måndag 30 maj 2011

En diskussion om grabben i graven bredvid Katarina

Vi pratade om boken(grabben i graven bredvid Katarina) i förra veckan. Det var bra diskussion. Det handlade om skillnaden två personer som bli kär varandra. Desirée och Benny blev kär men de hade olika personligheter. Hon ville att Benny jobbade i kontor och reste hela världen. Hon tyckte inte om att bli en bonde. Hon hjälpte inte Benny att hämta mjölk, hon bara sat och läste böcker. Benny ville att hon hjälpte honom och kunde laga mat till honom. Benny ville äta köttbullar och han ville att hon skulle laga till honom men hon visste inte laga mat. Hon var en vegetarian. Hon köpte färdig lagat köttbullar och hon gav till Benny.

Jag tycker att skillnaden är unik och bra. Man kan bli kär med en annan människa även de är olika personligheter men man lär varandra på olika sätt. Min pappa är akademisk och min mamma är en bonde. Min pappa tycker inte om smutsiga saker så han är aldrig hjälpa min mamma ta hand om djur. Min mamma tycker om mycket sina djur. Hon tog hand om bra sina djur. När jag var liten hjälpte jag henne att ta hand om hennes djur men jag inte var intresserad. Jag är liksom min pappa. Min pappa läser boken varje dag och min mamma stannar i djurgård ensam men de älskar varandra i alla fall även de har olika personligheter.

Min åsikt är att alla människor i hela världen är rik med skillnader. Det är spännande med skillnader så vi kan jämföra och lära varandra.

söndag 29 maj 2011

Solstorm (loggbok 3)

I tisdags var det den sista gången vi diskuterade boken ''Solstorm''. Vi pratade mest om Rebecka som agerar som en hjälte i hela romanen. Hon försätter sig i farliga situationer utan att visa rädsla och gör allt som står i hennes makt för att finna sanningen och för att försvara sin väninna och hennes döttrar. Även om hon bara är skattejurist, är hon modig och beter sig som en riktig polisinspektör mot alla som kan tänkas vara skyldiga till Viktors död.

Jag känner också att Åsa Larsson vill att läsaren ska få en inblick i religiösa sekter och hur de påverkar vårt samhälle. Det finns många sådana sekter i hela världen som manipulerar svaga människor för att tjäna massor av pengar i ''Guds namn''. Religion är makt!

Jag lyssnade också på två av mina klasskamrater som redovisade sin bok, '' Grabben i graven bredvid'' och då kom jag ihåg att jag hade sett filmen tillsammans med min man för några år sedan. Det var bra att jag fick lite information om boken och på så sätt bestämde jag mig för att läsa hela romanen.

tisdag 24 maj 2011

Är det bra att vara olika?

På redovisning i dag pratade vi om boken Grabben i Graven Bredvid och hur två personner i relationen kan vara helt olika. Man kan aldrig hitta precis samma person som dig själv och det är inte dåligt. Det är faktisk bra för relation, bra för kärlek och bra för livet om man lever med någon som är annorlunda. Det lära dig att förstår olika åsikter och kompromiss på vad är viktig i livet. Om man aldrig prova ta chansen man ska aldrig utveckla sig sinne och upplevelse.

Också pratade vi om boken Solstorm och hur religion kan vara en form av makt. Vi diskuterade om varför religion (många religioner) som säger att älska och förbättre sitt liv fortfarande kan inte överens med varandra och krig blir produkten. Någon sade att det är särskilt konstig för att många religion är så likadant. Många religion undervisa kärlek och fred men visa hat och fördomar.

Från första boken Grabben vi vet att det är bra att vara olika. Världen visar så mycket att är vackert och så många olika kultur och människor. Vi gillar att säga vi är speciella och värdsätter skillnad i varandra. Men vi också hatar det och säger att vi måste alla vara samma när det kommer till religion. Jag tror vi måste värdsätter alla även religion i varandra. Det göra en intressant värld och vi kan lära oss mycket om vi bara ta tid att uppleva olika människors annorlunda sätt om livet.

fredag 20 maj 2011

Redovisning av reportaget

I måndags pratade vi om våra reportage. Alla elever satt vid ett bord tillsammans med läraren och gjorde en snabb redovisning av vad vi skrivit. Vi analyserade mest frågorna för att det var den första uppgiften i våra projekt. Mina kollegor hade ställt bra frågor till dem som de hade valt att intervjua och det var roligt att få höra ''hemliga'' detaljer om några personer som jobbar för oss på Vuxenutbildningen! ;)

Jag har förstått att det är viktigt att ställa intressanta frågor till den person som man vill intervjua, på det sättet får man innehållsrika svar och samtidigt blir reportaget livligt och känslofullt. Jag hade mycket trevligt när jag intervjuade Aina. Vi drack kaffe medan vi hade ett avspänt samtal. Jag hoppas att vi ska skriva mera reportage på Svenska B, för att det här var en fantastisk rolig uppgift för mig!

torsdag 19 maj 2011

blogg om grabben i graven bredvid katarina.

Igår diskuterade vi om boken (Grabben i graven bredvid av Katarina). Det var bra diskussion. En kvinna var ledsen eftersom hennes man dog. Hon var en änka. Hon brukade besöka sin mans grav varje dag. Hennes man hete Örjan och de gifte sig några år. De älskade inte med varandra men hon ville ha ett barn men han dog innan hennes önskan blev sann. Det fanns en man(skogsägarna)komma till graven eftersom hans mamma dog för cancern. Hans mamma grav var bredvid Örjans grav. De såg varandra och det fanns en kärlek där. Han hade aldrig varit med en tjej och hans mamma brukade tjata till honom att han skulle gå ut och hitta en tjej. Han levde med sin mamma jätte länge så han var bortskämd men när mamma dog blev han ensam. Jag tycker att det inte bra bo med föräldrar när man är vuxen. Man blir bortskämd och kan inte självständig. I södra Sverige finns några vuxna som bor med deras föräldrar eftersom det är brist och dyr att hyra lägenheter.

Vi vet inte riktig vad händer i framtiden när det handlar om döden. Inga människor i världen vill bli ledsen eller ensam men livet är mysterium. Hon älskade inte sin man men när hennes man dog blev hon ledsen och kände ensam. Ibland är kärlek komplicerad. När vi förlorar någon inser vi hur värde man är. Vi känner skyldig och ångra sig. Vi vill göra nånting bra men vi kan inte göra eftersom han eller hon dör. Gör nånting bra till andra människor innan det är försent.
Jag tycker om den här boken men det är lite komplicerad eftersom det hoppar berättelsen från en sida till en annan sida. Jag vill läsa klart den här boken innan jag ser filmen.

onsdag 18 maj 2011

Redovisning "Anna, min älskade"


I början av boken fick Anna livmoderhalscancer och det blev en väldigt stor nyhet för Marcus som är Annas pojkvän. De har båda ganska bra jobb, Anna arbetar som utredare på Socialstyrelsen och Marcus arbetar som journalist. Anna måste tvinga operera bort sin livmoder och det betyder att hon inte kan ha barn i hela sitt liv. Hon var ledsen och kunde inte acceptera att hon inte kan ha barn. Hon tänkte att hon kan ha barn på annat sätt som att göra en adoption. Under strålbehandlingen ställde han upp på henne hela tiden. Marcus är en ganska svag person i början men senare blev han stark och uppmuntrade Anna med olika sätt även om det var så jobbigt för Marcus att lyssna på Annas klagande och gråt. Sedan Anna fick cancer undviker han aldrig eller gör Anna besviken. Jag tycker att det är ganska bra kärlek i boken och Marcus ställer fortfarande upp på Anna fullt ut även om den svåra sjukdomen visar att det verkligen är äkta kärlek.Till slut gifte de sig och de håller på att ordna adoption.

Jag tycker att det är en bra bok som jag kan koppla min erfarenhet med verklighet. Det är en bra bok som reflekterar vem som verkligen är en bra vän när det händer nånting t ex när Anna ligger på sjukhus kommer inte någon för att hälsa på henne, några av hennes vänner bara men inte hennes släktingar. Då kan man se vem som är bra i hjärtat.

Idag har vi diskuterade 4 sista citatet och vi pratade om tandvård i Sverige var det jättedyrt och det är bättre att laga tänderna i Thailand. Diskussionen gick jättebra och det var roligt att höra historier av olika erfarenheter.

Anna, min älskade

Diskussionen om boken Anna,min älskade var intresant och sorg för mig idag. Boken Handlade om Anna och Marcuss liv och den skrev om strark kärlek som Marcus gav till sin fru. Marcus tog hand om sin fru och uppmuntrade alltid till henne för att Anna har fått livmoderhalscancer. Hon måste operera bort livmoder och behandla med strålbehandling. Efter Anna ta trålbehandling då strålning förstör hennes äggstockar. Livmoderhalscancer har förstört Annas liv så att de inte ha någon chans att ha egna barn. De var mycket ledsen, men till slutet bestämde de att adoptera ett barn.Cancer var allvarlig sjukdom och förstöra några liv. Jag tänkte att boken var bra för att den visade att de två har haft starka känslor och sjukdomen kunde inte förstöra deras kärlek.

redovisning av Grabben i Graven Bredvid

Idag vi redovisade boken Grabben i Graven Bredvid av Katarina Mazetti. Det är den första kärleks roman jag här läst efter två deckare. Jag valde två citat som beskriver relation mellan Benny och Desiree. Både händer när dem känner varandre inte så mycket, men redan gillar varandra.
Jag gillar scenen i boken när Benny köper Desiree födelsdagspresenter för att det beskriver och visar ny kärlek och hur man beter sig när någonting ny eller spännande händer med en annan person. Förr man verkligen känner en älskare, alla i världen blir ljus och rolig. Även dumma billiga presenter blir fantastisk och underbart. Man känner som ett barn igen och bryr sig inte om hur man ser ut till andra. Små saker blir större och man vill göra allt med älskaren. Jag gillar den här bilden om kärlek.
Eftersom boken är skriven ur deras perspektiv det är rolig att läsa två sidor av karlek som är samma och olika samtidigt.

tisdag 17 maj 2011

''Solstorm'' ( loggbok 2 )

I tisdags fortsatte vi vår diskussion om boken Solstorm. Det blev en längre pratstund än förra gången. Min klasskamrat frågade om sekter verkligen finns i Sverige, jag och vår lärare svarade att religiösa sekter är spridda över hela världen. Jag har själv sett många dokumentärer om sekter på TV.

Redovisningen:

Efter ett tag bestämmer sig Rebecka för att åka hem till Stockholm, eftersom hon kände att det var ingenting mer som hon kunde hjälpa till med. Hon inser också att ingen i familjen verkar särskilt påverkad av Viktors dödsfall. Hon förstår att någonting måste ha hänt mellan dem, men hon vill inte lägga sig i mer.

I samma stund kommer biträdande chefsåklagare Carl von Post tillsammans med två civilklädda poliser. Anna-Maria Mella är också med och författaren beskriver henne på ett så roligt sätt : ''det var den där lilla kvinnan med hästansiktet''. Dem har hittat en lång jaktkniv i Sannas bostad och när de frågar henne om detta, svarar hon direkt att den inte kan vara hennes, hon förstår ingenting. Dem har också hittat Viktors bibel på samma plats och Sanna bestrider allt igen. Hon blir desperat och vill att Rebecka ska stanna kvar och försvara henne, men Rebecka är igen riktig advokat, hon är bara skattejurist, men tillslut lovar hon Sanna att hon ska ta hand om hennes döttrar och försöka hitta ett sätt att hjälpa henne.

I slutet av den andra delen av boken diskuterar Rebecka med Patrik Mattson om Vesa Larsson. Patrik råder henne att hon borde fråga Vesa om Viktors sexliv och han erkänner också att han är glad att Viktor är död. Hon träffar honom och deras samtal blir häftigt för att Rebecka låter som en riktig polisinspektör när hon ställer en massa tuffa frågor till honom.

Jag tycker att ''Solstorm'' är en spännande kriminalroman som inte bara handlar om fanatism och våld, det är också en bok om moderskap som får många kvinnliga läsare att identifiera sig med Rebecka. För mig verkar hon vara en stark och intelligent kvinna som inte blir skrämd av vad de andra gör eller säger runt omkring henne och som sätter vänskapen före sitt jobb. Rebecka kämpar hårt för att ta reda på sanningen och hon försöker lösa den komplicerade situationen på egen hand, samtidigt som hon har bra kontakt med Anna-Maria Mella.

måndag 16 maj 2011

Intervjun

Idag hade vi diskuterad om intervjuerna och det verka handlade om personbeskrivning och reportage kan handla om vad som helst men jämfört med en vanlig nyhetsartikel känns ett reportage mer levande. Miljöbeskrivningar och intervjuer med människor är två viktiga delar i ett bra reportage. Alla som presenterade sin intervjun verka intervjuade lärare och innehåll var det om sina erfarenhet eller sina utbildning. Jag tycker att reportage är bra för övning svenska språket och gör man våga att fråga. Jag tycker att det har varit jätterolig och spännande att höra de alla presentera och olika tankande.

Reportage

Idag redovisade vi våra intervjuer och berättade om allt fram hur det känns att studera på Komvux, olika sätt att studera matematik i Sverige och andra länder och hur man ska välja yrke för framtiden. Jag tror att reportage var bra för att det visade oss många olika människor som studera och jobba på Komvux och olika sätt att leva på.

Jag intervjuade bibliotekarie för jag hoppas att jobba på bibliotek i framtiden. Det var bra att veta man behöver välja yrke snabbt, men att man kan gå tillbaka till universitet. Man är aldrig för gammal att byte yrke. Jag tycker att min intervju hjälpte mig förstår att det kan ta tid att hitta dröm jobb och att man måste jobb hårt för det.

Sara´s Intervju



Idag måndag redovisar vi vara intervjuer.



Jag intervjuade engelsk lärare på Vuxenutbildning Sara Nyström.



Jag valde Sarah eftersom jag var nyfiken på hennes yrke och eftersom hon är en ung person som hon lyckades att komma in på Vuxenutbildning.



Det är alltid rolig att ser ungar människör som satsar på kärrier. Det är mycket lättare att satsar på studier när man är ung och färsk.



Det gå mycket trögare när äldre eller man har barn och familj. Man kanske inte hinner med studier lika snabb då. Menar i samma takten. Man måste har mycket själv disciplin.



Sara har studera lite längre en planerade eftersom hon gjord två upphåll. Men det gick endå bra eftersom hon var ung.



Intervjun utvecklar om språket

På lektionen redovisar vi om våra intervjun. Många i gruppen har intervjuat lärare samt pensonär. Det är intressanta om diskussionen idag. Jag tyckte att det var spännande för mig att intervja svenskarna. Det gjorde mig utveckla också om språket. Alla frågor och svar gjorde jag veta att hur man har sätt att utveckla sig och kämpa hård att studera innan de blev lärare. Kunskaper räknar inte med ålder tror jag. Om man är gammal kan man också studera och man har olika sätt att lära sig.

Blogg om reportages diskussion

Idag diskuterade vi om reportage. Klasskamrater berättade sina reportage. Det var intressant diskussion och fanns olika reportage. Det handlade om studie i framtiden. Våra reportage var olika bakgrund men målen är samma att få bra jobb i framtiden. Det är bra att studera i Sverige eftersom det finns möjligheten att få jobb i framtiden som man vill. I några länder är det svårt att få möjligheten att studera eftersom man måste betala mycket pengar för studie. Man måste jobba och samtidigt studera. Ibland slipper man studera för att det är ont i pengar.

En klasskamrat berättade sitt reportage att en kvinna studerar juridik men hon gör praktik i bibliotek som bibliotekarie. Hon är inte klar med sin utbildning och hon har aldrig jobbat som advokat eller juridik men hon trivs jobba som bibliotekarie.

En elev som intervjuade sin mates lärare. Lärare är 34 år gammal men hon ser ut ung. Hon tycker om att räkna därför hon jobbar som mate lärare. Jag tycker att det är svårt med mate eftersom det finns många Formula att komma ihåg. Men man måste träna mycket om man vill bra på mate. Man vänder sig för alla saker. Och man kan klara av det. I mitt land brukar mates lärare slå studenter om de inte förstår mycket mate. Vi kan inte använda miniräkna. Vi måste klara själva utan medelhjälp. Det är samma också regeln i några länder att studenter får ingen hjälpmedel när de gör mate prov. Det är annorlunda i Sverige att man kan använda en miniräkna.

Jag intervjuade en svensk kvinna. Hon jobbade förskollärare men hon slutade jobba eftersom hon studerar uppdragsutbildning i Vuxenutbildning. Hon är lite äldre men hon tycker om att studera. Det tar 5 år till henne att studera till högskolan. Hennes mål är att hon vill studera klar och jobbar som pedagog förhindrelse för barn.

Det var bra diskussion idag. Hoppas att vi kan skriva ett bra reportage.

onsdag 11 maj 2011

Anna, min älskade

Anna, min älskade är en bok som handlar om Anna som hade fått livmoderhalscancer. Hon har sambo heter Marcus. Anna måste opera bort livmoder så det gjorde att hon inte kan gravid och ha egen barn.Under operation hennes sambo uppmuntrar bra för henne fastän han var mycket rädd att Anna ska dö. Marcus var alltid stabil person till Anna. Han älskar mycket henne. vi tänkte att cancer var en sjukdom som var mycket hemskt att acceptera. Jag och en klasskamrat berättade om boken samt egen familj som någon i familj hade fått cancer (blodcancer och bröst cancer). Det var så hemskt för oss att höra att någon i familj hade fått cancer.

Redovisning om Anna, min älskade

I början förta del av boken handlar om Anna som fick livmoderhalscancer och Marcus som är Annas sambo blev chockat men förhållandet mellan Anna och Marcus var så stark och djupt. Han vara med Anna hela tiden när Anna var ledsen och de kämpa hårt för att leva vidare. Även om det är tuff och svårt för Marcus att acceptera om cancer men han can förstå och uppmutra henne. Vi disskuterade om Pornsoms bror som fick cancer i halsen, det tycker jag synd om henne och hennes bror eftersom det är samma händelse som hände med min mamma. Jag tycker att alla som har fått cancer var inte lycklig även om familje hellre var också orolig om cancer.

måndag 9 maj 2011

Solstorm redovisning 1

Den första delen av boken handlar om Viktor en predikant som hittades död in i hans kyrka i Kiruna. Kroppen hittades av sin syster. Viktors händer har skurits av och ögonen plockade. Hon ringer sin vän Rebecka som är advokat i Stockholm och ber om hjälp. Rebecka återvänder till sin hemstad för att försöka ta reda på vem som är skyldig till brottet. I Kiruna möter Anna-Maria, en polis som är gravid.
Viktor skrev en storsäljare som sålde 1 miljon exemplar, men överlät rättigheterna till din församling. Kanske det har något att göra med hans död...

''Solstorm'' ( loggbok 1 )

''Solstorm'' är en intressant kriminalroman skriven av Åsa Larsson som fick Svenska Deckarakademins debutantpris 2003 och den handlar om ett brutalt mord som har hänt i Norrbotten.

Rebecka Martinsson och Maria Taube arbetar som nyblivna advokater på en firma i Stockholm. Medan de dricker kaffe, tittar de på Tv-nyheterna och hör att en känd religiös ledare i trettioårsåldern anträffades mördad i Kraftkällans kyrka i Kiruna. Rebecka inser direkt att det är Viktor Strandgård som journalisten har pratat om, en av hennes barndomskamrater, den världsberömde predikanten även kallad "Paradispojken".

Undertiden får hon också ett oväntat telefonsamtal från Sanna, Viktors syster, som ber henne att komma hem och hjälpa till. Det är Sanna och hennes döttrar som har hittat Viktor knivhuggen och stympad mitt i altargången i kyrkan. Sanna tror att polisen misstänker att det är hon som har mördat honom och vill att Rebecka ska stötta henne, annars riskerar hon att förlora sina barn.

Rebecka bestämmer sig för att ta ledigt från jobbet för att resa till Kiruna. Hon har inte gjort det på många år, för att där finns så många smärtsamma minnen som kan påverka henne negativt, men hon gör det i alla fall för sin väns skull. Relationen mellan Rebecka och Sanna verkar vara ansträngd och avslöjar att någonting dåligt måste ha hänt i det förflutna som gjorde att Rebecka blev tvungen att lämna hemstaden och flytta till Stockholm. Hon är en av bokens två huvudpersoner. Den andra är polisinspektören Anna-Maria Mella som löser brott på sitt eget norrländska sätt.

I den första delen av boken får vi möta många olika personer, men det känns som att det bara är en av dem som har påverkat Rebeckas liv i det förflutna: pastorn Thomas Söderberg. Hon tänker så mycket på den tiden när hon var en del av sekten och speciellt på alla detaljer och diskussioner som hon har haft med honom. Thomas och de andra två pastorerna, verkar ha några dunkla hemligheter som de inte vill prata om när polisen vill intervjua dem var för sig.

Boken startar i ett högt tempo och är skriven med stor psykologisk inlevelse som fick mig att vilja läsa hela boken på en gång.

onsdag 4 maj 2011

Studievägledare



Jag har valt den här bilden eftersom det påminner mig alltid när jag behöver hjälpa med min studieplan. Det finns 3 studievägledare som brukar sitta i rummet och vänta på eleverna som behöver hjälp. En studievägledare har kunskap om de alternativ och vägar som leder dig dit du vill. Om det behövs, kan de dessutom hjälpa dig att reda ut vart du vill egentligen och Vägledaren vet förmodligen mest om det egna universitetet eller högskolan, men det ingår i yrket att ha en god överblick över alla alternativ.

Jag sitter där ibland och vänta på min tur för att få prata med de och konsultera om min betyg och anmäla mig på annan kurs nästa termin. Jag tycker att det är bra att har studievägledare för hjälpa med elever eller invandrare. Alla verkar snälla och hjälpsam.

Aulan


Den vackra aulan helt upp i A-block. Jag har blandad känslor över rummet.

Jag kommer ihåg när vi hade en sjungfest däruppe, jag studerade forfarande på sfi och det var inte obligatorisk men jag och mina sfi kompisar gick i alla fall. Jag har bra minnes över sfi. Jag, en tjej från Argentina och en kvinna från Irland går fortfarande ut varje andra månad. Så för några representera aulan en plats var vi kommer tillsammans för fest och glädje. Stina berättade även idag att aulan kan bli uthyrad för bröllopsfest och andra fester. Roligt att veta.

På andra siden är det också en stressplats. Jag vet säker att alla har tagit prover däruppe. Det är ett stor, ljus rum och riktig bra för nationell prover. Men varje plan jag stiger upp med hissen bli jag mer nervös på provdagar:)

Jag tycker om kontrasten mellan en stressad rummet och en rummet fult med glädje.

tisdag 3 maj 2011



Informationer




Jag har tagit den här bilden eftersom när jag kom till vuxenutbildningen så jag såg många hyllor som har många informationer så jag undrade vad de har för informationer. Jag har tittat på de så visste jag att de finns många olika informationer tex,om olika utbildnig som kan ge tips till oss att vilken väg som vi ska gå vidare efter sluta från skolan. Jag tycker att den var bra att skolan har satt många information på hyllor som om någon intresserade så de kan ta den. Den kan också hjälpa mig om att utveckla språket när jag läser på dem.
Jag tog den här bilden för att första gång när jag såg bilden jag var imponera att se den här hängande madrasen. då visste jag inte varför de hängde den här, alltså tyckte jag de

Sammanfattning av boken Tusen gånger starkare


Signe var en femton årig tjej, bly, osäker, rädd och med väldigt, väldigt låg självkänsla. Hon själv kvalificera sig som en tönt.
Signe berättade om sitt vardagar i högstadiet i skolan dar hon gick. Det var en ganska typisk klass.
Mimmi var den där bimbo och popular tjej som brukar hänga med killarna, stökiga killar och de tönterna som hon tillhorde.
Olle var SO lärare som alltid de killarnas parti, Björn den snäll musik och så vidare.
Men en vackert dag allting förändrades den dag dar Sara kommit till klass.
Sara hade bott utomlands, Afrika, Syd America, väst Indien...hon hade sett den mesta i den har värden. Hon hade sett och lev med välgit fattiga människor. Barn som var tvång arbetar för att hjälpa till hemma. Hon studerade i olika skolor och sett skillnad mellan land och barna.
Sara kunde inte förstår var ugdomar i Sverige hålla de på. Hon kunde inte hålla tyst.
Hon har kämpa. hon slogs mott alla odds för en bättre klass mer rättvisor mellan tjejer och killar.
Sara var allt Signe ville vara. Signe i sin tystnad som en svamp sugade allting som den super Sara hade att ge.
Sara var en tuff tjej som skulle förändras allting i klassen men... så var det inte. Hon förändrade inte allting i klassen men bara i Signes hjärtat.
Tyvärr en vackert dag lämna Sara skola och Sverige men hon lämna också en "tusen gånger starkare Sara."

Livstid

Idag disskuterade vi om våra citat. Jag tyckte att citaten var intressanta. Boken var spännande och intressant för mig eftersom jag gillar deckare. Livstid handlade om en känd polis (David Lindholm) som blev skjuten till döds. Julia (Davids fru) hotas av livstids fängelse för mord på sin man och sin försvunna fyraårige son Alexander, men Julia nekar att hon har gjort det. Det var en annan kvinna som sköt hennes man och kidnappade hennes son. Det fanns en journalist (Annika Bengtzon) som misstänks för mordbrand i sitt eget hus. Annika undersöker om David eftersom hon inte tror att Julia dödade sin man.Tillslut visste vi att Julia inte var mördaren och att Alexander inte var dö. Det var den andra kvinnan(Yvonne) som dödade David och kidnappade Alexander.

Min Sista Dag I SFI

Det var min sista SFI dag.Jag tagit den har bild från en av min klasskamart .Vi hade den har dag Sista dag fest med andra klasskamarater .Jag tror jag hade bra tid i SFI Jag träffer ofta min klasskamarter .I min klass hade jag klasskamart från olika länder tex Columbia,Rusland,Thailand,Iran,Iraq.När jag varit i klassrummet första dag jag tänkte hur ska jag klara Sfi men jag hade bra lärare och bra klasskamrater som hjälpte mig mycket för att klara min Sfa som jag ska aldrig glömma.

Bibliotek ger olika kunskap för alla




Jag har tagit den här bilden för att det är viktigt för mig och också för alla. Bibliotek kan ge oss många olika kunskap när vi lånar och läser böckerna. Vi kan skaffa ett biblioteks kort för att låna böcker. Det finns bibliotek i skolan för att studenter kan låna böcker och göra sina läxor. Bibliotek ska vara tyst och lugnt för att folk kommer och läser tidningen och böcker.

Jag tycker om att låna böcker på biblioteket De brukar ordna jättefint i biblioteket Det finns olika böcker som passa för olika ålder . T.ex för barn, ungdomar och vuxna. I biblioteket finns några datorn som man kan läsa nyheter och göra sina läxor.

Säkerheten är det viktigaste


Någon som vet vad man gör om det börjar brinna i den här byggnaden?

Någon som vet vad vi ska göra om brandlarmet börjar ljuda?

Ingen märker dessa saker men det är mycket viktigt att veta var vi är.

När jag började studera här det första jag gjorde var att se om det fanns nödutgångar, brandsläckare och brandvarnare. Jag har alltid varit intresserad av arbetsmiljösäkerhet. På vuxenutbildningen verkade allt bra, förutom en viktig sak, en nödutgång från de övre våningarna. Nu har vi en väldigt fin brandtrappa som jag hoppas att vi aldrig behöver använda.




Jag tog bilden när jag läste SFI. VI hade fikat tillsammans med klasskamrater och lärare (Jenny). Det var jätteroligt och vi hade liten fest. Vi hade olika mat eftersom det fanns många elever tog speciell kulturmat med dem. Jag smakade den och det var gott. Vi pratade och skojade med varandra men tyvärr har vi aldrig träffat igen. Några av dem bor inte i Sverige längre och några slutade studera. Jag bjöd också dem till min lägenhet och vi åt Indonesienmat. Jag tycker om gemenskap. Alla människor behöver kompisar så vi kan prata och diskutera även vi kommer från olika länder, olika kulturer, olika religioner, etc. Det är unikt med skillnader. Vi kan lära och veta tillsamman om skillnader. Vi bor I Sverige. Det är nytt land för oss så vi brukade prata våra lyckor och sorger. Men vi trivs bo i nytt land även det är lite svårt med språket och vädret.


Några av klasskamrater flyttade till D kursen så vi firade tillsammans. De var duktiga därför lärare ville att de gick vidare. Det var lite ledset för att vi inte kunde tillsammans länger med jag var glad också eftersom de kämpade mycket att studera. Vi måste kämpa mycket i livet även det är tuff att vara leva. Alla människor har problem men vi kan lära någon från problemet. Ge inte upp i livet och kämpa mycket att få din dröm så länge du orkar.

måndag 2 maj 2011

Korridoren utanför lärarrummet

Första gången när jag kom till Vuxenutbildningen satt jag här i korridoren tillsammans med en av mina blivande svenska lärare, Anna-Lisa. Vi diskuterade lite om kursen och då sa jag att det känns som om hela världen är här.

Så många människor från olika nationer på samma plats, fascinerande!

Hon höll med mig och menade att om du jobbar eller går i skola här har man inte något större behov av att åka utomlands. Känslan av att vara på en internationell plats är stor och nu är jag en del av den.

REPORTAGE – Intervjuteknik

I dag fortsatte vi diskutera om reportaget som vi skulle göra och den här gången hade vi med oss frågorna som vi hade skrivit ner förra veckan. Tillsammans med en klasskompis övade vi vår intervjuteknik. Det blev som en riktig intervju och på det sättet fick vi veta om vi är bereda på att ställa frågorna till den svenska personen, eller inte.

Det var intressant och meningsfullt!

Det finns alltid plats för att tillägga mer frågor eller förbättra dem som man redan har skrivit, men meningen är att sammanställa ett intressant reportage som kan locka människor att läsa hela artikeln.

Sammantaget ser jag fram emot att bjuda min svenska kompis på kaffe och få skriva ner alla svar så fort som möjligt!

REPORTAGE – Intro

I tisdags började vi arbeta med ett nytt ämne, reportage, som skulle bli klart i slutet av maj. Det handlar om att intervjua någon på Vuxenutbildningen. Det kan vara en studerande, en lärare eller en annan person som jobbar där.

Jag tänkte direkt på min svenska kompis som studerar samma ämne som jag, Engelska B. Vi har redan pratat jättemycket om Vuxenutbildningen och olika studier i Sverige rent generellt och det har hjälpt mig att komma på många frågor. Vad jag har förstått när jag läste planeringen är att det är viktigt att bestämma vilket ämne reportaget ska handla om innan man väljer den person man ska intervjua.

Jag har valt att skriva om hur betydelsefullt det kan vara att gå rätt studieprogram för att man ska ha möjlighet att uppfylla sina drömmar och mål i livet.

En intervju reportage med klasskamrat

Idag gjorde vi intervju reportage. Vi var två stycken elever från olika länder. Jag beställde många frågor till henne och hon gjorde samma sak. Det var intressant intervju eftersom jag visste mer om hennes liv och framtiden. Vi pratade mycket och det var jätte tydligt information om henne. Hon har många drömmar i livet. Hon kommer från Rumania (EU) och gifter sig med en svensk man. Hon vill studera till universitet och bli en sjuksköterska. Hon sag att ’’ det är bra att jobba som sjuksköterska för att hon vill hjälpa människor som har problem med hälsa’’. Hon vill en självständig kvinna. Jag tycker att det är bra att vara självständig eftersom vi är oberoende inte med någon. Att vara självständig måste man kämpa mycket i livet. Hon tycker att det är bra att jobba än hemmafru för att hon jobbade förut så hon vände sig att jobba. Jag häller med henne, jag vill inte hemmafru. Jag tycker att det är bra jobba eller studera än stanna hemma. Men ibland är det svårt att planera framtiden eftersom vi vill göra nånting speciell men vi kan inte göra det för att vi har familj eller vi måste flytta till ett annat land, etc. Det är bättre att låt våra drömmar som rinner i floden. Vi gör bästa vi kan få våra drömmar även det är svårt. Det är bättre att göra nånting istället bara drömma. Vi måste ha en dröm i livet så vi har mål att gå vidare i livet.

Jag ska intervjua en svensk kvinna nästa vecka. Vi får se hur det blir min intervju. Hoppas att det är bra med alla frågor och tiden. Min intervju handlar om framtiden.