måndag 31 januari 2011

Manipulativa och Destruktiva Sekter

Idag såg vi en dokumentär film och vi diskuterade det i gruppen. Vi pratade om hur sekter påverkar människörs liv. I filmen fanns människör som har varit sektermedlem beskrivde deras upplevelse inom sekter. De andra kände sig uttnyttade och manipulerade så de sa att man måste vara försiktiga vilken sekter skulle välja.De flesta kände sig lurade osv. Vi diskuterade i gruppen hur människör väljer ledare för sekter. ledare måste ha en stark personlighet, vet hur man pratar och övertyga folks. Diskussionen och allting var jätte intressant. Jag fick reda på att i vissa länder har de ingen makt att välja vilken religion dem vill följa. Ibland föräldrarna måste bestämma för dem. men här i Sverige har vi yttrandefrihet och vi kan välja vilken religion vi vill ha.

Manipulativa och Destruktiva Sekter

I dag har vi sett på filmen i klassen, om Manipulativa och Destruktiva Sekter och sedan diskuterade vi om filmen. Vi fick veta att det finns flera olika Sekter, de goda och de dåliga. I filmen berättade de att" de dåliga Sekterna vill åt människors pengar och deras hjärna". Jag förståt att de dåliga Sekterna ledder till en dålig väg och sedan förstör människans framtiden. Det var otroligt intressant filmen och diskussionen det tyckte jag.

Manipulativa sekter

Idag har vi sett en film.Det handlar om manipulativa sekter. I Sverige har man 400 rörelser.Det kallas sekter men det finns bra och dåliga.I en sekt har man en ledare,lärare och en väg. När man blir medlem i sekten.Man måste följa och gör som ledarens mål t ex medlemmar kan inte se sin familj eller komma tidigt på morgon. När man följer ledare tror man att man har glädje och far till himlen när man dör.Ibland när man är medlemmar i sekter tar man sitt eget liv. Jag tycker att det är att veta om manipulativa sekter. Jag är glad att jag inte vara med i en sekt. Jag har lärt mig om olika sekter. jag tycker att man gör vad man vill istället att man tror på sekten.

Manipulativa sekter

Det var spännande titta filmen idag och det handlade om sekten. Sekten kommer från latin secta är prinsip, parti, skola, ideologi, partiprogram. Det finns många olika sekter.Det kan bedöma ''goodkänt sekt'' eller ''icke sekt''. Men sekten är mest negativ ord i samhället. Sekten finns inom religioner, ideologi partier, skolor, organisationer, föreningar, etc. En kvinna i filmen berättade om sin histori att hennes bästis bjöd henne till en sekt och hon följde med sin kompis. Men hon var chockad eftersom hon såg folk jättekonstig, de ropade, grät. Hon mådde illa efter slut programet. Några personer gav förslag att innan du vill gå med en sekt kan du ta reda på i media (internet, böcker, människor har erfarenhet). Du ska inte bråttom, lyssna på vad ditt hjärta säger, du ska lära själv en sekt innan du går med. En kristen präst sag att han inte vill skada själv och skada andra människor. Det finns några sekter skadar själv och andra människor till exempel jim jones eller James Warren. Han var en amerikask grundledare sekten '' the people temple'' eller folks temple. Det fanns många människor självmorda eftersom han hade konstig religion sekten.
Det finns FRI i Stockholm kan hjälpa oss om vi vill veta mer om religionfrihet, yttrandefrihet, tankefrihet, etc. I Göteborg finns ROS ( rådgivning om sekter)kan hjälpa och stödja människor som av någon manipulativ/destructiv grupp utsatt förtryck.
Jag tycker att det är bra att veta first innan man vill gå med en sket. Mitt förslag är att man måste försiktig och inte tro på dem 100 persent. Om du tycker en sekt ha bra ideologer och logik kan du forsätta lara mer men du beror på dig. Jag vill inte gå med konstig en sekt. Jag tycker inte om olika konstiga religioner sekter eftersom de vilseledar många manniskör. Sekter pratar om religioner om deras ideologier är galna. Sekter kan göra en bråk och krig. Religioner är freda.
och lugna. Jag kommer ihåg att det fanns en hemsk händelse i mitt land. En sekt (religionsekt)bråkade en annan sekt och några manniskor var döda.

Manipulativa sekter

Idag har vi sett en film som heter "Manipulativa sekter". Det finns 400 manipulativa sekter i Sverige och det hade hänt nyss som barnvakt dödade moders-barn och fars-barn är präst ledare knutby. En manipultiv sekt innehåller av en ledare, en lärare(exkusiv/speciell) och en väg. De försör rekrytera människor för att tror på deras skull, t ex om de följe med så får de känna lycklig eller pengar. Men människor som var medlemmar med en sekt måste de behandla som sekts ledare vill, t ex de måste komma tidigt på morgonen eller isolera sig från kompisar,familj och samhälle. Manipulativa sekter brukar använda aggression, aversion, alienation och absolut sanning och då människor som är medlemmar blev hjärnvätt. Till exempelvis en fall som begick kollektivt självmord är "Heaven's Gate" var en amerikansk domedagssekt som trodde att dess anhängare skulle hämtas från denna världen till en högre tillvaro av ett utomjordiskt rymdskepp. 39 medlemmar i sekten var självmord genom förtäring av pentobarbital och etanol på Rancho Santa Fe i San Diego, Kalifornien, USA, i samband med att kemeten Hale-Bopp passerade nära jorden. Jag tycker att vet var hemskt händelse och jag har varit medlemmar en sekt som jag glömde att vad heter men det är en bra sekt i alla fall. Min sekt som jag var med brukar de äta vegetarisk och de äter tofu och soya istället av kött. De tror också samma sätt att om man död kan de åka till himla och inte åka till helenvetet, man ska be på det varje onsdag eller en gång per månad. Jag tycker att det var tur av mig att jag inte vara med farligt sekt som begå självmord.
Det var intresserad att vi diskuterade om sekt idag eftersom jag har lärt mig nya saker. Förut tror jag att sekten finns bara i Thailand men nu fattade jag att det finns också i Sverige och väldigt många olika sekter. Av den anledningen måste vi akta sig eller fundera mycket noggrann innan vi dra in i sekten.

manipulativa sekter

Filmen i klass handlade om manipulativa sekter och vad de göra att locka folk i. I Sverige finns där 400 rörelser som kan kallas sekter men inte alla är dåligt eller manipulativa. Så hur kan man vet vilken är bra? En manipulativ sekt har en lärare, en ledare och en väg. De rekryterar man genom att säga man ska få glädje, bra grejar, pengar och frälsning om man går med, men istället kontrollera de man. Sekter använder aggression, aversion, alienation och har en absolut sanning. Det menar att en medlem måste göra vad sekt säger, kanske inte ser familje, ger alla deras pengar och kan inte tror på något annat. Man blir utsått vid hjarntvätt.
Filmen berättade om hur en medlam ska skaffa frihet efter de har varit in i sekt. Där finns hjälp i form av grupper som hjälper människor förstår vad har hant och visar båda siddorna så dem kan valja själv. Det är viktig att man kan tänker för själv.
Diskussion om filmen var lite skrämmande för mig. Där finns många sekter som vill locka svaga folk i och det är inte alltid klart vem är duktig och vem är skadlig och farlig. Vi pratade om olika kulturs sekter och vad de göra. Tanya berättade att hon hade varit till ett möte och det var intressant att höra forsta hand hur det var. Men det var hemsk att prata om sekter som hade dödat många människor i USA eller Sverige. Jag är glad att jag har aldrig velat vara en del av en sekt!

söndag 30 januari 2011

Att tänka sig före


Han visste inte om hon hade blivit misshandlad eller hotat eller förnedrad
eller nästan dödad.Ett övergrepp kunde ju vara vad som hälst.
citat ur bocken Kort Kjol
sidan 12.




Det som hände i livet man går rum om kring och tittar på många människor en del ser ledsna ut en del ser ut glada ut men man kan vara se de som vissas ut sidand på ansikten men vi människor har mycket gömd i garderob några måste se glada ut antingen se stark och modiga men all det är bara en mask som man måste ha på sig för att dölja sina sorighet.


Därför jag tycker man borde tänkasig före innan döma folken.
Ingen vet vem är eller vad som hände med den person som har framför ansikte,Kan det vara e olycklig eller en riktigtglad och lyckligt person.

fredag 28 januari 2011

kön är skönt

Idag såg vi filem som handlade om kvinna och man.Det är intresse för att jag fukosear på man och kvinna som spelar olika roll i samhället och familjen  .Men olika länder finns olika åsikter.I kina tycker man att kvinna är låg possition i samhället än man .så man gör saker mindre än kvinna hemma.Kvinna måste passa barn ,laga mat och städa hemma.Kivnna arbetar också som man.Men i Sveruger är man och kvinna jämestäldhet .Man respekrear kvinna och hlälper kvinna hemma.
Den filmen visar mer svenskars liv och åsikter om manliga och kvinliga i Sverige.Även om barn i Sverige börjar medvet man och kvinna äe jämestäldhet.Det är viktigt för att lär barn sig respekterar varandra i samhället.

torsdag 27 januari 2011

Solstorm

I onsdags var en intressant diskussion. Vi diskuterade om boken sedan pratade vi om nåt annat.. myggor, myror, Thailand och i slutet Malaria. Boken är intressant att läsa men prolemet är jag har inte läst alla sidor som vi behöver att läsa. det är därför svårt för mig att förstå historien. Men den har veckan måste jag jobba hårt och se till att läsa alla sidor som behövs i boken.

Solstorm

I onsdags hade vi redovisat, citater som vi hade plockat upp i romanen. Det var väldigt intressanta citaten som vi tog från sidan 33 till och 123. Den del av romanen berättar mycket om polisen arbetet. De vill veta, vem som är Viktors mordare. Jag tyckte att det var faktiskt otroligt intressant redovisning.

Solstorm

Diskussionen om Solstrom i klass var intressant för att vi diskuterade om huvudpersonens karaktär i boken och varför de kan bete sig så. Relation mellan Rebecka och Sanna är intressant för mig för det visar Rebecka som en person som är stark och självstandigt. Hon vill inte låt Sanna försumma sitt barn och tryck hon att prata med polisen när hon är rädd. Det visar en bra vän, men också det visar andra saker. Rebecka säger 'Jag är inte samma person som förut, Sanna. Jag har blivit elakare och otåligare sen sist.' Detta cita visar en person som är kanske arg eller har en djup historia läsare vet ingenting om. Jag tycker det är roligt att läsa en bok som har spannande karaktär.
Diskussionen i klass var bra för att det låt oss berätta om vad vi tycker om olika huvudpersoner. Åsikter var annorlunda men det var roligt att höra vad andra säger om boken.

onsdag 26 januari 2011

Solstorm

Idag diskuterade vi om Solstorm i gruppen med andra klass kamarater.Alla pratade om boken och presenterade sina citaten som de hittade från boken .Det var en citat som en av en min klasskamrat presenterade jag tänkte det var interasant. .Det var så har" Då säger vi semerster då.sa hon utan att dra på mungiporna och jag tar med mig datorn och jobbar med en del däruppifrån".Hon sa datorn gjorde mycket lätt i livet man kan jobba när som helst och var som helst behöver inte gå till kontoret som alla tänkte det är rätt och det är bra därför att man kan spara mer tid med det.
Jag tror att idag diskussionen gick bra och vi gav olika åsikter till andra och vi fick olika åsikter från andra också om boken.

Solstorm

Idag diskuterade vi om Solstorm och alla måste presentera 2 citaten som de tycker intressant. Vi har också pratat om sammanfattning från sidan 32 till 60. Det handlade om Rebecka ska åka till Kiruna och hon var osammanhängande på Sanna eftersom hennes döttrar hade på sig så smutsiga kläder och de har inte ätit hellre då sa Rebecka åt Sana att hon ska tar henne med sig Sana döttrar till socialtjänstens jourmottagning. Eftersom hon vill aktivera Sana att kurage möta realitet. Det var intressant för mig att lyssnar på mina kompisas åsikter men en stund var jag tråkigt eftersom de bara bråkade om "malarial" och det var onödigt att prata om det. Men det var roligt för mig i alla fall. Jag har lätt mig olika ord och olika saker idag. Jag kände mig att det är bra att man försöker prata och förklara att vad man tycker.

solstorm loggbok

Idag diskuterar vi 3 klasskamrater om läslogg i boken som heter Solstorm . Vi har tagit olika citat från boken och vi berättar om citat som vi har tagit . Jag tyckte att det gick bra med våra diskussionen . Vi delar våra åsikten med varandra och jag fick veta mera om ord som jag vet inte förut.
Jag tycker att diskussionen är viktig för mig. För att jag kan lära mig att prata mer och prata bättre än förut , och jag fick veta mera nya ord.

Loggbok

Loggbok

Idag har vi diskuterat olika citaten från ”Solstorm”. Varje elev har hittat något citat som känner att det är nära från sin tänker eller när man läser det här citaten kommer ihåg någonting. Diskussionen har varit spännande eftersom jag har lyssnat olika händelse från olika länder och olika åsikter från olika personer. Jag tror att diskussionen har lärt mig många saker t.ex. pratar bättre, nya ord och fåstör lite grand om olika kulturer.

Solstorm

Idag diskuterade om Solstorm romanen.Vi tre i gruppen berättade läslogg som vi har tagit från boken.Det var en bra diskussion idag.I boken har många nya ord som jag inte förstår men jag har skrivit ut de nya ord.Boken är intressant det tycker jag.jag har lärt nya ord idag.
idag vi haft diskussion om solstorm, jag tyckte att det var bra. jag kände mig lugn och började misstänka om det inte de tre pastor som har dödat Viktor S.
det finns några svåra ord som jag inte fösrtår men försöker att kolla upp dem på lexikon sen det blev bra..
jag tycker att diskussionen var viktig för att jag kände att min förståelse efter diskussionen har förändrat..

tisdag 25 januari 2011

Kristendomens historia

Igår tittade vi på en film om hur protestantismen utvecklade från den katolska kyrkan i Europa. Filmen berättade hur protestantismen sprids genom Europa från 1500 talet till nu när det finns över hela världen. Först var den katolska kyrkan den enda kyrkan om kristendom i Europa men många människor ville dyrka på olika sätt. I Tyskland sa en man som heter Martin Luther att man få frälstning enbart genom tro. Det menar att man behöver inte jobba för frälstning och att dem behöver inte dyrka som katolska kyrkan.

Protestantismen började men en grupp av människor som ville bygga nya kyrkor i Europe. De brött sig loss från katolska kyrkan och började prata i olika lander. Protestantiska kyrkor växte upp över Europe och även i Amerika. Snart var det i Afrika och Asien men i alla länder finns olika former av protestantismen.

Jag tyckte att filmen var jätte intressante för att jag har varit till många protestantisk samfund i USA och har sett många olika sätt att dyrka Gud. Det är viktig att man uppleva andra människors kulturer men självklart svårt att förstår allt.

Evangeliska protestantismen

igår har vi tittat på film som heter evangeliska protestantism. Filmen handlar om kristendomens historia protestantism utveckling i lilla staden Herrnhut i östra Tyskland på 1700 - talet där förföljda protestanter återuppväckte tron om evig frälsning genom en personlig upplevelse av Kristus. I filmen har en person som åker till olika länder och visar hur protestantism spreds till olika länder. Protestantism spreds till Europa ,Storbritannien , Amerika, Afrika och Sydkorea.

Filmen är jätte svårt att förstå och det är många nya ord som jag förstår inte.
Jag tycker att det är bra filmen, för att visar hur protestantism utvecklar och vi fick veta mer om Kristendomens historia.

måndag 24 januari 2011

Loggbok

Kristendomens historia
Idag har vi tittat på en film. Den handlar om Kristendomens historia men jag förstår inte så mycket för att det var många nya svåra ord. Det jag tyckte var intressant i filmen var att kristendomens använder sånger i kyrkan. I vissa kyrkor sjöng man för att be till gud och att bota sjukdomar. Det var bra att jag kunde veta mer om kriskna religion.

Filmen om kristendom

Jag såg filmen handla om Kristendom. Filmen var spännande och roligt eftersom det filmade omkring världen. Kristen delar många olika protestan till exempel Pingströrelsen, karismatik, metodister,etc. Martin luther var en protestantika reformationen. Han var en tysk man och var en munk. Han protesterade mot katolska krykan eftersom man kunde köpa förlåtelse brev från katolska krykan. Katoliker och protestanter bråkade men många manniskor höll med Martin luther.
Filmen visade många protestanter i hela världen till exempel i Amerika. Det är mest protestan där. Kentucky är en plats i Amerika och det finns många british där. De sjunger,dansar och spelar musik, och mer känslor att prisa Gud. Det finns också krykan i Amerika för afroamerika coh prästen hetter Dennis. Förra i tiden afrikan var en slav. Slaveri innebär att en manniska(slav) kan ägas och behandlas som egendom. Slavägaren kan anvanda slaven till tvångsarbete och att sälja slaven vidare. Salven måste ha sertifikat from slavägare om slaven frias. I bibeln (gammal testament) finns ocksa handla om slaveri men gud friade alla människor from slaveri.
Afroamerika krykan har många meddlemmar där och de är protestan. Även i afrika finns många protestanter där. En slavhandledare hetter ajayi i Ghana. Han är präst i Kathedral krykan. Den där kyrkan mer som karismatik protestan. Kvinna intervjude tycker att musik är bra behandling när de har sjukdomar. De tror att sjukdomar komma from djävulen men heliga ande kan bota dem från musik så det finns kraft i musiken. 380 miljoner kristen i Afrika ocg half av är protestanter.
I sydkorea är icke kristen men det finns också där protestan.'' Yaido full Gospel church i Sydkorea är protestanter.Krykan är jättestor och anvander de många musikinstrumenter. Medlemmarna är 750.000. Prästen sag att det är svårt rika människor komma till himlen eftersom rika människor är svårt att ge så det är bra mer välgörenhet.
Forr i tiden dominerar kristendom helt i Eropa. Krykan hade mycket viktig politisk och kulturel i Eropa men nu byr eroperna sig inte mycket om religioner även det finns många krykor och heliga platser i Eropa.
Det var interssant att se filmen eftersom jag vet mer om religion.

Filmen om Kristendomen

I dag har jag sett på filmen, i klassen med några av mina klasskompisar. Berättelsen i filmen, handlade om Kristendomen. Sedan fick vi diskuterat bara lite grann om filmens berättelsen. Jag tyckte att det var jätte-kul att veta att Kristendomen, var den enda religion som fanns från 0 till 1500-talet. Deras koncept var att tro på Gud och skapelsen, på Jesus och försoningen och på den Helige Ande. Men det som var inte bra att höra, var så här att efter 1500-talet, fick inte Kristendomen stanna länge, på grund av reformen orsakade av Mrtin Luths, som protesterade mot påvens makt och byggde en ny religion på 1500-talet som kallades protestentismen. Det kallades också reformen. Protestentismen började i Tyssland och växte i hela östra Europ. De säger att man får sitta ensam inför Gud, alla får prata om Guds tron... och det är därför finns många missionär i protestentismen. Men efter det, växte flera olika religioner som till exempel Metodister, byggt av John Wesley på 1735 i östra England. De har deras eget sätt att prisa Gud och predika buskapen. Presbyterien byggt av Edwar i USA. i kyrkan, de sjunger och prisa Gud med musik instruiment... Jag tyckte att det var bra filmen och bra diskussionen.

loggbok

Vi 7 klasskamrater diskuterade om hur föräldrar get sitt barn namn. Vi kommer from olika länder och vi har olika kultur. Vi delar vår åsikter till varandra. Jag fick veta mera om till exempel i Indonesien alla barnen måste använda pappas efternamn, aldrig mammas efternamn.
Junior har satt, i hans hemland första barn måste ha namn precis som pappa namn och andra barn kan ha olika namn.
I Thailand om de gifter sig byter kvinna efternamn till man efternamn, och barnen använder också pappas efternamn. Men om de skiljer sig barnen kan använda mammas efternamn istället i pappas efternamn.
Men i Sverige barnen använder mannas efternamn till dem är 18 år. Efter 18 år kan de välja själv vilket namn de vill använda. De kan använda mammas efternamn och de vill välja andra efternamn vad de vill.
I Mitt land har vi inte efternamn, men vi har traditionella namn till exempel vi börjar med Naw för kvinna och Saw för man. I mitt land om de vill ge namn till sitt barn, några föräldrar går till prästen eller gamla människor för att ge namn till barnet. några som är buddism de går till munk för att ge namn till barnet. Några samla ihop en av mamma namn och en av pappa namn och de ger det här namn till barnet. Och några ge namn till barnet från bibel. Och några född i maj och de heter may. I mitt land många som har namn till exempel April, May, August eller December. Och många har blommor namn och det är fint namn också.
Jag tycker att vi har gjort en bra diskussion. Jag fick veta mer om, hur andra läder ger namn till barnen. Jag tycker att det är viktig att ge namn till barnet också. Vi
alla vill ha ett vackert namn och bra betydelse.

fredag 21 januari 2011

Det är bara Namnet

"Förbudet mot kurdiska namn är en del av förtrcket av kurder"


Det är svårt för några samhälle att acceptera namn som är däremot med kultur. Det är Uso Kurdman från Kurdistan i Turkiet. Han kunde inte använda namn som föräldrarna gav till honom så blev han registerad under den turkiska varianten av samma namn (Yusuf) eftersom de turkiska myndigheterna inte accepterade kurdiska namn. Uso är namnet som nära sammankopplat med identiteten av kurdiska namn men för mig det spelar ingen roll vad man heter men det är bara man inte döda varandra det är perfekt och gör bra sak till samhälle. Jag tycker att nuförtiden skulle man inte har förtrycket av att använda namn.

Läslogg

"Mitt namn är Bond...James Bond"

Gunnar Schäfer har använt namnet med Jame och Bond. Många tror att det är kul grej för honom men för han handlade det namntillägget om att känna närhet till sin pappa som försvann när han var två år. Jag tycker att många som vet om namnet James Bond. Det heter av en film och det är namn av actionhjälte namn. Jag tänker att det var fint namn och det är bra att han försökte att söka sin far efter hans far har försvunnit. Jag tänker att det är bra att alla har ett namn men människor borde inte bedöma med namnet. Det borde beror på hur man är och hur kunskaper man har som kan bedöma. Jag tycker att det ska rättvisa för alla i alla samhälle.

Läslogg

"Mardrömmen vore om flera i samma klass hette samma sak"

Föräldrar är helt enkelt väldigt trendkänsliga när det gäller namn och de flesta följer omedvetet modeströmningarna. Jag tycker att i Sverige har man många i samma namn . Det är svårt att ska komma ihåg för mig, Man måste komma ihåg också efternamn så man kan veta vem som är vem. Jag tror att det är mardrömt också för lärare om elever har samma namn i samma klass. Det gör kompliceras. I Thailand har man inte många samma namn, det tror jag eftersom har de också smeknamn. Om det finns några som har samma namn men smeknam är inte samma så det är lätt att komma ihåg.

läslogg

"Vad vi heter och varför vi heter så är däremot kulturbundet och spelar stor roll för hur vi kategoriserar varandra socialt och kulturellt"

Alla människor har ett namn för att berättar till social att vem du är.För några år sedan i samhälle i USA bedömer lärarna betyg för elever eller studiermed namnet.Om namnet är populär då har de högre betyg än de som har mindre populära namn.I Sverge för några år sedan bedömde människor delvis om att de föreställningar som finns omkring vissa namn,färgar omgivningens första intrck av personen och påverka det bemötande som de får.Det gäller på framgångsrik,populär bland kamrater,social förmåga,maskulin/feminin och socioekonomisk status. Jag håller inte med att människor bedömde varandra med namnet. Jag tycker att ska bedöma med hur man gör och hur man är och hur mycket kunskaper man har,det ska rättvissa för alla. Ibland har namnet är däremot med kultur men om de gör bra sak till varandra och social.Det ska spelar igen roll för dem,det tycker jag.

torsdag 20 januari 2011

hej!

igår vi hade haftf diskussion om roman stolstorm. först vi böjrade att ta fram namn av huvudpersorner och sen vi försökte att beskriva de huvudpersonerna.. jag menar hur ser de ut. och vi pratade lite om deras insidan också..t ex Viktor Strandgård som var en religiös persorn som vi kallas pastor, vi sa att han var en karismatisk ledare. En sak som var kul igår när vi hade diskussionen. att veta att det var andra gånger att Viktor dör.. första gången när han dog så såg han jösses och änglar i himel...haha jag skulle vilja vara Viktor för att se hur himel se ut och komma tillbacka för alltid på jorden..jag tyckte att det var bra att diskutera fast jag inte har varit till på slutet...

Läslogg (4 citat)

# Alla människör har ett namn, Man har inte hittat ett enda samhälle i världen. där medlemmarna inte har namn.
Varje människör som är fodd i världen har ett namn. Det hjälper de att skapa sin egens personlighet och individualitet om en person inte har någon namn åtminstone andra kallar dem på något annan namn som smeknamn eller alias.

# En människa är sitt namn. kallar du mig något annat. känner jag mig som någon annan.
Det är sant att det känns rätt om någon kallar mig med mitt namn. Om någon kallar mig med andra namn så känns det som de ändrar hela min personlighet.

#Berömmelse är något som många drömmer om och idag kan man ju bli berömd för nästan vad som helst.
Namnet kan påverkar människör. Man kan bli berömd på grund av namnet. Det kan ger båda positiva och negative effekter.

# Efter jag har dragit min historia, förstår de att inte bara är en kul grej utan att namnen faktisk betyder väldigt mycket för mig.
Gunnar Schäfer har en skäl varför han välde namnet James Bond. inte att bara bli berömd utan att Han ville att bli upptäcka vid hans Pappa som försvann när han var två år.

onsdag 19 januari 2011

Introduktion av romanen

I dag jag, mina klass kompisar och Anna Lisa har introduserat en roman som heter Solstorm. Vi var tvungna att gå igenom för att identifiera vilka som är huvudpersonerna i romanen. Vi fick plåcka upp följande nam: Viktor Strandgård, Sanna Strandgård, Rebecka Martinsson och andra namnen som står inte listen. Det gjorde jag glad, att börja introdusera, läsning av en ny romanen. Jag tycker att, det var fantastikt.

diskussionen om artiklar

I tisdags, hade vi diskuterat om artiklar som talade om namnet. Min första reaktion på diskussionen var sår här att, Namnet påverkar inte människors liv, man förändrar sig själv i olka karaktär, beroende av miljön i, man bor. Diskussionen väckte hos mig glädje... Jag tänker ta tillfället att säga att, det som var viktigast för mig i diskussionen är så här att, i Sverige, när föräldrar namnger deras barn, om namnet passar inte, Patent och Registreringsverkets Namnenhet ger ett förslag av namnet till föräldrar. Det låter väldigt bra, det tror jag. Jag tycker att det var otroligt bra diskussionen.

Läslog Solstorm

Vi diskuterade idag om boken. Det finns många huvudpersoner i boken:
1.Rebecca var en en nybliven advokat. Hon bodde i kiruna, jobbade i Stockholm,kom inte till Kiruna i tio år och jobbade mycket. Hon var jätte stress och hade känslor nånting hande men hon inte visste det. Hon ville besöka Kiruna för att träffa Sanna men chefen inte vill det eftersom hon ville ta ledig från jobbet lång period.
2.Viktor Strandgård var en karismatik ledare i församlingen. Han var en pastor i Kiruna. Han dog två gånger och han var i himlen träffade ängel och Jesus. Någon mördade honom.
3. Sanna var viktors sister och hade två barn. Hon ringde polisen när hon hittade viktors kroppen i krykan men hon sprang iväg. Sanna ville träffa Rebecca.
4. Anna Marie Melia var en vikariet till Sven Erik. Hon var en duktig kvinna och grundlig. Hon bodde i liten byn.
Jag ska inte skriva alla huvudpersoner men den här boken handlade om mord. Jag ska försätta att läsa boken så jag kan veta mer.Första gång var det svårt att första boken men efter jag läser vidare blir det spännande och interessant.