torsdag 29 september 2011

Citat

I tisdag har vi pratat om boken och citatet som vi hade valt det vart intressanta diskussioner, här kommer några av mina citat jag hade valt.

Lasermannen


Mina Citat


Sidan: 29, Rad: 11-13

”Den som har förmågan att skapa något på egen hand bör också få behålla frukten av sitt arbete utan att behöva betala en massa skatt till sådana som inget vill eller kan”

Jag valde detta citatet som var Johans inställning som gjorde att han lyckades ganska bra i sitt liv och det var han nöjd och stolt av, dessutom var bara själva meningen fin med en bra baktankar i sig.




Sidan: 53, Rad 6-8

”Det var mycket konstigt, berättade han senare. Trots att jag inte hade en aning om att jag inte hade utsatts för en racistisk attack var det ändå bilder av rasism som fyllde mitt huvud.


Rad, 27-29

”vem har skjutit mig? Jag har inga fiender. Jag känner inte ens någon i Stockholm. Jag är bara en vanligt enkel student som läser antropologi på första terminen. Varför skulle någon skjuta mig?”


Detta är precis när Shahram blir skjuten och i första ögonblick börjar han gå genom alla filmer han har sätt i howllywood filmer om att vita som dödar svarta osv och känner sig att han har blivit drabbats av en racistisk attack, och sen har vi senare när han har vaknat i sjukhuset och sitter där och funderar på varför det har blivit just han som har blivit drabbad av detta olika, eftersom han verkade vara en skötsam kille som gör sitt och undviker problem. (som man alltid hört olycka kan hända vem som helst, som att det var hans öde)





Sidan: 87, Rad 21-27

”Da Costa såg ut om en sådan som jag tyckte kunde vara ett offer, en sådan som jag hade valt, Han var mörkhårig och såg inte europeiskt ut - tyckte jag i alla fall. Han kom från Brasilien. Det hade jag inget aning om. Jag trodde han var arab eller något sådan. Jag menar ...det satt i mig. Dom här killarna jag hade konflikter med var mest iranier, irakier och så vidare. Jag gillar inte islam, jag gillade inte deras sätt att behandla kvinnor och så tyckte jag att det var löjligt att dom inte åt griskött i Sverige. Sådan där saker.”


Här berättar lasermannen om sitt nästa offer och man kan se tydlig att hur racistisk han är i huvudet och vad är det han känner på sätt och viss. Man kan se och förstå att en sådan person måste ha haft ett stort bekymmer under sitt uppväxt som gör att man tänker som man gör. Hur tänker killen, han har ingen förståelse på mänskligheten, det är vad jag uppfattar genom hans tankar innan han bestämmer sig vid varje offer.



Sidan: 99, Rad 11-15

”Där har du helt fel. Njutningen i sig leder ingenstans. Det har inget praktiskt betydelse. Allt måste ha en mening och ett vidare mål. Det är som med kants kategorisk imperativ. Det räcker inte att enbart försöka uppnå något angenämt. Du ska alltid handla så att maximen för ditt handlade kan göras till allmän regel.”


Jag valde detta eftersom i mitt förra citat jag tyckte han var så dum och vara bara någon sjuk person men när man läser om hans barndom så märker man att han har haft problem men samtidig har han varit lugn och haft stor förståelse för saker och ting.


Solstorm

CITAT 26 .
Det var fruktansvärt ,Sannas röst var låg och tonlös.Jag  kom till kyrkan vid tretiden på morgonen.Han skulle ha ätit middag på kvällen hos mig och flickorna ,men han kom aldrig.Då tänkte jag bara att han hade glömt.Du vet hur han är när han ber ensamm i kyrka ,glömmer tid och rum.Jag brukar säga det till honom ,att man kan vara kristen på det där viset när man är ung .ect..Rebecka undrade om hon hade kommitr på sig själv med att prata om viktor som om hon fortfarande levde.När jag lässte den citat så kommer jag ihåg när någon dö  den som här hänt till Rebecka här  hänte till mig när min farmor dog jag kunde inte tror på den jag vill bara prata om han hela tiden , man kommer ihåg den bra soker som han brukade göra man vill som berättar om han hela tiden.om det din kompis   han bukade kjunga till oss når jag skriver om han det kommer tårar rinner i mina ögon .

onsdag 28 september 2011

Debat

Idag vi är tittar på debat det var intressant debat  .vi  delar oss i gruppen våra gruppen va anonym ska man vara anonym om man vill kommentera  på en tigningen eller  på blogger ect.. jag tycker att man ska vara anonym för att alla har olika osikter och olikar tankar .Om man vill sägar nånting man vågar inte skrivar namn för att det kan vara färlig för livet om jag vill räda  mitt live jag ska alldrig skrivar mitt namn.Om  jagska skrivar namn kanke man ska vara lite räd  att inte vågar visar sin åsikter till andra .om man ska sägar att vi är i frighet  lander värför ska man göra vad man vill.Hur ska de börjar  tittar på face book om vi är i demokratiska länder ?de kan tittar på facebook inte sökar efter namn. Varför verkliget ska vara på nätet.Jag tro man vara lite förskiktig när man ska kommentera man behöver inte skriva fulla ord.för att andra ska kunna  tror på den respekt i viktiga .Det finns ongdummar som sitter och lässar den  man ska kunna tänka på sig själve innan man skriver .Att inte såra andra.

Lasermannen


Citat 3: sidan.99
”Där du har helt fel. Njutning i sig leder ingenstans. Det har ingen praktiskt betydelse. Allt
måste ha en mening och ett vidare mål. ------- ”

Han kanske har inte haft någon frihet. Allt som han gör är bara för att han var tvungen att göra och han
hade inget val som ett barn. Man kan må bra om man känner sig nöjd. Jag tror att livet inte alltid handlar
om att ha något meningsfullt mål.
Efter diskussionen: Enligt Anna-lisa, njutning anses som lyx på 70 talet och med Jantelagen kanske var det normalt att man känna så. Men andra sidan är han så individuell och vågar vara annorlunda med Ottos filosofi, Han vill inte passa in i det kollektiva samhället.



Citat 4: sidan 143
”Vet du vad Håkan? Jag vill så gärna bli svensk. Jag är så trött på att heta annorlunda och att
vara annorlunda. Jag vill bli svensk. Jag vill vara som alla andra!”

Han är intelligent och tror på själv så mycket. Jag tycket att han skulle kunna vara vem han
är men han kunde inte acceptera att han inte var riktig svensk. Då bytte han sitt namn och
fick svenskt medborgarskapet. Han hade både tyska och svenska kompisar(s.112). Ville han
vara svensk för att bli någon annan än han själv? Det verkar som att någon annan lever i hans
kropp. Jag förstår inte riktigt varför är det så viktigt att vara svensk.
Efter diskussionen: Jag fortfarande förstår inte hans tanke men hoppas att boken förklarar det senare. Samtidigt är jag intresserade hur han blev främlingsfientlig.

tisdag 27 september 2011

I kärlekens namn

Egentligen ska det finnas ingen skillnader mellan barnaga och barnmisshandel. Det är olika nivå av våld mot barn och våld löser inte problem. Det är som filmen visade att de flesta begick barnmisshandel började med liten smisk och det eskalerade tillslutet.

Det är bra att det finns lagen om våld mot barn i Sverige och jag tycker att det fungerar bar att förhindra barnmisshandel. Om det finns en lag som säger att man inte får slå barn oavsett anledningar kommer samhället ser att det är fel att slå barn. Jag själv växte upp med samhället som tillät barnaga både skolan och hemma. Barnmisshandel är olagligt och barnaga i skolan är också olagligt men barnaga som händer hemma är upp till föräldrar. Det kan vara svårt att dra gränsen men barnaga har blivit mer och mindre tabu idag.

Förut var samhället som en stor familj, folk hade nära relationer med grannar, far/morföräldrar var nära och alla hade ansvar för allas barn. Nuförtiden är det inte så, kärnfamiljer är den mest vanliga familjeformen och folk bryr sig mindre om grannar och andras barn. Man vågar inte bli inblandad med andras problem. Jag saknar den tid som man kunde kritisera vad andra gör utan vara offensiv och ge råd till både vuxna och barn.  

Citat av "LASERMANNEN"

Dumma mamma. Nu låter hon så där igen. Varför låter det så mycket? Och vem är han? Vem är det nu som ligger ovanpå mamma? Varför?

Kommentar :- Barn brukar naturligtvis tänka att sin pappa ska vara vid mamma i sovrummet. Men när de ser en okända man i mammas säng blir de oroliga. Ibland barn vågar kanske inte fråga att varförr han är i mammas säng eller varför han vara med mamma, men de kanske ställer olika frågor själv sig till.
Wolfgang är tio åring ett snäll barn och han kan förstå lite om vad händer med mamma hos en okända man i hennes säng. Han kunde inte acceptera sig i den situationen, han tycker kanske också att det är olämplig att göra så där de, när vi är vaken. Hon vaktar inte oss. vi får inte kärlek och beröm av henne men i stället för mamma tillbringar sina fritider med sin pojkvän och därför kanske Wolfgang tycker att mamma är dum.
Jag tycker det helt orättvis att göra så en mamma med sina barn för att om föräldrarna göra så, då kan barn tänka att han är kanske värdelösa och självklart de får smärta i deras hjärtan och för det kan bli värre för i deras tanke. Jag tycker barn kan gå vilse om de hamnar så här situationen.



Näe, det blir det inte alls – inte alls lika kul – svarade Wolfgang tyst. Sedan sa han inget mer. Håkan såg hur en tår saktade trillade ner från hans nästipp och landade på den bruna bordsskivan.

Kommentar :- Wolfgang växer upp här i Sverige så han har blivit van vid Svensk tradition och kultur. Han går skola och han har fått där sin bästa kompis som heter pelle, och Håkan som hans grannar och tar ofta hand om honom som en föräldrar för att när mamma borde ge Wolfgang kärlek och beröm i stället för hon struntar honom och tillbringar tider hos sin pojkvän och till jobbet. Wolfgang får kärlek och beröm av Håkan och sin pappa och han får åka till Håkans föräldrar på sommaren som semester. Jag tycker Wolfgang är jätte räd av morsans familj för att han redan såg så nära hur behandlade mamma med de, också här i Sverige när de får inte hjälp eller kärlek av mamma får de av Håkan eller sin pappa, och de bor här i Sverige. Men om han flyttar tiil morfar i Tyskland och om han behandlar också som mamma. Så här tänker kanske Wolfang och därför han vill inte åka till morfar i Tyskland. Jag tycker också att det helt orättvis att tvinga ett barn som har blivit tvungen Wolfgang i romanen.

Artikeltips

Nu har ni redan hunnit till ett nytt ämne - barnaga. Men jag hittade det här intressanta debattinlägget på Newsmill. Newmill är en sajt där det dagligen debatterad aktuella ämnen.

Högre frekvens av våld i etniskt homogena samhällen

Barnaga börjar med smiskar

Filmen 'I Kärlekens Namn' berättade om barnaga. För mig var det en bra film eftersom det visade verkliga människor som hade upplevde barnaga samtidigt det berättade om vetenskapen och forskning bakom åsikter mot barnaga. Och det visade några organisationer som hjälpte barn som hade fått aga. Filmen var inte bara åsikter och känslor, det försökte förklara varför det är inte bra och fysiska konsekvenser till barnen.
Punkten som var mest intresserade för mig diskuterade om människor som hade dödad deras barn genom aga. Forskare sade att alla föräldrarna började med lite smiska. Men föräldrarna sa att det funkar inte så de slog barnen hårdare. Skillnad mellan lite smiskarumpan och dödligt slog mot huvudet är stor. Många tror att man kan göra första utan att göra den andra. Men forskning säger olika. Det säger att även om dem är olika är dem fortfarande ansluten. När föräldra blir arg och smiska deras barn börja en vana. Då tror föräldra att det enda sätt att kontrollera eller disciplin barnet är med kraft. Men huvudsak är att det är en förlust av kontroll för föräldrarna och de förtsätter slå barnet när de blir arg till en gång när de förlorar fullständig kontroll. Då slår föräldrarna utan tankar, bara att skada barnet.
Även om några föräldre tror att små smikskar är ok borde de tänker igen. Att slå betyder att föräldrarna kan inte lösa problemet eller undervisa barnet på rätt sätt.

måndag 26 september 2011

Upprdag Granskning

Hej alla jag har varit sjuk får andra gången under så kort period och det ogillar jag som fan men men vad ska man göra nu har jag i alla fal varit hemma och sätt detta program som ni hade sätt i måndags som hette Uppdrag Granskning.


Det handlade om allt upprör som har hänt i Backa, Göteborg. Folket där skyller på andra generation av invandra och samtidig skyller ungdomar på deras Politiska ledare och polisen dåliga insatsningar. I programmet vissas det mycket av att hur polisen jobbar åt det och hur upphetsade ungdomarna där bli av polisens reaktioner, de tycker bara får att de har en annan utsände de deras alla över till samma kant och de utsätts får att vara kriminell dock så tycker inte myndigheterna där. Folket som bor där känner sig inte trygga på kvällarna och det gör att många vill flytta därifrån. Dock i debatten tyckte politiker att de inte satsar tillräcklig på ungdomar, på deras fritid och det är vad som gör att många av de deras till detta konflikter.


Jag tror inte att vi ska se detta som att Backa är en kriminellt området eftersom man föds inte som kriminell som tex den experimentet man gjorde får många många år sen att skicka alla kriminella till nuvarande Australien och se hur deras barn kommer bli och det visade sig tvärtom.


Allt detta problem som man såg på programmet är normala i ett samhället, allt kan inte bara vara bra man måste se negativa saker får att kunna uppskatta de bra som finns i samhället också. Personligen tror jag att allt konflikt mellan invandrare och svenskar som pågår och händer är mest kulturellt på grund av deras tror era tror och massa andra grejer som skiljer på alla människor i från varandra.


Här kommer länken till programmet till er andra som har också missat Uppdrag Granskning .

fredag 23 september 2011

Uttrycken gör språket rikare.

Jag tycker jättemycket om att lära mig nya uttryck! Uttrycken är oftast sammankopplade med landets kultur och historia. Ju mer man lär sig desto mer man förstår människor och språket.

Vi diskuterade några texter från boken och nästan alla hade samma synpunkter om tvättstugan utom Anna-Lisa, haha. Vi diskuterade också om färger och hur färger kan påverka människors stämnningar. Vi kanske kan ha klädkod till lektioner och se hur vi känner under lektion. Till exempel alla kan bära någoting rött till nästa lektion och se om vi kan ha en hetsat diskussion. Det kan vara intressant. :)

kriminalitet i Backa

I måndags såg vi en film om kriminalitet i Backa i Göteborg och sedan after en debatt .
Både filmen och debatten rörde sig om ungdomsbrottslighet i Backa. det var några personer som växlade några ord i debatten för att komma på en lösning.
en stor majoritet av förorternas boende vill byta bostaden på grund av att de inte känner sig trygga. ungomarna förger en hög arbetslöshet och att regeringen lagt ned de flesta fritidsgårdar som orsak till att de gör detta. efter detta hade vi elever en ganska lång och häftig diskustion om våra synpunkter.
Jag tycker att regeringen eller fridispolitiker ska hitta på ett sätt vilket kan lyckliggöra dessa ungdomar. de är missnöjda med någonting som vi inte vet annars hade de inte dummat sig.

Att sminkar eller inte

I klassen diskuterade vi idag om några texter från Språkporten som händer om några 'typiska svensk' händelser. Det var mycket intressant eftersom vi diskuterade om många olika saker. Allt från färg psykologi till hur man träffa människor i tvättstugan. Vi även diskkuterade om kvinnor som sminkar och hur det påverkar andra.
För mig var det särskilt intressant för att som en kvinna brukar jag inte bryr mig om mitt utseende. Jag kommer till klass med blott hår och ingen smink. Jag bär inte lust kläder eller köper nya grejer så ofta. Jag bara tänka på vad jag gör utan att tänka på vad andra ser. Men jag har realiserade att kläder och smink kan påverka hur man känner om sig själv. När man har anställningsinterview måste man visa att hon eller han bryr sig om sitt närvaro och hur det påverka arbete eller andra arbetskamrater. När man känner bra, jobbar man bra. När man är säker visa man till andra att hon kan göra jobbet eller att andra kan lita på henne. Det är viktig att har förtroende om sig själv. Och det är kanske inte så svensk.
Tanken att man ska inte tro att han eller hon är bättre än andra eller man borde inte tro att man är något säger till världen att 'jag är inget så kan jag inte göra något.' Då blir det bättre att chefen anställer någon annan eller universitetet hitter klokare forskare. Ibland måste man tro att hon eller han är något eller ska hon aldrig får jobb. Men smink kan ger masken till dem som är inte så självsäker och det är alltid bra att ge andra ett fint ansikte att titta på!

onsdag 21 september 2011

kriminalitet i Backa, i Göteborg

I måndags hade vi sett på filmen och debatprogram som handlade om kriminalitet i backa, i Göteborg. Sedan efter filmen och debaten hade vi diskuterat tillsammans. Diskussionen gick genom filmen och debaten. Jag tyckte att det var väldigt intressant diskussion som pågick mellan vi elever i klassen. Det är olika anledningar som bestäms källor till brott i backa men folk vet inte riktigt varför det finns små grupper där som begår brott. Jag tycker att regering måste ta reda på för att kunna vilka är orsaken till kriminalitet där. Om ungdomarna säger att det finns inga jobb i backa folk där är arbetslösa, hemlösa, regering satsar mycket pengar på det som är inte viktigaste istället på det som är viktiga för folks behövs, för detta tycker jag att de är rätt att hävda deras rättigheter och regering måste ta ansvar till allt som händer där i backa. Men ungdomarna också får inte vara så dumma till att förstöra allmäna bästa och göra illa folk där. Det är deras gemensamma bästa. De måste behålla dem till de och deras framtida barn. Jag tycker att det bästa som de kan göra är att hitta ett annat sätt som kan vara bäst för att hävda deras rättigheter. För mig den bästa sätt att hävda rättigheter är demonstrationen istället göra illa folk.

tisdag 20 september 2011

Ska vi skyller ungdomar?

Programmet 'Från Backa till Brixton' och debatt diskuterade problemet som finns mellan några grupper av ungdomar som går runt med vapen och kastar sten mot bilar och poliserna som försöker kontrollera dem. Det finns också många folk som bor i områdena var ungdomar orsaka problem som känner sig osäker och rädd.
Problemet uppstår när grannar och poliserna skyller invandrare och ungdomar skyller politiska systemet. Ungdomarna säger att det finns ingen jobb eller någonting att göra och att det är regeringens fel. Poliserna säger att regeringen har kastade mycket pengar på program för ungdomar och att dem här ungdomar är farliga. Men ingen förstår precis vem ungdomarna är. Är de verkligen andra generation invandrare? Har de gymnasiet utbildning eller vill de inte läsa vidare? Var är deras föräldrar?
Jag tycker att det kan inte vara en sak som är fel. Det finns jobb men ungdomar måste har önskan att studera och gå vidare i livet. Men skolor måste också hjälpa ungdomar att utveckla. Föräldrar måste lära deras barn respekt för andra och att man måste jobba hårt och kan inte göra vad som helst. Ungdomar tror att det är deras rätt att få jobb utan att tjäna det. De har ingen respekt för samhället eller människor De är uttråkade och har ingen motivation att göra mer i livet och skolor tryck inte mot dem eller uppmuntra dem att använder deras speciella talanger. Samtidigt respekterar inte ungdomar samhälle, samhälle inte respektera dem. Jag tycker att programmet och debatt förstådd inte riktigt vad problemet var. Alla kastar skullden på en annan utan att titta på sig själv. Om regeringen ville ha trygg samhälle måste dem bryr sig om deras medborgare. Om ungdomar ville ha jobb måste dem jobba hårt för det.

måndag 19 september 2011

Frustrerade ungdomar

Vi tittade på "uppdrag granskning" och det handlade om upprör som hänt i Backa, Göteborg. Folk som bor där skyller på andra generationer av invandrare, samtidigt skyller ungdomar på politikernas/polisens dåliga insatsningar.

Bostadsområdet är stökigt och folk känner sig otrygga att bo kvar och många vill bara flytta till någon annanstans. Det händer en hel del i stan som brända bilar, skottlossningar och rån etc. Man ser att samhället har tappat greppet men personligen tycker jag att det är individernas ansvar att ta hand om sitt liv. Vem vill bränna upp någon annans bil?  eller kasta en sten på bakfönstret bara för att man kör BMW? Det är helt bisarr.

I debatten pratade de om att politikerna inte satsar tillräckligt på ungdomar och det verkar som att det är det största problemet för dem. Det finns inte tillräckliga fritidsgårdar så att de kan umgås med sina kompisar. Jag tycker att ungdomar har för mycket friheter utan att ta nån ansvar och det är föräldrarnas ansvar att ta hand om sina barn på första hand, inte lärare, grannar, polisen eller kompisar med varandra. Familjens bakgrund och förhållandet mellan barn och vuxna kan påverka väldigt mycket på barn och hur de växer upp i Sverige. Kommer andra generationer av invandrare växer upp som svenskar eller som deras föräldrarnas nationaliteter? Det kan vara helt olika på grund av kulturer och religioner men vissa människor har svårt att vara som de är och hitta vem de är.

Uppdrag granskning

I dag såg vi först på uppdrag granskning om vad som hänt i en förort i Göteborg. Se programet och blogga sedan:

Uppdrag granskning del 3

Debatt - efter Uppdrag granskning

Efter uppdrag granskning såg vi på debatt, del 3, cirka 20 minuter in i programet. Se det och blogga sen. Vad tycker du om problemen i förorten.

Debatt - del 3

måndag 12 september 2011

Typiskt svenskt.

Idag började vi använda språkporten och jag tycker att den här boken är jättebra och man kan lär sig mycket om grammatik och uttryck. Den är som bibeln. :)

Vi började läsa kapital 3 "typiskt svenskt" och diskuterade om texterna. Vi pratade mest om våra erfarenheter i Sverige om svenskar och hur de beter sig i samhället och hur vi som invandrare passar in i samma samhället. Vi hade olika synpunkter om att vara artiga och hur man visar respekt med varandra.  Våra åsikter består av normer och regler som vi följt i sina länder, ja vi har olika kulturer, och saker och ting kan vara HELT annorlunda här i Sverige. Jag kunde hålla med och relatera till de flesta sakerna som vi diskuterade men det finns sakerna som man kan säga att det är väldigt individuellt också.

Vi pratade om ordet "lagom" och det är ett väldigt svenskt ord som man kan använda till nästan vad som helst och passar bra. Man säger inte "nej" som svar för att undvika att göra någon besviken. Individualiteter och friheter kommer med egna ansvar.

Ja, det var intressant! Jag undrar vad Anna-Lisa tyckte om att höra våra perspektiv om svenskar. :)



onsdag 7 september 2011

De ovanlig men ändå de har rätt att bo i samhället som vanlig

I måndags såg vi en film i data salen och filmen var Patrik 1,5 och igår diskuterade i grupp om filmen. Diskussionen var väldigt intressant för att vi några accepterade homosexuella och andra inte. Så under diskussionen ibland blev det som argumentation.

En av våra klasskamrater tyckte att homosexuella är en sjukdom och en annan tyckte att det ovanlig men eftersom regeringen accepterar så vi också accepterar Men mest av våra klasskamrater tyckte att det bra att vi om gås med de, som vanlig och vänlig.

Jag tycker också homosexuella är en del av i samhälle Så de har rätt att leva hur som helst. om vi tänker på en vanlig familj, det helt rätt att stämmer inte med de t,ex en vanlig familj har mamma pappa och deras barn eller bara man och fru men homosexuella ett par helt annorlunda men ändå de kan skaffa barn genom att adoptera och som är absolut laglig.

Jag tycker det finns homosexuella i alla länder i värden men flesta av länder kanske tillåter inte laglig. Så alla som homosexuella bor där, de döljer sig själva. De har kanske förlorat ytrandefrihet och rättighet för att när landet och samhället avvarar de, så det helt omöjligt att få de sina mänsklig rättighet. Så de framförar naturligtvis smärta i hjärtan i deras hela liv och jag tycker det absolut orättviss.

Jag tycker här Sverige rearingen har tagit ett bra beslut för att de har bestämt att alla homosexuella som bor i Sverige får gifta laglig och de får alla rättighet som vanlig.

Kulturnatt lördagen den 10 september

På lördag är det kulturnatt i Luleå, med massor med arrangemang som händer över hela staden. Allt är gratis, och det är både för barn och vuxna. Se program under länken:

Kulturnatt

tisdag 6 september 2011

Det finns lika många åsikter som människor.

Dagens diskussion var väldigt intressant och vi alla hade olika åsikter om att vara normal. Vem bestämmer vad som är normalt?? Jag tror att normer, saker som accepterade allmänt i samhället förändrar något som tiden går. Det var förbjudet att vara homosexuella i förr tiden men nu är det inte så fastän det är fortfarande ovanligt. Det ökar behov för minoriteter och det finns folk som stöder dem som kämpar för sina rättigheter. Ingen är perfekt, men man alltid försöker att vara nöjd att vem du är, vad du gör, vad du har. Även god hjälper inte om man inte gör sin plikt. Man måste kämpa för att bli bättre.

När jag tänker på en vanlig familj kan jag komma på att det är en pappa, en mamma som skaffar barn, alltså det är "blood-related"(besläktad?) och så det går vidare. Men det kan finnas olika anledningar att vara ovanliga familjer. De som inte kan skaffa barn, de som är omtänksamma att kunna adoptera barn, homosexuella par m.m. De har också rätt att vara lyckliga och bilda familjer i samma samhället som alla andra lever.

Jag tycker att man kan vara vem som helt om man inte skadar någon. Det är kanske svårt för alla att säga så här men man behöver inte acceptera och förstår allting som finns men vi kan inte ignorera heller. Då måste vi göra någonting för att ha samhället som alla kan trivs i.

filmen Patrik 1,5

I dag har vi diskuterat om filmen Patrik 1,5. I filmen försökte de att beskriva ett normal homosexuell familj som vill adoptera ett barn och hur alla andra människor såg på de, till och med adoption personalen som tog hand om papper hade de svårt med att hitta någon barn till de(undrar varför), instället fick de genom ett misstag ta hand om Patrik som är var 15 år gammal, han hade svårt barndom och egentligen hade inget bättre val än att stanna där eftersom han andra val hade varit barnhem som han hattade och de fanns inga annan familj som var bred att ta hand om honom och det var där komedin kom in i bilden och de försökte att bevisa hur en person som Patrik kan komma nära de paren (men låt oss vara lite realistisk, jag tror om de fanns bättre val för Patrik han hade inte stannat där).
Det vart lite heta diskussioner angående om det är rätt och till låta homosexuella och alla tyckte olika i gruppen. Personligen tycker jag att homosexuell är en sjukdom och det är inget jag kan acceptera.

Komedi eller drama?

I dag har vi diskuterat om filmen Patrik 1,5. Eftersom jag fortfarande är sjuk kunde jag inte delta i diskussionen i klassrummet. Jag såg filmen i lördags. Först tänkte jag att det är en komedi om människors reaktioner på ett homosexuellt par. Det var ganska roligt hur det lilla samhället blev överraskad när en man presenterade sin make. Men denna film är också ett drama. Den visar hur ett homosexuellt par diskrimineras eller några människor tror att ett homosexuell är lika med ett pedofil. Några av mina vänner är homosexuella. Jag vet attde har problem på grund av sina sexuella läggning. I Polen kan de inte gifta sig eller adoptera barn. Men det förändras. Här i Sverige finns det många familier med två mammor eller två pappor. Och barn från "traditionella" familjer och barn från homosexuella familjer ser inte skillnad mellan sig själva.

Homosexuella är rätta att vara vad de är och adoptera barn

I dag har vi diskuterat om filmen som vi såg igår. Filmen heter Patrik 1,5 som handlade om ett par homosexuellt som hade adopterat ett barn som heter Patrik. Jag tyckte att det var intressant diskussion. Många människor tycker inte om homoxuella eftersom man säger att det onormalt att två killar ska gifta sig och adopterar barn. Jag tycker också att det är helt onormalt till och med ovanlig eftersom en perfekt familj består av papa, mama och barn, inte papa, papa och barn. Det som pågår i Sverige är att det finns vissa lagar som skyddar homosexuella. Genom dem lagar, man är helt fri att göra det som man tycker, man är helt fri att bli homosexuelt. Lagarna gör att det finns i dag flera homosexuella i samhället. Men vissa människor tycker att det är synd, jag tror att de tänker fel därför att de är inte rätta att bedömma folk som är homosexuella om de vet att det finns lagar som skyddar de. Jag tror att vi andra måste älska de oavset vad de är och de är rätta att adoptera barn enligt lagar.

Filmhandledning

Här kommer länken till filmhandledningen: http://www.sfi.se/PageFiles/8165/PATRIK1-5.pdf

söndag 4 september 2011

Vackert på olika sätt

På sista dagarna slutade vi ämnet Vackert på vårt kurs. Vi hade läst olika texter och vi hade besökt utställningen Lab11 på Kulturens Hus också. Först måste jag framhålla att ämnet vackert har olika betydelser och det kan man uttrycka på olika sätt. Det beror på vad tycker varje människa om skönheten i världen.
Enligt mig hade både texterna och utställningen ganska lika budskapet. Det kan vi säga att alla artister genom sin konst uttrycker friheten och sina tankar om skönheten.

Jag tycker om historiska arvet i olika kultur och jag tänker att alla folk och minoriteter måste behålla sina identitet för nästa generationer.


Medeltida slottet i Malbork, Polen