måndag 21 februari 2011

Argumentation

Jag och mina kompissar har argumenterat i dag en efter en olika ämnen som vi fick välja från en kuver. Ämnen som jag valde handlade om att man kan tillåta dödsjälp när någon som är obotligt sjuk och lider vill ha hjälp att dö. Jag tyckte att det var bra att tillåta eftersom om man har en obotlig sjukdom, man har inte sannolikheten att leva längre. Om man vill dö då får han ha hjälp att dö men jag tyckte att det vore bra att detta ska händas alltid på sjukhuset; Inte hemma. Vi hade alla argumenterat och jag tyckte att det var bra och spännande att lyssna på olika argumentation.

fredag 11 februari 2011

I love språk

Idag  vi har  tittar  på  ett progarmmet som heter i love språk .Det var  intressante att höra den nya ord som man kan användar .den hetere hen ,om man vill inte sägar hon eller  han man kan användar hen.Det var bra att höra att kvinnan vi ödmjuk  än män man alltid användar stark ord.  Den böcker som han har skrivit om respect är en bra böcker  jag vill lässar den.

tisdag 8 februari 2011

I Love Språk!!!!

I måndags såg vi en kort film som handlar om "Yrkesspråk" Titeln på filmen är "I love Språk" filmen handlar om hur människor använder en annan typ av språk som de användar inte i vardagen. De använder ordet bara på jobbet eller speciell plats. "Jargong" eller vad kallas vi "slang ord" är ofta använder till exempel när vi pratar med kompisar kan man skapa en egen ord som andra kan inte förstår eller man kan använda också på jobbet till exempel i restaurangen. Jag kommer ihåg när jag hade praktik i kontoret i mitt hemland. vi använde oftast ett "yrkesspråk" men på engelska. De visar också i filmen hur en pilot och pilot assistant använde yrkespråk i flygarkabin. denna orden är svårt att förstå särskillt för vanliga människör.. det bara de som förstår den. Det var ganska intressant filmen och diskutera.. Man lär sig att jämfora vad är skillnaden mellan vanliga ord eller yrkes språk...

Krönika

Det var intressant diskussion idag eftersom vi i gruppen berättade om krönika som vi själva har skrivit. Det handlade första gången i iskalla i Sverige, första jobb i Sverige, familj kärlek. När jag lysna på de tänkte jag om min familj och hur jag ska hitta jobb i luleå i framtiden. Jag var glad att nu jag kan kämpa med kylan och kan bo i Sverige.Det var bra information om krönikor som jag har fått idag. Det var spännande när jag berättade om min krönika därför att jag visste inte att jag har skrivit rätt eller fel men efter vi har diskuterat då visste jag att det kan bli krönika.

krönika

Dagens krönikor var mycket intressant för mig. De berättade om varje persons erfarenhet och det var spannande att lyssna till dem. Det var roligt att höra vad dem pratade om, första gången i Sverige, första jobb i Sverige och minnen om familj. De påminde mig om min första gången i Sverige och hur jag kände då och alla mina favorit minnen om min familj. Det är viktig att berätta personligt historier för det skapa band mellan olika människor. Även tycker man inte lika, man lärar sig mycket om andra folk som delar liknade erfarenheter.

Krönika

Idag redovisar vi en krönika, varje person har hämtat en krönika och redovisar den. Krönikor har varit jätteintressant och de handlar om olika ämnen men de är allmän ämnen. Vi gillade de här krönikorna eftersom de var intressant. Först krönika är ”Iskallas Sverige” och jag tyckte om den här krönikan eftersom jag här känt att hon har skrivit vad jag har känt när jag har kommit till Sverige. Andra rubriken är ”Första jobb i Sverige” och sista krönika är ”Familjs kärlek är det viktigaste”. Sedan vi bedömt krönikorna och diskuterade lite grand hur man kan skriv en krönika. Jag tror att lektionen har varit jätte spännande och Jag har lärt mig hur man skriva en bra krönika.

måndag 7 februari 2011

I love språk : Yrkesspråk, vad är det?

Idag vi tittade en filmen som kallas " I love språk : Yrkesspråk, vad är det? ".Filmen berättade om yrkesspråket att hur olika yrkor har olika språket.Filmen pratade att man måste ha yrkespårket.I filmen vissade en person som hade två yrkor.Han jobbar som football coach och advokat men när pratade han med andra kamratar han blandade yrkes språket och hans arbetar kamratar missföstråd honom.så det mena att olika yrkor har olika språket som man kan inte blanda. I filmen berättade att advoket och polatiker har lika mycket yrkes språk därför båda handla om vinna och förlora.I filmen vissade .I filmen vissade två flygare som arbetade tilsammas och de använade tilsammas yrkespråket som andra person kan itne föstår men båda de förstår varandra och de jobbade bra och lättre därför att de hade yrkes språket kanske om de hade inte yrkes språket det blir jobbet för de att förstår varanda och de kunde inte jobba bra.
Sen pratade vi om filmen i gruppen och min klasskamarat berättade om sin tänker som de hade om filmen.Vi tänkte att man måste ha yrkes språket därför att det blir lätt att förstår och vi kan få bättre resultat på jobbet.

Filmen "I love språk:Yrkesspråk, vad är det?"

I dag har vi sett en film som handlar om yrkesspråk. Det gäller med olika yrke och olika sätt när man prata. Man måste prata rätt tillfälle inte blanda ihop, det kan bli komplicera för de andra. t ex en man som jobbar som advokat och fotbolls ledare. Han använda särskild advokat språk med fotbolls team och han använda normalt språk när han jobba med advokat. Han har ingen dialog och helt olika funktion, tycker jag. Politik och advokat använda ganska särskild språk och trovärdighet. Sen diskuterade vi om det. Jag gav exempelvis att min mamma jobbar som sjuksköterska och hon använder engelska och särskild språk men hennes kollegor, första gång när jag hört ordet obegriplig jag inte men sen min mamma förklara till mig så blev jag mer förstod och kommer ihåg men nu glömde jag nästa allt. När jag studera biologi också förstå jag ingenting eftersom det finns ganska många special ord. Den här filmen koppling med solstorm så att Rebecka är advokat när hon ringde till Carl von Post för att prata om Sanna men han använda ganska normalt språk med Rebecka så använda Rebecka yrkesspråk som advokat språk med honom.
Jag tycker att diskussion var så bra och jag här lärt mig olika ord och hur svenska samhälle är. Det är bra att man vet hur situation bör man använda språket rätt tillfälle.

Yrkesspråk

På lektionen tittade vi på en film. Den handlade om yrkesspråk som berättar hur man använder språk i olika yrken och situationer. Om man jobbar med samma yrke går det lätt att förstå varandra, men om man inte jobbar med samma yrke kan det vara svårt att förstå varandra. Det tror jag! Det kan tex vara situationer mellan läkare och patienter Läkare brukar använda förkortningar och svåra ord när de skriver eller pratar om mediciner och sjukdomar Det gör det svårt för patienten att förstå vad som är skrivet eller vad läkaren säger. Vi pratade om pausering när man pratar. Jag tycker det är bra om man tar en paus för att berättelsen skall vara sammanhängande på ett tydligt sätt. Det är viktigt att använda rätt språk vid rätt tillfälle för att det skall bli bäst för lyssnaren. Idag fick jag veta att alla yrken har sitt eget språk. Det var bra att veta tycker jag.

Film om språk

Idag titade vi om filmen '' I love språk''. Det finns två gäster där. de ger sina åsikter om språket. Det finns många olika språk till exempel yrkespråk, politik språk,etc. Det finns många förkortning i yrkespråk hur de skriver eller prata. läkare ringer till en annan läkare, de har förkortningar ord av skrivning och prat. En flyare säger nånting till en annan kapten de brukar ha kode. Yrkespråk är inte lätt att förstå om vi inte har samma yrke som de. Yrkespråk är mer effektiv, snabb och enkel sätt att kommunicera med andra.
När vi pratar också behöver vi pausering. Det betyder att vi lyssnar andra människor när de pratar. Vi ger andra människor tid möjlighet att prata och tänker för en liten stund vad vi ska säga igen och vad våra respond är. Det finns en svar och en fråga i kommunikation. Pausering är tyst en liten stund men vära tankar arbetar hela tiden. Språk är dialog endast om språk fungerar. Om vi pratar och någon avbrytar våra tal, betyder det finns dialog där. Det är inte bra om någon prata hela tiden och en annan är bara tyst och ingen kommentar.

yrkesspråket

Filmen som handlar om yrkesspråket berättade om hur man använder olika språk i olika situationer och funktioner. Filmen pratade om hur kommunikation kan bli mer effektiv med rätt språket. Till exempel en advokat använder speciellt uttryckssätt när han/hon diskutera på jobbet och ett annat uttryckssätt när han/hon är hemma eller pratar med kompisar. Det är inte bra att använder advokat jargong till mans barn eller vänner. Det är också viktig att använder rätt språk till situationen för säger man någonting så känns man på samma sätt. Filmen gav exempel av tränare som uppmuntra sin idrottslag. När tränare pratade med advokat uttryck så känner idrottare lung. Kroppspråk går med yrkesspråk att ge rätt känsla till dem man pratar med och vad dem måste göra för jobb. Om man är en idrottare måste tränare vara pigg och visa det med kroppen.
Vi diskuterade om våra jobb och vilka yrkesspråker vi använde förut. Jag pratade om jobb på en häststall och hur jag lärde mig ett nytt språk att prata om hästar. Det var viktig att använder rätt ord och rätt jargong med hästar för dem lära sig på ett speciellt sätt. Om man ska rida eller ta ansvar mot hästar måste man har ett yrkesspråk. Andra pratade om deras jobb och diskuterade vi om olika jargong. Till exempel i Thailand måste en sjuksköterska använder Engelska i yrkesspråk.

Loggbok


Idag har vi tittat på en film som handlar om yrkesspråket och hur varje yrke har ett eget språk. Personer som jobbar på samma yrka dem använder special ord och de förstår varandra men kanske det är svårt för annan person att förstå vad de menar . sedan diskuterar vi om yrkesspråk och Varje person pratar om sitt jobb och vad har de för special språk. T.ex. finns en tjej har jobbat med hästar så hon sa att det finns special ord för den har yrke t.ex. när hästen vill promenera det finns olika ord för det och det menar olika meningar. I mitt himlande hade jag inte jobbat på något yrke men jag tror att det finns special språk för varje yrka. Jag har själv ett special språk mellan mig och mina kompisar så vi kan förstå varandra men ingen kan förstå vad vi menar och det är jätteintressant för mig . Jag tror att diskussionen har varit intressant eftersom vi har pratat om olika saker i livet inte bara om yrkesspråket.

fredag 4 februari 2011

Solstorm

i onsdags hade vi en bra diskussion om boken Solstorm och vi diskuterade om olika saker till exempel hur människör behandla varandra i gamla tiden. Män är alltid familjens överhuvud och Kvinnor är bara sekundär. Alltid Män har rätt till arbete och kvinnor bör bara stanna hemma och vara hemmafru som jag tror att det är örättvis. nu är det fortfarande händer oftast i Asiatiska Lander, men oftast inte i Europeiska Länder eller den andra civiliserade länder. Jag har sett att här i Sverige, män och kvinnor har samma rättigheter och kvinnor är mycket självständig jämföra till Asien att de flesta kvinnor alltid beror sig till sin man. Jag tycker att vi haft en intressant diskussion eftersom man får lär information och det var intressant att jämföra vad är skillnaden mellan gamla tider och nutiden. Vi diskuterade också om Norrskiner som jag inte sett i mitt liv och jag ser fram emot att se. och vi även diskuterade om Cancer, varför det finns en massa människör som har fått cancer nu jämfor företiden. Det var bra diskussioner tycker jag!!!!! :)

torsdag 3 februari 2011

Soltorm

Igår vi pratade om Soltorm i gruppen.Alla berättade om sina citat som de hittade från boken.Det var mycket intrasant diskussion som vi hade.Vi pratde mycket om boken och religion.Vi pratade om att om det finns nån livet efter vi dog eller den har livet är sista och om det finns nån andra livet så vad ska hända i den har livet.Några tänkte det finns och några tänkte det finns inte.Sen pratde vi om hur kan man hitta rätt religion för sig det är svårt att hitta i livet.

Soltorm

I onsdags hade vi haft diskussion i klassen med klasse kompisar. Det var bra diskussionen som handlade om roman som vi håller på att läsa. Romanen berätta om Viktor Strandgårds mördet. Viktor Strandgård fick hittat mördade i kyrkan men fortfarande polisen fösröker hitta Viktors mördare men tyvärr... Det var bra diskussion, det tycker jag.

Solstorm

Diskussionen om Solstorm var spännande för vi pratade om skillnad mellan män och kvinnor förra i tiden och även nu. Eftersom alla oss i gruppen var kvinnor diskussion var roligt för vi kom överens om allt! Det var ingen man att säger mäns åsikt men det var intressant ändå. Mannens grupp var på ett annat rum och kanske pratade om nånting helt olika. Det visar hur olika män och kvinnor riktig är. Kvinnor är mer medvetna om skillnad mellan dem och män medan män kanske ser det inte så mycket. Också det är intressant att notera hur kvinnor reagerar när dem pratar om kön. Vi blir arg mot män och börja prata högt! Men är det också sant att kvinnor får mindra ersättning i samma jobb än män och måste vara hemmafru mer ofta än män. Män kan inte född barn så måste dem visar makt på en annat sätt- tjäna penger. Pengar har blivit kraft i världen istället av familj eller relationer. Det är intressant att tänker på , men är det bara en kvinnas åsikt!

onsdag 2 februari 2011

solstrom

Igår pratade vi om boken. Det var lite grupp men vi diskuterade mycket. Vi pratade om kön. förr i tiden män och kvinna var ojämn. Man var altid i toppen och viktigaste huvud personen i familj.Man fick mer lån än kvinna, män blev ledare och präst i krykan eller organisation men kvinna kunde inte samma som dem. Kvinnan tog hand om barn, lagade mat, födde barn och städade. Men den gamla kultur är fotfaranda gälla till nu. Det finns några länder män och kvinnor är jamn till exempel us,eropa. Många kvinnor blir en president och en ledare i en organisation,förening,parti,etc. I mitt hemland man öch kvinna är ojämn. Jag tycker inte om skillnad könen och jag vill förändra den gamla kulturen men det är svårt. Det är orättvis man sitter hemma och titta på tv hela tiden och kvinna jobbar i en fält. Jag tror det afrika och asia fotfaranda behåller den här kulturen eftersom deras kulturer är starka. Hoppas i framtiden finns förandas till kvinnorna.
Jag tycker att i Sverige man och kvinna är jämn. Jag tycker om mycket det. Jag har svensk man och vi jobbar hemma tillsammans. Vi åkte till mittland med min man gjorde jag själv hemma(diska,städa,etc) eftersom familj och släktingar inte vill min man hjälper mig.Om vi är i indonesia blir han altid som en boss. Jag förklarar till mina släktingar och familj att I sverige män och kvinnor är jamn men de accepterar inte mig. Men i alla fall är jag glad också för att jag får en kunskap om olika kulturen. Jag lär mig att förstå andra manniskörs kulturer.

Solstorm

Idag diskuterade vi om Solstorm. Jag har pratat om kokosskal som använda för att skura på golvet som uppbyggda från trän. Vi brukar använda talgljus skura på golvet först och sen skura med kokosskal igen och det blir blank på golvet och se fint ut. Men det var ganska länge sen att de använda sånt. Sen pratade vi om jämlikhet mellan könen. Gamla tider var det männen har ganska stor makt i hemma och kvinna inte har något makt alls eftersom männen brukar jobba hård för att ansvar hela familj och kvinna brukar ta hand om barn och hemma. Men nuvarande är det jämlikhet mellan könen men i solstorm som vi pratade om var styra över kvinna. Jag tycker att det var jobbigt att vara hemma hela tiden och ta hand om barn. Jag kan inte föreställa sig om jag har barn det är ganska mycket jobb och mycket att göra, jag måste har hjälp också. Min sambo behandla mig som gamla tiden också han försöker kontrollera mig hela tiden det tycker jag inte om eftersom jag jobbar 17 timmar per veckan och jag har mycket att studera också så blev jag explorerade mot honom eftersom jag måste göra allt i hemma och han var hemma samt spelar data hela dan. Sen pratade vi om norrskenet som dra över himlen i vita och gröna slöjor det har jag inte sett än i mitt liv även i Sverige hellre. Jag vill gärna se den och det känner jag spännande om jag kan se norrskenet över himlen. Jag har sett ett program som forskare har ansett om det finns mycket norrskenet över himlen det kan påverka till jorden och människor så kan förstöra norrskenet elektricitet hela världen och sen blev jorden inte kan använda elektricitet ganska länge och kan inte använda vatten och världen blev smittat av virus och bakterie. Jag var jätteintressant att prata om naturvetenskap. I den här diskussionen tycker jag var viktigast är att man försöker använda nya ord som vi har läst för att övningar språket och jag tycker att diskussionen var bra. Jag har lärt mig om religion i bibel lite gran och kultur olika länder.

Solstrom

Det var en intressant diskussion idag.Citater som vi har pratat om det kopplar till samhälle t ex, förut kan kvinnor inte bli präster men vi tänkte att människor skulle bli jämnhet inte borde beror på män kan bli ledare alltid. Det var fantastic när en i gruppen berättade om skal av kokos kan gnuga trägolv för att golvet kan bli blankt. När jag har läst i boken att människor kan få också cancer i magen. Det var fruktansvärd att höra och jag vet alldrig förut. En kompis pratade om norrskenet inträffade i kiruna förut det gjode jag nyfiken att hur det ser ut eftersom jag har alldrig sett. Det var mer information som jag har fått idag. Det var mycket bra diskussionen och jag var glad att höra nya saker.