sa Apan. Det var jag som såg den". Sköldpaddan kunde inte göra något annat än gå med på förslaget. De delade bananträdet. Apan tog delen längst upp och Sköldpaddan tog stammen. De gick hem och planterade sina träd i var sin trädgård. Dagarna, veckor och månader har gått. Apans bananträd dog. Sköldpaddans banaträd växte och bar frukt. Apan gick till Sköldpaddan och berättade om vad som hade hänt med hans bananträd. Han var mycket ledsen. Sköldpaddan var också ledsen för att han inte kunde klättra upp i trädet och plocka bananerna. "Var inte ledsen", sa Apan. "Jag ska hjälpa dig att hämta din frukt." Apan klättrade upp i trädet. Han åt och åt och glömde Sköldpaddan. Kompis, får jag ocksa smaka?" ropade Sköldpaddan. Men apan bara åt. "Oh! Det var verkligen gott", sa Apan. Sköldpaddan blev arg Han lade taggar omkring bananstammen och gömde sig. När Apan kom ner fick han taggar på sig. "Åj,! Skrek Apan. Om jag ser dig, ska jag döda dig, sa Apan argt. Man måste vara snäll.

Om tummelisa!!!

Jag har läst sagan om Tummelisa. Jag tycker att det är bra saga på barn. Det handlar om den lilla flickan som föddes mitt inne i en blomma. Till slut av sagan var Tummelisa lycklig. Vi har rätt att leva med frihet och vi har rätt att välja sina pojkvän/flickvän.

Nu vill jag sjunga dig milda sånger

9 Nov. 2010. monica


Astrid är en 80 årig gammal dam, kutryggig och smal, hennes tänder hade gluggar med glatt tandkött, och den pappersaktiga huden hade blivit gammal och sträv.
Astrid är en tystlåten person, och håller sej för sig själv. Hennes hus är gammalt och börjar förfalla, hennes trädgård är vildvuxen, och behövde rensas för flera år sedan, men aldrig blivit av. Astrids hus låg i mörker, som alltid, huset var en organisk del av henne själv, inpräglade i hennes kropp. Hennes morgnar var väl inrutade, och hon välkomnade inte sådant som rubbade rutinen. Hon bodde ensam med hemligheter långt bevarade i själen.
Det förflutna hölls i schack. Framtid fanns det ingen. Hon kallades byn häxa, och var enda barnet. Astrid hade en tragisk uppväxt, hennes liv är starkt präglat, av ensamhet, sorg, förtvivlan,och hennes mor dog ung. Astrids mor hade kopparrött hår och var en glad o possitiv människa. Och hon hade goda minnen av henne. Astrids far var bonde. Hon såg inte mycket av honom i sin ungdom, och när han var hemma pratade han aldrig med sin dotter. Hon levde sitt liv i huset, och han levde sitt. Hennes far förstörde hennes ungdom, och hon fick djupa sår i själen. Astrid gifte sej ung, men en man som hennes far valt. En man som inte älskade henne, och hon inte honom. Han gifte till sig, egendomen, marken, och släktnamnet.Han blev aldrig en riktig man för Astrid, han förblev en skepnad i hennes ögon. När hon gifte sej dog hon kroppsligt, hennes liv var en enda stor väntan på att hennes man skulle dö. En väntan på 60 år skulle det bli. Astrid fick en dotter, Sara, som blev så älskad. Hon höll henne i sin famn och ammade henne. Så lade hon handen över hennes ansikte och den vita natten uppslukade dom. Hon dödade sitt barn. Den sommarkvällen dog hon..
De tragiska med Astrid var att hon fick aldrig vara lycklig, hennes liv präglades av sorg och elände, hon växte upp som en död gestalt i en kropp som inte var hennes, hon blev ensam och bitter, och hon hade ingen att anförtro sej åt.

Livet trängde sej på. Lite i sänder väckte de liv i hennes hus. Ljud. Fönster o dörrar som stängdes och öppnades. En späd gestalt hade flyttat in i grannhuset bredvid hennes. En ung kvinna. Slank med mörkt, lockigt hår. Småväxt. Hon hade hört att hennes namn var Veronika.
Veronika hade kommit till byn för att skriva en bok färdig. Hon hade varit där i 2 månader innan hon kommit i gång med skrivandet. Det var ett mödosamt arbete.
Sin granne hade hon inte sett så mycket av, bara de få gånger hon gick ner till byn för att inhandla något, hade hon sette henne passera på vägen. Ingen hälsning, inget leende, bara snön där ute präglade fotspåren av en människa som nyligen satt sina avtryck i den vita snön.

Ändå hade livet återvänt för Astrid, hon började bli medveten om vardagen, och det blev en besatthet att sitta i fönstret och titta på grannhuset och livet som rörde sej där.
Astrid började bry sej.
Tiden gick och vänskapen mellan de två kvinnorna blev starkare och starkare, och Astrids mörker blev till ljus. Hon hade fått en vän.
De hemlihgeter som Astrid burit på sej i 70 långa år, började hon att berätta för Veronika.
Hemligheterna berättades, genom vår, sommar och vinter, och Astrid fick tillbaka kärleken.
Vänskapen öppnade hennes sinnen och hon började kunna känna igen. Skönheten som fanns därute, ljud, fågelkvitter, himlens färger, lukter från skogen, regnets droppar på huden, allt detta hade Astrid hållit inom sej, aldrig känt, men nu hade hennes sinnen öppnats och hon kunde älska igen. Veronikas vänskap hade öppnat hennes hjärta, och hon levde.
Sommraren dom fick tillsammans, hösten och våren, vintern, förändrade en gammal människas hjärta , att vänskapen varade för evigt. Den förändring som blivit i Astrid, den kärlek hon fått, får aldrig förloras, den kan bara öppnas av mera kärlek.
När Veronika for därifrån och kände sej redo att hon uppfyllt det krav hon kommit dit för. Boken. Så det smärtade i hennes hjärta att lämna Astrid åt sitt öde, men hon visste att det fanns kärlek, och hon kunde fara tillbaka hem i gen till Nya Zeeland, med frid i sinnet. Astrid hade huset, och livet, och hon visste att en dag skulle hon återvända dit, till byn som blev hennes öppning på boken, och kärlek och vänskap...

Solen och Månen

Jag har valt att presentera en saga som kommer från mittland,Filippinerna. Sagan heter Solen och Månen. Den hittade jag på Internet närmare bestämt "Filipinska folksagor av Mabel Cook Cole, 1916".

Det var en gång i tiden när Solen och månen var gifta, och de hade många barn som var stjärnor. Solen tyckte väldigt mycket om barnen men när han försökte krama om sina barn blev dom upp brända och skadade eftersom han var så het. Så månen var mycket arg och till slut hon förbjöd solen att röra deras barn igen. Då blev solen ledsen.

En dag när månen gick ner till våren för att tvätta, och innan lämnade hon hemmet så sa solen till månen att han får ha inte kontakt med någon av sina barn i hennes frånvaro,annars det skulle blev bråk. Men när månen återvände märkte hon att solen hade varit olydig mot henne, och flera av barnen saknades.

Då blev hon mycket arg på solen och månen kunde inte låta bli så månen plockade upp ett bananträd för att slå honom. Men Solen blev också arg så han kastade sand i hennes ansikte. Och därför ser vi mörka fläckar på månen idag.

måndag 8 november 2010

Myran och Gräshoppa

Jag har valt en saga som kommer från mitt land. Den heter myran och gräshoppan. En dag började skördetid i naturen. Gräshoppan blev mycket glad för sitt överflöd av mat och började sjunga, hoppa. medan myran var upptagen med att samla mat och hålla livsmedels överskott i sitt hus.

Gräshoppan frågar myran varför den måste arbeta så hårt? Myran svarar eftersom vi behöver spara mat och det är en förberedelse till regnperioden. Gräshoppan tycker att det är en dum sak att göra, så den dansar, sjunger och bryr sig inte medan myran fortsätter att samla mat som den ska spara.

Regnperioden kommer och gräshoppan har ingen mat och kan inte gå ut att leta efter mat eftersom allt är vått. Myran å andra sidan har inga problem alls för att allt är bra dennes hus och för att den hade massor av mat sparat även innan regnperioden. Gräshoppan ville be myran om mat men den kunde inte gå ut till myrans hus så gräshoppan dog. Den tänkte nog "om jag bara hade lyssnat på myran"
Sagan vill säga att man måste spara nånting idag och till framtiden. Tänk inte bara idag. Vi har nästa dag och då. Jag ber er att lyssna på myran.

Loggbok (Barnbocker)

Jag har valt en bok som har titeln "Grims Fairy Tale" det är på engelska språk eftersom jag inte kunde hitta en Filippinsk Barnbok. Boken bestar åv fjorton berrätelsen och jag valde "Snow White" eftersom det är jättepopulär i hela världen. det hela började en gång i tiden när en dröttning av lång borta föddes en liten vacker bebis som heter Snow White. När drottningen dog Kungen gifte sig igen till en vacker kvinna som är högfärdig.. Hon är alltid med magi spegel med henne hela tiden och hon skulle alltid fråga spegeln "Vem är vackraste i hela världen?" och spegeln alltis svara.."Du, du är vackraste i hela världen" . När snowwhite växte upp.blev hon vackrare än andra och naturligtvis vackrare än henne.. så hon blev argy och betalade en person som skulle döda henne men till slutet mordaren släppna av henne och bad henne att gå och springa iväg så att Drottningen skulle inte se henne igen.. där snow white springde iväg i skogen där träffade hon tolv dvärgar och blev kompisar.. i slutet träffade hon och gifte sig med en drömprins och de blev lyckliga i alla dagar.
Det är ganska intressant historia. Jag älskar att läsa en bok med ett lyckligt slut. det ger inspiration och hopp för de människör som är förtvivlade.

barnbok

Måndag den 8 Nov.2010

Idag på lektionen hade vi i grupp med oss barnböcker från våra länder vi kommer ifrån.
Jag hade med mej en svensk rimbok som heter "Hattstugan" och är skriven av Elsa Beskow, en svensk känd författarinna med många kända barnböcker bakom sej.
Berättade den i våran grupp och läste berättelsen om rimmen och sånt. Sen hade en annan i gruppen med sej en barnbok från canada. Den var speciell och lite annorlunda. Handlade om en mamma med sin lilla son som var en baby, och på kvällen när hon skulle natta honom tog hon upp han från sängen till sin famn och sjöng för han om hur mycket hon älskade honom.
Pojken växte upp och blev stor, och mamman hade gjort samma sak i alla nätter, smygit in i hans rum, och när han somnat tog hon upp honom till sin famn och sjöng. Sen när han flyttade hemifrån och mamman blev gammal fortsatte sonen med att göra samma sak för sin mamma, tog upp henne i sin famn och sjöng.
Fastnade för den boken för den var så originell och ovanlig. Bra berättat ochså. Den var skriven på engelska, men förklarades och berättades på svenska. Väldigt bra.
Tyckte det var roligt att få ta del av andras bok berättelser ochså, alla hade med sej en bok från sitt hemland, och det var intressant att lyssna. Nu blir det inga mer barnböcker för vi skall börja med annat på lektion, men man kan ju fortsätta själva att läsa för sina barn eller åtminstonde ha barnasinnet kvar. Lite glädje o skoj förlänger livet.

LOGBOK OM BARNBOK

Första lektion efter lov. Vi fick göra avslutning om barnböcker tema .
Det var intressant vi satt i grupper och gjorde redovisning om barnböcker
från var länder y min grupp pratade om två böcker de var roliga. En handlade om
en familj som bodde i en hat stuga och man kunde rimma i varje mening, då kom jag ihåg att min yngsta dotter tycker mycket om att rimma så lånade jag den bok åt min kompis Monica
den andra bok handlade om en mamma son sjöng för sitt barn till och med när han var äldre
Jag tyckte att båda två böcker var intressant och roliga.

diskussionen om sagor

idag vi har redovisat om sagor från vårt eget land. vi alla fyra har berättat så roligare sagor. min handlade om en klok sköldpadda som älskade kungsdotter, en annan handlade en krokodil som var hungrig och ville bara äta som mat en apas hjärtat, kul vad...och en sista handlade om en trogen hund...
en dag kungen blev gammal och vill att en av djuren ska gifta sig med sin dotter och ta hand om hans. men kugen hade ett vilkor. de skulle springa från by till på river tur och retur. den som vinner tävlingen fem gånger par råd skulle gifta sig med kungsdotter. på alla fem gånger inge kunde vinna fem gåger par råd så bestämde kungen att ge dem en sista chans att springa...och där kommer en sköldpadda som ville vara med på tävlingen och alla skrattade åt honom för att han är inte snabb, men vet ni vad...på slutet det är sköldpadda som vann tävlingen och gifte sig med kungs dotter och tog hans arv...

Kuchi Kuchi

vi fyra klasskamrater har diskuterat om en Thai barnbok (en saga) som heter KUCHI KUCHI .
Den sagan har skrivit på thailändska och Pornsom har berättat till oss. Den sagan är från Taiwan och de översätter till thailändska. Den sagan handlar om ett krokodil ägg som rullar ner genom backen till ankasbor. En dag knäckar de tre ägg och de är samma och den fjärde ägg är olika. Det fjärde ägg knäckar till krokodil . Och den krokodil heter Kuchi. Men änkas mamma älskar krokodil likasom andra barn. En dag ankas mamma har lärt hennes barn att simma och krokodil kan simma fortare än andra tre barn. En dag promenerade han till sjön och träffade han 3 krokodiler. Och de var elak och de vill att han ska ta med ankasfamilj föratt de ska äta upp dem. Och sen Kuchi ta med hans familj med 3 stor stenarna. Och de kastar ner stenarna till sjön och krokodil tror att det är ankas som de ska äta upp men det var stora sternar. Och alla krokodil får trasiga tänder. Så Kuchi blir hjälte till ankasfamilj och han bor tillsammans med ankasmamma och lycklic tillsammans med dem.
Jag tycker att det här barnbok är bra för mig och lära mig att vi ska älska varandra och hjälpa varandra. t.ex ankasmamma älskar henns barn men hon älskar också Kuchi som är krokodil.

Barnbok Kuchi Kuchi

Vi diskuterar om en saga.Den heter Kuchi Kuchi. Sagan är från Taiwan men den översätter på Thailändska. Sagan handlar om ett ägg krokodil som rullar genom gården och ner från backen till ankasbo. En dag knäckar alla ägg men de tre är samma men fjärde knäckar till en krokodil och olika från de andra.Han heter kuchi kuchi men ankas mamma älskar de alla likadana och lär de simma. En dag promenerar krokodiln till sjön och de tre krokodiler ser på honom och berättar att han är lik de tre, har vass tänderna och naglar för att fånga ankorna. Men han tro inte på de tre. Han tänker att han inte är anka och krokodiln. Så endag går han med familj med tre stenar till sjön för att kasta på de tre krokodiler. De tre krokodiler tänker att det är ankorna som hoppa ner så de äter upp den så de krokodiler får trasiga tänderna. Så han blir hjälte av alla i familj och bor tillsammans med de fortsätter och han är lycklig att han kan hjälpa ankorna från de tre krokodiler. Den här barnbok berättar om kärleken, accepterande och undersöknig av sig själv av krokodiln. Jag tycker att det är rolig sagan.

Barnbok världen över

I dag pratade vi om barnbok från våra egen lander. Vi hade fyra i våra grupp, men tyvärr bara två av oss hade komma i håg att ta med oss en bok - jag och Monica. Monicas bok var naturligtvis en svenska barnbok och min kommer från Kanada. Det är synd eftersom jag skulle ha velat höra mer om barnlitteratur från andra länder. Men, samtidigt, är barnbok detsamma världen över, tror jag.

Monicas bok var ett rim bok, men alla sista ord var borta. Man måste fylla i sin egen ord i stället. Det är annorlunda, tycker jag. Jag har aldrig sett en bok skriven på det sättet. De andra i våra grupp sade detsamma.

Min bok handlar om en mor som sjung det samma sång till sitt son värje kväll. När han växte, hon skulle smyga in i hans rum på natten, plocka upp honom och sjunga för honom. Hon gjörde det när han var tonåring. Även när han flyttade till hans egen hus, körde hon till hans hus, klättrade upp en stege, gick i hans sovrumsfönster och plockade han upp och sjöng för honom. Jag tycker att det är läskiga! :-S Va hemskt att mamman kryper in hans hus! Historien försätter och berätter hur när mamman var gammal och sjuk, sonen kom, plockade hon upp och sjöng för henne. Budskapet, tycker jag, är att det är bra att familjer bor ha traditioner och att mammor ta hand om barn, men sen barn måste ta hand om sina föräldrar.

Min grupp kompisar tänkte att boken var bra, men jag försätter att tänka att boken är läskiga. Jag tycker inte om boken och min son tycker inte om boken heller! Dessutom är orden av sången svårt att läsa (de rimma inte) och de ska läsas flera gånger genom hela boken. Till sluts har jag lärt mig att andra människor kan ha olika åsikter än mig.

barnbok från våra länder

I dag i klassen, jag och mina kompisar har diskuterat om barnbok från våra länder. Det var jätte-bra diskussionen, det tyckte jag. Diskussion som jag kommer ihåg, är den som handlade om Tanbourskor.

Tanbourskor är en bok från Arabiska länder. Boken berättar om en man som hade ett per jätte-stor skor, och ville inte mannen kastar dem eftersom han tyckte om dem jätte-mycket. Han hade fixat dem drygt hundra gånger. Alla mäniskor i området kände Tanbour. En dag fick han pengar och han hade bestämt att köpa ett per nya skor. Han fick ett per nya stora skor och slängde de gamla. Men det som har hänt med honom är att: varje gång när han slängde de gamla skor, de kom tillbaka därför att alla människor visste att det var Tanbourskor därför att de lämnade dem tillbaka till honom. Han kunde inte flörklara till folket att hade han köpt ett per nya skor. Han blev arg, tills en dag förklarade han problemet till kungen och kungen bestämde att människor ska bygga en plats bredvid Tanbour huset och setta hans skor för att alla som vill titta på dem ska gå till honom och titta. Det är så här att blev Tanbour känd i hela området på grund av hans skor. Vi vet att det är inte så lätt att bli känd på grund av sig själv.

Jag tyckte det var jätte-bra berättelsen eftersom vi har förstått hur en människa kan bli känd på grund av sig själv.

LOGGBOK "KUCHI KUCHI"

Idag diskuterade vi om barnbok som hetter "kuchi kuchi". Det handlade om en anka som växlar upp genom ankasfamilj. En dag rollade ner ett ägg till ankasbo men mammasanka märker inte att det fanns ett extra ägg och senare kläckade alla ägg en anka har fläcka blå och heter "pennaförg" och andra har randig och heter "zebra" och tredje har orange färge och heter "månsken" och den sista var konstigt och var inte somma som andra. När han fläckade låter han "kuchi kuchi" hela tiden och alltså heter han "kuchi kuchi". Han var jätteduktig och lär sig ganska snabbt och mammasanka älskar alla ankasbarn. En dag promenerade han till sjön en sam och han träffade 3 krokodiler och de var så erak. De vill att Kuchi ta med alla ankorna komma till sjö och de ska äta up ankorna men Kuchi lyssnar inte på de alla tre krokodiler. Nästa dagen ta med Kuchi ankasfamilj komma till sjö och de kastade stenerna till tre krokodiler. Krokodilerna tankte att det var ankorna och de biter stenerna och sen var de jätteont eftersom det var hårt och de där alla tänderna var borta och de stickade iväg. Kuchi blev hjälte av ankorna och de lever tillsammans evigt.

Det var jätteroligt för mig att lyssnar och det gjorde jag att tänkte tillbaka när jag var liten. Min mamma läsade en bok varje dag innan jag somnar och jag saknar min mamma jättemycket och hon brukar köpa engelska bok från disney men det kunde jag inte läsa men hon översätt till mig alltid.