onsdag 29 december 2010

Gott Nytt År

Jag vill önska alla ett riktigt Gott Nytt År! Terminen har varit bra på alla sätt. Ni elever har varit så kreativa :) Jag ser fram emot att få träffa alla igen i januari. Jag åker till Thailand i morgon och kommer tillbaka den 19 januari. Ses!

tisdag 21 december 2010

Julhälsning

Jag vill tacka er för den här terminen och hoppas att ni får en härlig jul och ett riktigt gott nytt år. Idag är den kortaste dagen på året och imorgon är dagen en minut längre och sedan kommer ljuset mer och mer för varje dag!

Själv ska jag tända många ljus under jul och försöka ta promenader i vårt vackra vinterlandskap, helst när det är dagsljus. Jag kommer också att träffa mina kära barn och mina goda vänner, samt äta god mat och läsa någon bok.

Ha det bra och jag hoppas att vi syns i januari.

/ Anna-Lisa

söndag 12 december 2010



KAUTOKEINO-UPPRORET

2010-12-08

Elen var en modig och osjälvisk kvinna som tänkte på sin pojke och på somerna bästa istället för att sitta av sitt första fengelse straff

En hjälte för mig är en person som är problem läsare snäll och hjälpsamma så jag tyckete att hon var en hjälpte jo jag ser många hjäptar i nära mitt liv den första är Gud som är alltid med mig och alla personer som alltid är nära mig och hjälper mig


Då polisen tog fast hennes man och de andra mänen.Den oförståelse som svenskarna visade mot samerna och deras arbete med renarna för att de skulle komma på betet uppe på fjället trötts att Elen försäkte säga åt de.
När Elen gick till prästen och vad om hjäp för att ta bort spriten och sen hon försötte hjäpa sina vänner efter att prästen sa åt henne att hon skulle läsa för dem så de dom skulle sluta dricka sprit och när Elen och sinna vänner gick till handelsmanen och slog ihjäll han brende huset hatet mot handelsman som fick samerna att ta lagen i egna händer och den hopplöshet mot den svenska rättvisan som inte kunde hjäpa dem.

Ruth såg sin affär gå dåligt då samerna för till andra affarer var biligare och och skickade efter prästen för att kunna styra samerna efter sin egen vilja och så han kunde förtsätta sälja sin sprit och tjäna pengar. Religionens betydelse var att samerna skulle tro på prästen men prästen var inte en gog person eftersonm han arbetade med Ruth .Då krävde dom att Elen skulle slakta sina renar för att betala rätte gången. Det är Ruth och prästen oförståelse för samernas som hände allt. Filmen beskriver att dom som har makt kan göra som dem vill med dem som kan inte göra sin röst hård.

Jag tycker att samerna gjorde rätt då inte lagen fungerar måste man göra något själv .och med religions krig tycker jag att det förekommer ännu idag man kan se så många konflickter som hände för grung av religions.

överraskning

Det handlar om lisa och hennes man magnus och hennes mama carola.
de tre åkte för sememester i sydAfrica.Magnus och Carola kom tillbaka till Sverige och lisa kom tillbaka efter några månader med en lite babys som ingen visst om.
magnus var överraskade och lite sur för lisa hadde inte sakt nånting.
De plannerade överraska carola men barnet för hon alltid väntade för barnbarn men hon hadde ingen anning .Lisa och Magnus gick till carola och hon var lite chockade när hon så lisa barnet, hon frågade vems barn det var, de så att det var hennes barnbarn. Iborjan, var lite förbannad men i slut var glad att hon fick barnbarn.
Det var en bra överraskning

fredag 10 december 2010

En liten julnovell

Vi har läst en liten julnovell igår. Det var svårt ord men vi kollade noga. Våran lärare lisa har hjälpte oss att förklarade. Sedan har vi läst texten genom i tre gången, och hur kan man uttal rätt. Det var underbart. Vi jobbade två i två och tränade hur ska man säga och hur låter melodi. Jag och Charlene Har läst hela texten så vi kan förstå vad som har hänt. Jag tycker att bättre elever ska läsa texten i varje rad. Det ska bli kul för eleverna och lära sig.

torsdag 9 december 2010

Drama spel!!!

Igår spelade vi en liten drama spel inför klassen. huvudpersonerna i berrätelsen var Lisa, Magnus och Carola. Lisa är Magnus fru och Carola är Lisas Mamma. När Lisa åkte bort till Sydafrika, hon informerade inte sin man att hon var gravid och när hon åkte tillbaka hem till Sverige, hon och sin man planerade att besöka Carola och skulle ge henne en överraskning. och det var verkligen en överraskning när Lisa berrätade att hon har fött barn. hon har sagt till Lisa varför hon inte berrätat till henne och lisa sa att det inte riktigt spelar roll. vad är viktig nu är hon är mormor på en underbart flicka som heter Nikki. och Hon accepterade det till slut och Hon blev glad!!!! :)

överraskning

Vi har spela upp en dramatiskt igår. Det var jättekul tyckte jag. Vi visade en dotter som inte säga till sin mamma och sin man att de har fått barn. De blev chockad. Jag tycker att det en överraskning, Så lisa sade ingenting. men ändå de firade tillsammans. Carola blev glad och äntligen har fått barnbarn.

Jag tycker att det inte bra att säga ingenting till sin man eftersom Han blev nyfiken eller undrar i huvudet "det kanske inte min" Men det beror på en relation om de litar på varandra och trohet.

Jag antar att det var kul att göra en dramatisk. Man lär sig själv språk, Hur kan man uttal. Vi tycker att det gick bra våran dramatiskt. Vi trodde att det kom inte gå bra.

Överraskning

Igår spelade upp vi om överraskning som handlade om Lisa som är Magnus fru och Lisas mamma heter Carola som tycker att Magnus är tråkig. Magnus och Lisa bruka äta middag hos Carola. Lisa var enda barnet precis som Magnus. Carola bjöd alltid på tre vällagade rätter, som hon förberett hela veckan. Magnus och Lissa reste till Afrika och då hade hon börja att tycker om barn och hon vill jobba på barnhemmet. Hon vill inte åka tillbaka till Sverige med Magnus och hon var gravid då. När hon kom tillbaka till Sverige tog hon med sin dotter som heter Niki för att överraskade sin man och mamma. Vi måste spela upp efter Lissa kom tillbaka till Sverige. Jag spelade som Carola och Carola ska vara lite arg mot Magnus att han har inte berättat för henne men egenkligen Magnus vet inter heller att Lissa var gravid förut och Carola var besviken mot sin dotter men Lissa be om ursäkt att hon har inte berättat att hon var gravid. Hon vill bara överraska de båda. Eftersom hon längta efter barn och hon vill har eget barn. Enligt min åsikt är att Lissa hade fel att hon vill inte berätta till sin man och mamma. Hon borde prata eller överen om att hon ska skaffa barn nu för att förbera många saker. Om jag var honom ska jag blir jättesur på henne att varför berätta hon inte till mig. men det var redan hände så man måste ecceptera om det. När vi spelade om överraskning var jag jätteroligt och avnjuta med mina kompisa och vi skrattade mycket.

onsdag 8 december 2010

Överraskning

I dag, i klassen, jag och mina kollega har skrivit en dialog som vi har spelat upp framför andra elever. dialogen är från: Ur Noveller för Världens Barn. Lisa som var fru till Magnus, aldrig hade de fått barn tillsammans. Efter att de fick längta flera år till en bebis. Lisa blev gravidd men vill hon inte berätta till sin mor Carola. Hon vill överraska henne. Carola blev lite arg eftersom de har inte berättat till henne. Men hon blev glad i alla fall eftersom hon väntade också på ett barnbarn, hon ville bli mormor. Jag tyckte det var roligt och jätte-kul. Ibland vill man överraska andra människor på många olika sätt.

En överraskning

I dag fick vi en uppgift att skriva en dialog och vi spelade upp dialogen. Den handlade om en kvinna som älskar att överraska. Hon var gravid när hon stannade och jobbade i Sydafrika men hon berättade inte till sin man och sin mamma. Hon var i Sydafrika utan sin familj. En dag reste hon tillbaka från Sydafrika till Göteborg med hennes ny födda barn.Hon överraskade sin man och sin mamma. Hennes mamma var glad eftersom hon ville ha barnbarn men jag tyckte att hon var ledsen också lite till sin dotter eftersom dottern berättade inte till henne när hon var gravid. Till slut blev hennes man och mamma glad i alla fall. Vi alla grupper var glada och skattade. Jag tyckte att alla grupper spelade ganska bra och det var kul att se klasskamrater spelade sina dialog. Det var roligt på lektionen. Jag har lärt mig att spela drama med mina klasskamrater i dag.

skriva en dialog och spela den

idag det var så roligt i klassrummet. vi hade fått uppgifter att skriva en dialog och sen vi fick spela den. den historia handlade om en kvinna som tycker om att överraskning. men på den här gång det är hon som gjorde överraskningen till sin man och sin mamma. hon var gravid och under tid fick hon inte berätta nåt för sin man inte heller för sin mamma tills hon har fått barn. visst är det stort överraskningen? jag undrar mig om det var jag som fick vet en sån information, hur skulle jag reagera om den? bra att det inte var jag.vi var tre par grupp och alla grupper fick skriva och spela var sin dialog...det var ju spännande och kul att se klasskamrater spelar fast våra grupp fick inte spela så bra tycker jag...

Drama av novell

8 Dec onsdag 2010.

Idag på lektion skulle vi ha en dialog och sen spela upp en scen om Lisa, Magnus, och Carola, som det handlade om. Lisa var en ung kvinna som bodde med sin man Magnus i en lägenhet i Landala utanför Göteborg. Lisa jobbade på konsum , och Magnus jobbade på försäkringskassan.
Carola var Lisas mamma, och varje Söndag i sju års tid hade Lisa och Magnus varit och ätit middag där, alltid med 3 rätter och väl förberett. Carola var självisk och lite egoistisk, och ville gärna att allt skulle vara som det är, inga förändringar eller sånt som rubbade rutiner, och hon tyckte att Magnus var tråkig. Lisa och Magnus ville gärna ha barn, och efter en resa till Kapstaden i Afrika, var hon gravid och kom hem med en nyfödd liten flicka som fick namnet Niki. En rejäl överraskning för både Magnus och Carola.
Tyckte att vi spelade upp karaktärerna i romanen bra och försökte att göra som en fortsättning på när Lisa kom hem med flickan från Afrika. Alla gjorde ett jätte bra jobb, och vi alla hade olika tolkningar av personerna i novellen, men det var roligt och det blev många glada skratt under uppträdandet, och alla vi fick applåder efter slut på scenerna. Tyckte det var en rolig lektion och kan tänka mej göra nåt liknande i gen en annan gång.

fredag 3 december 2010

Kautokeino

På måndag såg vi en film som heter Kautokeino. Det handler om samerna i Nordnorge i 1852. Samekvinna som heter Elen har en man Mathis och en son Lill-Aslak. De bor ut på landet men måste handlar i stad på en handelsboden som ägs av Carl en norrman. Mathis bruka köpa sprit och blir full som han inte kan betala. Sen ska Carl släcka hans ren och det försätta igen och igen. Elen söker hjälp av prästen som göra ingenting med ge henne en broschyr om kristendom som hon kan läsa till andra samerna. Hon börja prata med samerna och dem sluta handla på Carls handelsboden. Carl blir arg och bestämma att stad behöver en ny präst som kan tvinga samerna och kontrollera dem. Prästen kommer och slå en äldre kvinna och bråkar men männen. Prästen sätter män i fängelse så Elen och andra samekvinnor kan inte samla ihop renen. Då börjar mer misshandling av samerna av präst.

De är förståligt att människor tar till våld när dem känner sig maktlösa för att en andra blir mäktig och kan misshandla dem andra. Dem maktlösa känner frustrerande att dem får ingen rättigheter. Det brukar våra inte så många lösningar att göra när denna händer. Till exempel diskussion är svart när människor är så arg. Så man brukar tar till våld. Men våldsamma handlingar föder den samma. Det är svårt att uppnår bästa lösningar.

Stockfelth den nya prästen blir upprörd över Elens syn på kyrkan och Guds roll för att han vill säger till samerna vad han vill att dem göra och tycka. Han vill har makt över samerna och kontrollera allt. Det händer när Elen börja läsa brochyr till samerna.

Prästen missbrukar sin position när han slår den gammla kvinna. En präst måste hjälpa människor och ta hand om dem enligt bibeln men han göra inte.

I filmen finns norrmän som vill kontrollera samerna. De tycker att ursprungsbefolkningars är under de och ska inte får samma rättigheter. Norrmänen forsöker att styra vad sameran göra.I filmen göra de den med makt och våld.

kautokeino-upproret

I mandag har vi tittat på filmen som heter Kautokeino-upproret det utspelar sig år 1852 i Nordnorge .

I onsdag har vi sittat i grupper och diskutera filmen med varanda i 5 minuter sen skriver varje grupp sina frågor på tavlan och diskutera hela frågor med lärare.Nu jag ska skriva om 4 frågor vem lärare ge oss och diskutera det.

Jag har väljat nr 1,2,4och7.

Orsakerna till upproret är olika, tex här prästen visa nonchalans mot samerna och precis mot Elen när hon vill ha hjälp för att samödarla flocken,och brist på respekt från länsmannen mot samhelen. Kan vara också försumlighet och det räcker att man upprorar.

Samerna sog många grundläggande hot mot sitt sätt att leva.
De måste köpa spritdruck från Carl Johan Ruth och betala skulden annach länsmannen dödar äljerna,fängslat människor och änvandar misshandel mot samerna.
Det förståligt att människor tar till våld när de känner sig maktlösa.våld i den där tid och miljön var befogat eftersom samhelen förlorade rättigheter och prästen och sina medhjälpare har makten.Men jag tror att det finns andra lösningar i den här situation,kan en av de åka till staden och träffa länsmannen ,det kan bli en präst eller en domstol och berättar vad händer i bynen
och de kan ge samerna hjälp utan misshandel och mord.

Här prästen missbrukar sin position ,alla boende ska inte respektera honom och vill inte samla i kyrkan och lysna vad prästen sager och om någon vill inte go till kyrkan de betyder att prästen är dålig och måste inte bli där.













torsdag 2 december 2010

Kautokeino

KAUTOKEINO-UPPRORET

I onsdags, satt vi i grupper och hade diskuterat om Filmen Kautokeino-upproret.

Frågor:
Vilka är orsakerna till upproret?

Orsakerna var samerna i staden började vända sig emot den svenska spritförsäljaren Carl Johan Ruth och de ville hindra spritförsäljningen.

Är det förståligt att människör tar till våld när de känner sig maktlösa. Kan våld någonsin vara befogat? Finns det andra lösningar, i sa fall vilka,? Vad uppnår man med våldsamma handlingar?

I min åsikt, Det är förståligt att människor göra våld att få vad dem vill eftersom de har ingen annat val. Förut det fanns inte yttrandefrihet jämfor idag. Det var den enda sätt de kan kämpa på deras rättighet.

På vilken sätt missbrukar prästen sin position?

På den tiden, Prästen var väldigt mäktigt. han använde sin position att hjälpte den spritförsäljare mot samerna. och istället att vara en bra förebild. han inblandad själv i upproret.

Vi vill gärna tro att Sverige är bättre än andra länder när det gäller ursprungsbefolkningar. men det var inte förrän 1977 som sverige fastlog att samerna är vårt ursprunsfolk. 1983 fick de en egen flagga och 1993 inrättades sametinget. Vad vet du om samernas historia och hur de lever idag?

Under 1500 talet, levde samerna i små enheter med begränsat samarbete mellan sig utan någon institution. efter 1900 talet bildades samerna en organization som påverkar deras liv och näring
Idag lever samerna i fyra länder, Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Nu har de en egen flagga och nationaldag och styr över samiska skolor. en del av dem lever på turism

Kautokeino upproret


På onsdags har vi diskuterat Kautokeino film som vi har sett på måndags. Vi har suttit i grupper och sedan vi har diskuterat viktiga saker i filmen och vad filmen handlar om. Varje grupp har skrivit på tavlan viktiga punkter i filmen sedan vi har diskuterat de här punkter tillsamens. Vi har pratat om religion och hur prästen och kyrkan har varit påverka på samhället och de har jättestor makt. Vi har pratat också om mänskliga rättigheter och jämlikhet och jag tror att samerna har varit förtryckta och de har ingen rättigheter. Jag tror att diskussionen har varit jättebra eftersom jag har förstått filmen bättre och jag har kunnat lyssnar till olika åsikter men vi har kommit överens att samerna har varit förtryckt. Det var roligt när Stina förklarade för oss hur var Sverige förre tiden.

1. Vilka är orsakerna till upproret?Jag tror att upproret började när Carl Johan har utnyttjat samerna genom att ge alkohol till de trots att han vet att de har inte pangar för att betala för att göra de missbrukare då han kan ta renar från dom och han vill inte ge de varor sedan han och prästen har avtalat att sätta männen i fängelse ock kvinnorna de kan inte samla renflock utan männen. Alla de här orsaker har gjort samerna revoltera men jag tror att huvud anledning har gjort samerna revoltera när de har försökt att ta renar från de och renar betyder allt för dom .

2. Vilka grundläggande hot ser samerna mot sitt sätt att leva?Jag tror att samerna har känt att det finns hot mot sitt liv när dom har försökt att ta renar från dem och renar betyder alla livet för de så om de tar renar dem ska döda.

6. På vilket sätt missbrukar prästen sin position?Prästen har missbruket sin position på olika sätter t.ex. när han har slagit en gammal kvinna utan rätt och när han vill bara partar om Gud och måste ingen pareter om religion bara han och jag tror att det går inte det eftersom alla har rätt att pareter om religion . Jag tror också att prästen har missbrukat sin position när han ljög for att rädda hans själv och han har sätt oskyldiga människor i fängelse .

7. Aslak säger på slutet till den nye prästen att han vill ångra men kan inte vad säger det om hans tilltro till kyrkan?Jag tror att han tro på kyrkan men i samma tiden han tro också på vad han har gjort och han har inte en annan sak för att göra antingen de måste liva eller han och naturligtvis att han har valt hans själv. Jag tror att han har gjort bra eftersom han måste att beskydda om hans rättighet.

Kautokeino-upproret

Igår vi 3 grupper har diskuterat om filmen som heter Kautokeino -Upproret . I min grupp har 6 klasskamrater. Först vi har litet problem om vem som är Elen man, Mathis eller Aslak? och till slut vi frågar lärare och lärare sa att Mathis som är Elen man. Och vi diskuterade om prästen som hade gjort fel för att han slog människor, han gjorde vad han ville, för att han har mycket makt. Jag tycker att präster måste vara snälla och hjälpa de som vill ha hjälp. Efter diskuterar vi har tagit ut ord eller frågar och skrev på tavla.
Jag tycker att det här filmen är bra och det är Samiska historien händelse i 1852.

1. Vika är orsakerna till upproret?
Orsaker till uppropet är när Carl säljer sprit och samerna kom och dricka men de kan inte betala tillbaka och Carl döda deras renar för deras skulder. Carl tar makten i sina händer och arresterar större delen av samhället på Elens sida. Och ny prästen också slog människor , därför började uppropet.

2. ¨Gud bor inte i byggnader av trä och sten. Det står i bibeln¨, säger Elen. Stockfleth menar att såna möten är okristliga. Varför blir Stockfelth så upprörd över Elens syn på kyrkan och Guds roll?
¨Gud bor inte i byggnader av trä och sten. Det står i bibeln¨, säger Elen. Stockfleth menar att såna möten är okristliga. Präster blev så upprörd för att han blev väldig arg liksom Elen respekterade inte honom och inte respekterade religion.

3. På vilket sätt missbrukar prästen sin position?
Prästen missbrukar sin position genom att han slog en kvinna och han skickar Aslak och hans vänner till fängelse. Och han hade också ljög i rättegång. Han vill att domaren skulle döma Elen till fängelse och han ville också ha samerna renarna.

4. Vi vill gärna tro att Sverige är bättre än andra länder när det gäller ursprungsbefolkningar. Men det var inte förrän 1977 som Sverige fastslog att samerna är vårt ursprungsfolk. 1983 fick de en egen flagga och 1993 inrättades sametinget. Vad vet du om samernas historia, och hur de lever idag?

I dag lever samerna i fyra länder: Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Samerna är en etnisk minoritet och ursprungsfolk i dessa länder. Det samiska kärnområdet, idag kallat Sápmi, sträcker sig från Idre i Dalarna i söder till Kolahalvön i Ryssland i öster. De har eget språk och flagga och egen kultur. De lever i fred.

Kautokeino upproret!!!

1. Vilka är orsakerna till upproret?

- Det började när Mathis tog varor utan att betala och Carl Johan Ruth blev ledsen för att han slog Mathis. Mathis ville inte handla mer varor.

2. Vilka grundläggande hot ser samerna mot sitt sätt att leva?

- Det var religion för att dem ville sprida guds ord till alla och dem ville ta hand om renar.

5."Gud bor inte i byggnader av trä och sten. Det står i bibeln", säger Elen. Stockfleth menar att såna möten är okristliga. Varför blir stockfleth så upprörd över Elens syn på kyrkan och Guds roll?

- Stockfleth blev arg för att Elen har ingen respekt till honom men Elen ville ha hjälp men han lyssnade inte. Det var han som inte hade respekt för henne för att han lyssnade inte på henne tycker jag.

6. På vilket sätt missbrukar prästen sin position?

- Han vill göra allt och han ville inte lyssnar på andra människor. Han använde sin ställning som präst.

Jag tycker att filmen är mycket bra eftersom dem visade hur man ska kämpa för sina rättigheter.

Kautokeino

1. Vilka är orsakerna till upproret?
Jag tycker att Samerna har känt Carl Johan Ruth velat bara att exploatera dem. Han ville att de skulle vara fulla och dricka alkohol från hans handelsboden så han skulle alltid ha skuld på dem. När Carl Johan Ruth kände att Samerna inte ville handla från hans handelsboden och de ville inte dricka alkohol då han visste att han skulle förlora pengar så började han angripa Samerna och därför de missbrukade mot honom.


2. Vilka grundläggande hot ser Samerna mot sitt sätt att leva?
Det var sprit, alkohol och Carl Johan Ruth som såg hot mot Samerna livsätt eftersom männen var alltid onyktra så de kunde inte samla renflocken med kvinnor och kvinnorna kunde inte samla flocken ensamma och Samerna skulle inte kunna leva utan renflock därför att renflocken betydde liv för Samerna. Carl Johan Ruth var störst hot mot Samerna livsätt det tycker jag därför att han ville bara att de skulle dricka sprit från hans handelsboden och han visste att de inte hade råd för att betala spritkostnad då han skulle alltid ha skuld mot dem.


3. På vilket sätt missbrukar prästen sin position?
Jag tycker att prästen har missbrukat sin position genom att han har skickat Aslak och andra män till fängelse när de har stått mot Carl Johan Ruth. Sedan han missbrukade att rättegången trodde på honom och han ljög i domstolen så domaren skulle döma Elen och andra personer till fängelse.


4. Aslak säger på slutet till den nye prästen att han vill ångra, men kan inte. Vad säger det om hans tilltro till kyrkan?
Aslak trodde på kyrkan men han ville inte ångra eftersom han tänkt att han hade gjort rätt och han ville inte ångra till pärsten som inte skulle ändra någonting för honom och att gammal prästen hade inte hjälpt dem och stått med dem mot Carl Ruth. Det tycker jag.

Vi har diskuterat filmen (Kautokeino) som vi har sett i måndags. I början diskutade vi om vem som hade varit Elens man eftersom en del sa Mathis som hade varit Elens man och en annan del sa nä Aslak som hade varit Elens man men i slutet vi kom överens att Mathis som hade varit Elens man när vi frågade läraren och hon sa (Mathis som var Elens man). Jag och min grupp tyckte att Samerna hade varit rätt och vi tyckte att Elen hade varit en bra kvinna eftersom hon hade stått mot Carl Johan Ruth som hade mobbat sin stam. Vi tyckte också att Elen hade varit en stark kvinna därför att hon hade stått mot prästen (Niels Vibe Stockfleth) som inte ville hjäpa dem och han var på samma sida med Carl Johan Ruth. Sedan min grupp och andra grupper har tagit ut några frågor och skrivit på tavlan för att diskutera med varandra. Frågorna som som min grupp skrev på tavlan handlade om misshandel, mobbning och präster. Jag tycker att diskussionen har varit bra eftersom vi har diskuterat olika saker som har hänt i filmen och läraren har förklarat till oss om hur situationen har varit i Sverige under den där tiden och speciell för Samerna och när de har fått sina rättigheter.

Kautokeino- uppröret

I onsdags hade vi en diskussion,med flera av mina klass kompisar. Vi höll på att diskutera om en film som heter Kautokeino- upproret. Här är ett utdrag av filmen, presenteras på en bild till vänster. Efter att ha sett filmen, vi såg att upproret berodde på det orättvisa, diskriminering, utstötning och trakasserier av myndigheterna i samhällen mot samerna. Filmen hanterar skuldfrågan så här att samhällsmyndigheterna säljer sprit och andra varor, till Samerna. Det blir att de börjar dricka alkohol för mycket och kom inte att betala på en gång, måste de betala deras djur för deras skulder istället pengar. Eftersom de är tvungna att göra det, de känner sig maktlösa . De tar till våld för att kämpa mot frihet. Det var en otroligt diskussion, även att jag har inte berättat allt.

Kautokano -Upproret

1.Vilka är orsakerna till upproret?

Orsakerna börja när  Mathis  ta  varor utan betalar .Carl Johan Ruth -ägare till handelsboden bleve  ledsen och  slog Mathis .Sen de vill inte handla oss han no mera . och de vill inte köpar sprit eller.  och de sambla folk och sägar till de , ska sluta supa.

2.Vilka grundläggande hot  ser samerna mot sitt att leva .Det var religion som var grunläggande  och de vill ta hand om renar.

3.Gud bor i byggnade av trä och sten .Det står i bibeln , säger Elen .Stockfleth menar att såna möten är okristliga .Varför blir Stockfelth så upprörd över Elens syn på kyrkan och Guds roll?
Stockfleth bllir    så upprrörd  för  att Elen respektera inte han ,han vill användar makt och visa folk att han kan allt.Ellen vill ha hjälper men han vill inte hjälpa henne . och det var orättvis  tycker jag.


4.På vilket sätt missbrukar prästen sin position? han slog en gammal tant det  han skull imte göra det även han är prästen .han  användar makt .han vill inte lyssna på andra  .

Kautokeino Upproret

1. Vilka är osakerna till upproret?
Det började när den där handelsmannen sålde sprit till samerna. Några blev fulla men de kunde inte betala spriten så Carl John Ruth fick deras varor och dödade renar för deras skuld. När samerna började läsa bibeln gick de inte mer i handelsboden. Handelsmannen blev arg så han skickade en ny präst som heter Neils Stockfleth till samerna. Men Stockfleth var så elak och slog människa då Mathis och två män gick till prästen och slog honom. Prästen har makt därför han missbrukade sin position och gripade de tre män till fängelse. De andra kan inte samla ihop flocken så Elen be om hjälp men prästen ville inte så de blev besviken och arg. Domstolen beslutade också att samerna hade fel på allt sen de ska bli i fängelse men Elen rymmde efter rättegången. Då skulle hon betala på rättegång kostander så de tog alla renarna. Då blev det upproret för att de tyckte att det var orättvis och de var maktlösa för de kunde inte ta deras rätt.
2. "Gud bor inte i byggnader av trä och sten. Det står i bibeln," säger Elen. Stockfleth menar att såna möten är okristliga. Varför blir Stockfleth så upprörd över Elens syn på kyrkan och Guds roll?
Han tyckte att de var inte kristna på han sätt så han accepterar inte och Elen också samla alla folk och läsa bibeln inte i kyrkan.
3. På vilket sätt missbrukar prästen sin position?
Han slog människa. Han var så elak mot samerna och gripade de andra. Han ville inte också att hjälpa de andra som behöver hjälp. Han ljuger också i rättegång för att domstolen tror på honom. Han hade mycket makt så han bara gör vad han vill.
4. Aslak säger på slutet till den nya prästen att han vill ångra, men kan inte. Vad säger det om hans tilltro till kyrkan?
Han tänkte att krykan särkillt med prästen hade inte hjälpa de när de behöver hjälp. Jag tycker att han tro på kyrkan men han tänkte om den där kyrkan har makt och kan inte hjälpa de det bara rättvis att inte ångra sig för de gör bara vad deras rätt i samhället.

onsdag 1 december 2010

Kautokeino

1. Vilka är orsakerna till upproret?
De är självriska och elaka och . De har gjort hemska diskriminering händelse till sina besläktad Det är orättvis för samerna som är fattiga eftersom de kan inte köpa mat varor. De arresterade killarna som är oskyldiga.

2. Vilka grundläggande hot ser samerna mot sitt sätt att leva?
Carl Johan Ruth som ägare till handelsboden och Lars Olof Bucht med hjälpare har till ruth har använt makt för försäljning av alkohol och lever på det. Om de inte har pengar de får inga sprit. Handelsmannen tar rena eftersom betalning av skulden. De brukar döda rena. Samerna har ett problem. Problemet är ingen rättighet till varandra. Religion som styre sig på samerna.

3.på vilket sätt missbrukar prästen sin position?

Stockfleth agerade på ett sätt som knappast var sanktionerat från högre ort.Istället förvandlas det hela till en personlig vendetta där han känner sig förolämpad och demonstrerar sin makt genom att anklaga samerna för att vara hotfulla. Han idkar utpressning genom att låta männen stanna i fängelse tills de anammar kyrkans lära. Han slog en gammal tant. Man får inte göra det. Jag tycker att han var dum.

4."Gud bor inte i byggnader av trä och sten. Det står i bibeln", säger elen. Stockfleth menar att såna möten är okristliga. Varför blir Stockfelth så upprörd över elens syn på kyrkan och guds roll.I grunden handlar hennes och de andra samernas motstånd om friheten att själva tolka Bibelns ord och utöva sin tro på det sätt som passar deras levnadsvillkor i harmoni med arbetet på fjället. Från en kristen ståndpunkt är sådana möten okristliga. Han blev arg eftersom ingen folk som vill komma till kyrkan. Han antar att elen respekterar prästen.Jag tycker att det spelar ingen roll var ska de mötas. Även de är okristliga. Det är viktigt att de tro på gud. Gud finns överallt "Han kan se dig överallt även om Han inte var där".

Vi har diskuterat om Kautokeino film. Det är faktiskt kul och Vi har pratat om rättighet och jämlikhet mellan rika och fattiga. Jag tror att det viktigt att ha rättighet och frihet till alla människor som finns här i världen.

En del samerna kunna inte språk T.ex svenska. Jag känner mig ledsen när människor kan inte prata någonting vad de vill säga. inga frihet.

Kautokeino-upproret

1.Vilka är orsakerna till upproret?
Jag tycker att orsaker som gjorde samerna till upproretb är att samer vill att handelsmannen är slutar att sälja sprit och alkohol till de eftersom när männen dricker sprit så det är svårt att kvinnor ska samla sina renar ensam. Den nya prästen är orättvis och slår människor. Samerna vill ha frihet att leva på sina sätt.Handelsmannen vill ta alla renar som Elen och Mathis ha för att Mathis betalar inte spritskulden så den är också en orsak som gjorde samerna arga och gör upproret.

2.Vilka grundläggande hot ser samerna mot sitt sätt att leva?
Samerna ser att handelsmannen hotar dem om att männen som dricker sprit inte betalar pengar så han ska slakta deras renar.Den nya prästen är också hota samerna om dem inte följa hans lag och respektera inte honom så ska de gå till fängelse.Samerna måste följa och respektera prästen.

3.På vilket sätt missbrukar prästen sin position?
Prästen missbrukar till samerna som visar att han har mest makt och Samerna måste respektera och följa honom.När han har makt så han gör allting som han vill men han tänker inte att det är fel t ex, han slår gammal kvinna.Det skulle han inte göra för att han är prästen som skulle gör bara bra sak till människor det tycker jag.

4.Aslak säger på slutet till den nye prästen att han vill ångra, men kan inte. Vad säger det om hans tilltro till kyrkan?
Jag tror att han tror att han är inte respektera till kyrkan, prästen och han dödade handelsmannen så han tänker att gud inte förlåter honom så varför han inte ångra sig.

Jag tycker att filmen är mycket bra eftersom samerna kämpa på med prästen för rättvisa till sin samhället och de vill ha frihet att leva på sina sätt.