onsdag 7 december 2011

Språkporten, Kapitel 5: Släktskap och påverkan

Enligt mig är texten om Släktskapen och påverkan den mest intressanta från kapitlen 5- Språket. Texten av Monika Åström presenterar bland annat ursprunget för svenska språket, metodologiska synpunkter på språkhistoria och den internationella påverkan.

Språkhistoria kopplar med historiska tider och händelser på ett direkt och indirekt sätt. Forskarna klassificerar svenska språket till den indoeuropeiska språkgruppen – den nordgermanska linjen. Till den nordgermanska gruppen tillhör: danska, norska, isländska och färöiska också. Dagens svenska språk får sin form genom flera århundraden. De äldsta svenska orden kallas arvord, till exempel son, dotter, sol, måne, hand, katt eller salt. Från medeltiden kommer latinska och grekiska orden som paradis, biskop eller astronomi. Senare var i Sverige en stor påverkan av tyskan på grund av hanseatiska handelsmän. Från dessa tider kommer orden som pengar, straff eller slaktare. Vi kan observera också påverkan av franska språket till svenska på 1700-talet. Genom Gustav III:s stort intresse till franska livsstilen blev franskan hovets språk. Orden som toalett eller garderob kommer precis från den tiden. Medan kommer engelska och amerikanska orden till svenska språket på 1900-talet.

Den här processen av internationella påverkan kan vi observera nästan i alla språk i världen. Slutligen kan vi framhålla att de länderna som var isolerade i historien (t.ex. Island) kunde bevara bättre sina språk

1 kommentar: