tisdag 29 november 2011

språk sällskap

idag diskuterade vi massa text om språken och vilka rötter svenska språket har som är släkt med de germanska nordiska språken. Nu mera lånas det massa ord från andra och det gör att språket kommer närmare varandra än de var för länge sen.
Det har dött mer än halva språk som de finns idag och nu är det frågan om bara hur länge till kommer vissa språk finnas kvar. En sak är man säkert att svenskan kommer inte dö fast att det är så lite som pratar det för att den har blivit skriven och har en grammatik.

lördag 12 november 2011

I kärlekens namn

”I kärlekens namn” är en rörande dokumentär om barnaga. De brittiska, rumänska och svenska systemen presenteras och jämförs. Dessutom intervjuas specialister, föräldrar och unga vuxna män och kvinnor som har utsatts för våld som barn.

I Storbritannien har föräldrar rätt att slå sina barn. Det anses nästan vara ett verktyg i uppfostringen. Föräldrarna som intervjuas hävdar att barnaga inte är våld mot barn. Mamman erkänner att hon slår sina barn för att visa dem att de har gjort något fel. Det är med ett syfte. Detta skiljer enligt mamman aga från våld, som är okontrollerat. Sverige är den absoluta motsatsen. Barnaga och barnmisshandel är förbjudna i statens lag och i samhällets moral. Varken föräldrar hemma eller lärare i skolor kan fysiskt bestraffa barn. Rumänien har lagar mot barnaga men i praktiken är den fortfarande vanlig hos rumänska familjer. De driver kampanjer för att främja barnrättigheter.

Jag tyckte att den viktigaste delen av dokumentären var att få höra vad offren till barnaga hade att säga. De berättar om konsekvenserna av att vara slagen och kränkt tidigt i livet av personer som egentligen skulle ha skyddat dem. Lågt självförtroende och svårigheter med att lita på andra människor kan nämnas. Specialisterna påpekar också att barn upplever lika mycket psykiskt trauma och stress från en liten örfil än från brutalt stryk. Det finns alltså ingen ursäkt.

onsdag 9 november 2011

I KÄRLEKENS NAMN

Den film som handlade om barnaga var imponerande för mig. Jag sett att, hur föräldrar kan såra sina barnen för kärleks namn... Det är Inte bara fysiska och psykiska! Barnaga eller barnmisshandel stör deras hela framtiden. När jag reda på den forskning om, hur barnaga kan göra hjärnskador. Man blir verkligen ledsen... Synd att, finns ingen möjlighet att vårda denna skadorna.
Tyvärr, även finns FN:s konvention om barnets rättigheter i världen finns flesta barnen som fick barnaga idag fortfarande. Jag vill upprepa den;
Artikel 191. Konventionsstaterna skall vidta alla lämpliga lagstiftnings-, administrativa och socialaåtgärder samt åtgärder i utbildningssyfte för att skydda barnet mot alla former av fysiskteller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandeleller utnyttjande, innefattande sexuella övergrepp, medan barnet är i föräldrarnas eller denena förälderns, vårdnadshavares eller annan persons vård.
2. Sådana skyddsåtgärder bör, på det sätt som kan vara lämpligt, innefatta effektivaförfaranden för såväl upprättandet av sociala program som syftar till att ge barnet och demsom har hand om barnet nödvändigt stöd, som för andra former av förebyggande och föridentifiering, rapportering, remittering, undersökning, behandling och uppföljning av fallav ovan beskrivna sätt att behandla barn illa samt, om så är lämpligt, förfaranden förrättsligt ingripande.
Filmen var givande för mig.
Hoppas att alla barnets få sina rättigheter i världen!