vi är nya svenskar, och en och annan gammelsvensk, som skriver om våra upplevelser i Luleå
söndag 17 april 2011
Skoluniform minskar inte mobbing
lördag 16 april 2011
NÄR BERGEN ANDAS
tisdag 12 april 2011
Diskutera''När bergen andas''.
Är dödstraffet är rätt eller fel?
Föräldrar stressigt att hämta barn
måndag 11 april 2011
Tidigt eller sent?
Det är verkligen viktigt för mig att jag alltid närvarande för mitt barn för det mesta. Livet är för kort och jag vill inte ångra senare att mina barn växte upp utan min närvaro annars jag kommer ångra för resten av mitt liv.
söndag 10 april 2011
fredag 8 april 2011
Tusen Gånger Starkare
Romanen Tusen gånger starkare av Christina Herrström, som vi läser i min bokklubb, handlar om en skolklass där det härskar stor ojämställdhet mellan killar och flickor. Mest är det på grund av att vuxna har tillåtit detta redan sedan förskolan. Läraren på skolan har märkt att det finns problemet – att killar tar över i klassen och flickor blir bara tystare och tystare och när en ny flicka börjar i klassen vill läraren att hon – Saga – blir en förebild till flickor. Saga känner inte till de oskrivna regler som styr relationen mellan killar och flickor i klassen. Hon har aldrig gåt i en svensk skola för att hon har rest runt om världen men sin pappa så att hon har sett mycket och bildat till en stark personlighet. Med sin stor självkänsla, bra formuleringsförmåga och brist på kännedom om ojämställdhet börjar saker och ting förändra sig i klassen.
Boken är lättläst och borde läsas av alla skolungdomar och lärare. Det finns även film baserad på boken som är åtminstone lika bra som boken.
Vår bokklubb har redan haft två redovisningar och det är helt underligt till hur många olika tankar en bok kan föra på tal. I första redovisningen diskuterade vi om utbildnings betydelse, om kärleken, om problemlösningen, om kvinnors plats i mäns världs och om att vara utåtriktad. Samt om utbildnings tillgånglighet till olika samhällsklassen, uppfostrings skillnader mellan tjejer och killar, om att börja om på nytt i en ny miljö diskuterades i den andra redovisningen.
torsdag 7 april 2011
NÄR BERGEN ANDAS
Sara ger relationen med Abraham en sista chans och låter sig bli gravid. Samtidigt lovar hon sig själv att försöka förlåta Abraham, eller snarare att anpassa sig till hans nya personlighet. Hon tänker också mer och mer på sin mamma som förlorade fem barn och dömer sig själv som ett opålitligt barn.
Tyvärr dör barnet vid födseln och Sara säger till Abraham att de inte längre kan leva tillsammans. Hon tar alla sina saker och flyttar in hos Mimmi. Även om Abraham ringer och trakasserar båda , ändrar sig Sara inte. Hon lyckas till sist, liksom sin mor, bryta sig loss från sin man och starta ett nytt liv på egen hand.
En dag träffar hon Maria som ville återvända till Chile och får hjälp av henne igen. Efter en kort utbildning börjar hon jobba deltid inom vården och där lär hon känna en svensk journalist som heter Dan. Sara är en känslig kvinna som lider av sina upplevelser från det förflutna och hon skulle behöva en man som kan älska och bry sig om henne på rätt sätt.
Min åsikt är att relationen med Abraham misslyckades i brist på sanna känslor och gemensamma önskningar. Ett par som delar kärleken har stora chanser att vara lyckliga och det är viktigt att de stöttar varandra och löser svårigheterna tillsammans.
HÄMTA BARNEN I TID
I måndags tittade vi på ett debattprogram som handlade om dagis i Sverige.
Jag har inga barn själv men jag har stor erfarenhet som förskollärare så jag kan förorda föräldrarna att hämta barnen i tid från dagis. Det är sant att de trivs och har kul med varandra, men när barnen börjar åka hem en efter en känner de andra sig kvarglömda och mår dåligt.
Om man vet med sig att man har hämtat sent, kan man kompensera med att försöka hämta dem lite tidigare då och då, om jobbet tillåter det. Ge lite mer av er tid till barnen varje dag och ni kommer inte att ångra det. Det är viktigt för dem att känna närhet och trygghet från sina föräldrar.
Bry er om era barn och kom ihåg hur det var för er när ni var små!
NÄR BERGEN ANDAS
För två veckor sedan började vi diskutera boken ''När bergen andas'' skriven av Yeshiwork Wondmeneh som kom till Sverige från Etiopien 1978. Jag känner att författaren delar många av sina känslor med huvudpersonen i romanen.
Vintern 1983 bestämmer sig Sara Tariku, bara 19 år gammal, att lämna sitt hemland Etiopien för att gifta sig med Abraham, en man i trettioårsåldern, som kom till Sverige på 60-talet. Han är en konservativ man som har stora förväntningar på henne, som traditionell etiopisk hustru. Hon vet inte vad flykten från hemlandet skulle komma att innebära, hon är för ung, en oerfaren person, men hennes stora dröm är starkare än någonsin.
Abraham arbetar på Posten och förut hade han ett förhållande med en svensk kvinna som hette Camilla, med det gick inte som han ville. Så nu känner han att bara ett äktenskap med en etiopisk kvinna skulle kunna uppfylla hans förväntningar. Sara inser direkt att hennes man är en stolt etiopier som ingen rasist kan knäcka men hon börjar också känna sig fångad i ett förhållande som är ordnat på mäns villkor.
Hon går i skolan, jobbar samtidigt på kvällarna och drömmer om en bättre framtid som kan rädda henne ifrån sitt tidigare liv. Det nya landet som Sara lär känna rullas upp parallellt med berättelsen om hennes mor Sefanit, som var tvungen att gifta sig med en okänd pojke i hembyn när hon bara var 11 år gammal.
Sara känner skam och skuld för att hon utnyttjat Abraham och börjar gå på biblioteket och läsa böcker som kan hjälpa henne att lämna verkligheten och göra sig av med smärtan. Samtidigt uppmuntrar inte Abraham henne till att studera vidare och bygga upp ett bra liv för att han tycker att detta är omöjligt för alla svarta som lever i det vita landet. Relationen blir sämre och sämre och gör ont hos båda, men Sara säger ingenting till honom utan försöker istället gömma sina sanna känslor.
Vintern 1987 går Sara till Universitetet för att läsa sociologi och där träffar hon Mimmi Tadasse som kommer att hjälpa henne genom svårigheterna. Sara är en sensibel kvinna som vill hitta en plats och en mening med sin existens i det nya landet men hon har svåra minnen hemifrån och Abraham kan inte hjälpa henne med att komma över dem.
Det är kvalitet och inte kvantitet som räknas
Jag förstår att samhället blir oroligt att barnen inte får tillbringa tillräkligt mycket tid men sina föräldrar dock jag begriper inte varför det blir en stor diskussion om vilken tid man ska hämta barnen på dagis. Tyvärr har det blivit så at i nytiden behöver båda två föräldrar jobb för att kunna försörja sina barn. Det handlar inte bara om att kunna köpa mat eller kläder men även också att barnen kan utöva sina hobbyer som ofta kräver finansiellt bidrag. Och även senare i livet kunna ge sina barn stöd för att börja leva själständigt.
Att vara hemmafru är inget alternativ för mig i alla fall. Tänk om någonting skulle hända med min man och han inte längre kan försörja familjen då är det bara jag som kommer kunna tjäna pengar. Men om jag har varit hemmafru i många år då kommer det inte vara många som skulle kunna tänka anställa mig utan någon erfarenhet. Det blir inget bra betalad jobb i alla fall. Jag pratar dock inte om att kvinnor måste satsa allt på karriär men man mås ha ett arbete åtminstone.
Så att om man har heltidsjobb då finns det inga andra alternativ än att hämta sina barn efter jobbet.
Brist på kvalitetstid med barn är definitiv inte för att barnen stannar lite längre på dagis. Vanligen är det på grund av att man satsar sina egna behöv högre än sina barns.
Jag tycket att det är bättre att göra allt klart innan man hämtar barnen på dagis så att man har kvalitetstid med dem efteråt. Att hämta barnen på dagis och sen släpa de på affärer för att handla eller att sätta barnen framför tv mellan jag behöver göra någon annat är ju definitiv inte bättre än att lämna de på dagis lite länge.
Kanske har jag haft tur men dagis där min pojke går. Jag har aldrig fåt en känsla att förskollärare vill att jag hämtar mitt barn tidigt så att jag inte någonsin har känt mig stressad om jag skulle bli lite sent så länge jag inte hämtar mitt barn efter dagis öppettider.
Barnen behöver glada föräldrar och det får dem inte om man är stressad över någonting och dessutom behöva ta hand om sitt barn mitt i mellan. Man kan ha hur mycket tid som helst tillsammans men sitt barn men om man inte är närvarande då räknas det inte som kvalitetstid och att hämta barnen tidigare på dagis kommer inte lösa det.
tisdag 5 april 2011
Dagis
Dagis måste har fasta tid
På andra sida svenska regering/samhäll vill inte att mammorna ska stanna hemma med barn hon länge de vill,man ska jobba eller studera, man får inte vara hemfru i Sverige, man blir inte uppskatade om man är hemma med barn, de vill att mammor ska må dåligt om de bestämmer sig att vara hemma med barn.
Jag tycker att Förskolarna ska vara som skolorna har fasta tid för barn över fyra år. Om barn vet at alla andra ska också hem de blir bra för alla barn, föräldrar och personal.
De minsta barn kanske för vara med dagmammorna stället eftersom det är mest lik hem miljö, barn under fyra år behöver inte känna sig stressade att följa ordinarie dagis reglar.
Ska man välja dagis?
måndag 4 april 2011
Dagis till kl 4? ja tack
Föräldrars vilja < Barns behov
Jag hämtar våra barn kl 16 och 2 dagar i veckan hämtar min man dem efter lunch eftersom han jobbar 75% och det funkar bra hos oss. Barnen trivs bra på dagis och oftast vill de inte åka där ifrån när jag hämtar dem. Men jag måste säga att det var helt annorlunda just när jag började studera på komvux. Barnen började vara på dagis heltid men jag försökte hämta dem så fort som jag klar med skolan, typ innan kl 14. Jag saknade mina barn och var glad att vara med dem men samtidigt var jag så stressad hela tiden och barnen hade inte tillräckligt tid att njuta dagis. De extra 2 timmar gjorde oss må bättre- Jag hinner att göra så mycket mer och blev bättre på att ordna och prioritera saker- barnen hinner att leka med sina kompisar och lära känna sina fröknar. Det skapade mera trygghet.
Jag tror att alla försöker pussla tiden att hinna göra saker och ting för sitt bästa dock varje familj har olika förutsättningar. Vissa får hjälp från mor- farföräldrar men inte alla. Självklart att man vill bli en bra människa som kan jobba, uppfostra barnen rätt och ha lyckliga familjen. Allt i ett- men tyvärr måste man prioritera och offra saker mot sin egen vilja.
Men det viktigaste är hur mamman mår. nej, jag bara skojar! Det är barnen, vi måste se barns behov och hur de mår/känner. Det kanske bra att ha dåligt samvete så att man lär sig bli bättre. Jag försöker att vara idealisk i alla fall men det är svårt, ingen är perfekt. Man bör vara hård mot själva och snälla mot andra.
Det är dags att hämta barn från dagis
Låt oss föräldrar vara hemma samtidigt!
Jag som har inget barn men enligt min åsikt samhället på något sätt skulle uppmuntra föräldrar att vara hämma så länge som möjligt och det endast var ekonomin som tvingade föräldrar att lämna barn. Ett inövat politiskt korrekta muntra: "Tänk på dig själv i första hand! Om du mår bra så mår ditt barn bra" Detta politiskt korrekta har urholkat värdet av föräldraskapet. Det drabbar senare skolan, då föräldrarna är mer fokuserade på sina rättigheter än på sina skyldigheter. Föräldrarna bör fokusera på sina barn mer och anse att föräldrar måste kämpa och försvara rätten till sina barn.
Föräldrar, barnen och dagis
I dag, i klassen har vi sett på ett debattprogram som handlade om tiden för föräldra att hämta deras barn på dagis och sedan har vi diskuterat vidare om det. Jag tyckte att det var mycket intressant diskussion, och för mig jag tror att det är bra om föraldrar hämtar deras barn tidigt för att det finns vissa barn som palar inte vänta efter tid bestämd t.ex: vissa av de blir deprimerad, irriterad, ibland stressad... för att när tiden går ut då tänker bara på deras föraldrar och saknaden bli så oändlig för dem som vill alltid umgås med deras föräldrar. Det finns också vissa av de som tycker att det är mycket roligare och lämplig att vara på dagis än att vara hemma eftersom de tycker att deras föräldrar är så himla jobbiga, t.ex för de som föräldrar är mycket stränga, bråkiga mm, då vill de bara vara på dagis, för att slipa vara med deras jobbiga föräldrar. Det är också lika bra om föräldrar skötter bra om sina arbete för att kunna stödja barn och deras vilja, trots att det är föräldrar plikt att hämta de så tidig möjligt. alltså, allting måste planeras hus föräldrar.