onsdag 31 augusti 2011

Laleh sång om snö

Eftesom alla har pratat så mycket om snö och vinter, så lägger jag ut Lalehs sång "Snö". Om ni vill se hur Laleh ser ut, kan ni söka på andra klipp på youtube.

tisdag 30 augusti 2011

Det blir ockso vackert i värden när de olyckliga blir lyckliga

Idag hade vi en redovisning på muntlig i vår klassrummet. Det var en intressanta och lärorik diskussion för att vi alla klasskamrater fick redovisa på olika vackraste sätt i värden. En av mina klasskamrater diskuterade om fåglar och hon diskuterade också hur hon intresserade om fåglar. det var ett bra sak att alla mina klasskamrater hade koncentratorn på något sätt som tyckte de att vackert i värden. En annan klasskamrat diskuterade om norrsken och det var väldigt intressant att hon första gången såg hon norrsken när hon flyttade till Sverige.



Jag berättade om olyckliga barn i värden. Jag tycker diskussionen var annorlunda än andra mina kompisar men ändå jag tyckte att det är också vackert när en olyckliga blir lyckliga. Det var så att det finns många barn i hela värden och många av de har förlorat sina föräldrar grund av krig eller sjukdom och utan föräldrar de har tappat trygghet att leva som vanlig. Så de blir kanske hungriga, ledsna och sover på gator, om något av landet tar inte hand om dem. Men det finns många rika människor i värden som tar hand om de där otrygga barnen och när de barnen får ett bra liv blir de glada , pigga och i ögonen ser de trygghetsbelysning. Och jag tycker det är en av de, som är vackert i värden.

Om vi diskuterar om naturen, jag tycker det bästa som finns här i Sverige. När börjar sommar, jag tycker det blir oväsentlig vacer i hela sverige och när det börjar vinter, det blir helt annorlunda av sommar men ändå det vackert för att när det täcker överallt av snö ser ut som belysar snön i naturen.

Jag diskuterade i klassrummet om naturen, det var så att en gång jag hade vrit i ett bergjig område och där såg jag att från berget rinner vatten i neråt men där i vattnet fiskarna simmar uppåt och när vi försökte att komma nära till de fiskarna, hoppade och simmade de och det var otroligt vacker att se. Bara några centimeter vatten i höjden där rann vattnet. Så vi kunde se att hur vacker var fiskarna och hur hade de fart.


Första inspiration är viktig!















Bilden kommer från luleå kommuns webbsidan

Japanerna är kända som stereotypa turister i världen. Det är väldigt populär att åka till Sverige, Finlad(träffa Mumin!), Canada och Alaska till och med för att se norrsken i vinter. Många drömmer att se norrsken en gång i livet och när jag pratar om det på facebook eller liknande japansk SNS blir mina kompisar avundsjuka!

Det var 2004 när jag såg norrsken för första gången i mitt liv och det var otroligt vackert! Det var så spännande och jag kunde bara titta på himlen och kunde inte missa en sekund från det vackra norrskenet. Det var kallt att vara ute länge och mina fötter blev lätt känslolösa men det var värt. Man ser ofta grönaktig norrsken men det händer ibland att dyka upp rosa-lilla norrsken. Senast gången som jag såg norrsken var på E4, på väg hem från Kramfors. Det var någonstans mellan Piteå och Luleå och just där brukar vara ganska mörkt på E4 utan gatuljus. Stora Rosa-lilla norrsken på båda sidor och rörde sig som gardiner. Väldigt trött efter 6 timmars bilresan men det är det finaste sätt att vara välkomnade hem.


Som Jacqueline sade, det var intressant att vi pratade mest om Sverige! Det kanske var så att vi alla kände oss som att vi hade några gemensamma uppleverser. Våra liv förändrades att flytta hit och vi hittade nya, olika och "exotiska" saker.

Vackert är där man bo och trivs i harmoni med varandra.

I dag har vi haft en redovisning av muntlig upgift. Vi berättat om det som är vackert i världen. Jag tyckte att det var en bra redovisning eftersom vi fick berätta en efter en om den eller det som är vackert i världen till exempel fåglar, rinnande vatten, älven, människor... Jag blev imponerad av utsikter som vi fick höra, från en av våra klasskamrater som sa att allting är vackert i världen beroende av miljön där man tycker är bra att leva men det som är mer vackert för henne är att se människor som lever i harmoni med varandra oavset färgen... Jag tyckte också att det var bra utsikter och det passar bra med Ulf Lundells utsikter som säger i sin sång att han trivs bäst i öppna landskap, nära havet där vill han bo. Jag tror att det är det som är bäst, när människor lever i harmoni med varandra, allting som finns runt om människorna blir vacker också och man triver.

Vackert Sverige

I klassen idag berättade vi till varandra om vad vi tycker är vackert i världen. Saker som folk pratade om var fåglar, norrsken, vatten, snö, och människornas kärlek mot varandra. Mycket att vi sa handlade om speciellt saker i Sverige. Jag insåg att många pratade om någonting speciellt om Sverige, till exempel Jag sa att jag tyckte fåglar var vackert men att jag visste ingenting om dem innan jag kom till Sverige. En annan sa att hon kom till Norrbotten att se norrsken, och en annan att i Boden var det det första plats hon hade sett snö.
Livet i Sverige har påverkat alla våra idéer om vad är vackert i världen, särskilt naturen. Jag tycker att det är tydligt bevis att Sverige är ett fint land. Det finns mycket som är vackert i världen och det är intressant att vi alla nämnde vackert Sverige.

Någonting vackert i världen?

På klass läst vi sagan Spelar min lind, sjunger min näktergal? av Astrid Lindgren. Det händer om en ung flicka som heter Malin som måste flytta in i fattigstugan med flera hjonen. Malins föräldrar har dött och nu är hon ensam och saknar alla som är vackert i världen. Hennes största önskar är någonting vackert. Det händer att hon blir de andras glädje och tröst men hon förtfarande saknar efter någonting vackert. En dag höra Malin ord från en saga, och orden stanna kvar i sin bröst och sitt huvud: 'Spelar min lind, sjunger min näktergal' När Malin höra orden känner hon att de är den vackert sak hon önskar för. Då börjar Malin önskar mer och mer att orden blir verklig och att hon kan ha en lind som spelar och en näktergal som sjunger. Hon säger att 'med tro och längtan så går det' och på slutet av sagan blir det så. Malin får sin hjärtas längtan och ger sin anden till linden.
Jag gillade den här saga. Den var en bra historia som visar barnets tro och lita på vad är vackert i världen. Malin leva på ett hemskt sätt, i fattigdom när varje dag måste hon tigga för mat och sova på golvet. Det är fruktansvärd för ett barn att leva så. Men Malin ger tröst till de andra och visar sin kärlek och oskuld till världens behövande. Jag tycker att det är någonting vackert i världen när man kan skriva en saga så här.

måndag 29 augusti 2011

Ingenting är omöjligt med tro längtan.

Idag diskuterade vi om en saga som heter, Spelar in lind, sjunger min näktergal? av Astrid Lindgren. Hon är välkända författaren och skrev många böcker, särskilt barnböcker och de är fortfarande populära idag.

När vi pratade om sagan spekulerade vi om Malin, Pompadulla och andra barn som bodde i fattigstugan. Hur såg de ut? Hur gammal kunde de vara? Var Jocke Kis mentalsjuk? Vi lärde oss lite om fattigstugan och hur folk hamnade på ett sådant ställe. Vi pratade om olika svenska dialekter till och med och det var roligt att komma in på ett skidspår. :)

Malin var en oskuldsfull flicka och hon kunde bara tro att livet bli bättre med sin tro och längtan och det handlade inte om bara hennes liv. Hon tänkte om andra barn på fattigstugan så att de också har något vackert, ett träd som sjunger näktergal för dem. Det är vackert och omtänksam att tänka så. Hoppas att hon överlevde långa och kalla vintern med tro och längtan.....

Sång till friheten

I klass på fredag lyssnade vi till tre sånger om naturen och vackert saker i livet av tre olika sångare. Min favorit var Sång till Friheten av Björn Afzelius eftersom hans sång berättar om vad friheten menar till honom. Han säger att friheten är allt för honom, att det i hans kropp och det är det viktigast i livet: 'Du är min ledstjärna och vän, Du är min tro, mitt hop, min kärlek...'
Jag gillar den sång för att det är enkelt och säger precis vad friheten är. Det är som dikt och jag tycker att det är vackert ord och musik. Björn säger inte att friheten är liksom sitt blod och ögon, han säger att friheten är sitt blod och ögon. Det är vackert språk att berätta om friheten.

söndag 28 augusti 2011

Kärlek♥


Bilder: Nästvattnet i Kramfors.

Vi lyssnade på tre gamla svenska sånger: Sång till friheten av Björn Afzelius, Öppna landskap av Ulf Lundell och Så skimrande var aldrig havet av Evert Taube.

Jag tyckte om Öppna landskap bäst för att de andra var typiska kärlekssånger och fina men lite tråkiga. Däremot hade Öppna landskap väldigt typiskt svenskt text och jag kunde förstå om vissa folk ville ha sången till Sveriges nya nationalsång. Många har stugor vid vattnet och åker dit under sommaren och njuter av semester. Plocka bär, koka saft, göra sylt, bränna brännvin eller bara ta det lugnt på dagarna och sola. Det påminner mig om bara underbara saker som finns i Sverige. Man kan nästan inte prata om Sverige utan att koppla till naturen. :)

fredag 26 augusti 2011

Digital Vattenfall

På Onsdag gick jag till konstutställningen Lab 11 på Kulturens Hus. Det visade många artister i världen och det fanns några intressant utställningar. En utställning att jag tyckte var intressant och visade mycket om vårt samhälle idag var Waterfall av Thomas Hämen som kommer från Luleå. Han gjorde en digital vattenfall som många trodde var mycket vackert. Jag tyckte att det var en intressant ide. Idag, nästan allt vi använder är digital- datorn, TV, filmer. I samhälle är vi omgiven av digital saker. Vårt liv är kontrollerade och påverkas av digital utrustning vi inte kan leva utan.
Jag tror att det är uppenbart att vi bor med datorn och digital saker när vi ser ett digital vattenfall och tycker att det är vackert. Inte att det är ful men att kanske vi börja föredra digital vattenfall till riktiga vattenfall. Jag hoppas att vi inte kommer att byt digital saker för riktig saker.

torsdag 25 augusti 2011

Hokus Pokus, Voltage och ett virtuellt vattenfall...

I torsdags besökte jag och mina kompisar Lab 11 på Kulturens Hus. Jag tyckte att jag inte förstod den moderna konsten. Nu vet jag det. Waterfall av Thomas Hämen har inte imponerat alls på mig. Inget falska vattenfall kan se ut bättre än ett naturligt vattenfall (jag jobbade som grafik och jag tycker att ett virtuellt vattenfall kan göras bättre). När jag såg på detta konstverk, hade jag ingen djupa tankar. Jag tyckte inte mycket om det...

Men på Lab 11 finns det andra konstverk som var jätteintressanta. Två bästa konstvark, enligt min mening, var bilder av Viktorija Rumiancevaite (Litauen) och en installation av Lisa Jeannin (Sverige) och Rolf Schuurmans (Holland). De bilderna av Viktorija heter Voltage och handlar om elektricitet och spänning. Hon arbetade med traditionella tekniker. Den Hokus Pokus installationen av Lisa och Rolf har tre delar – två filmer (en på en stor skärm och en på en små TV) och en stor stjärna. Alla finns i ett rum. När man tittar på de filmerna ser man den stjärnan som finns i rummet, då kan man tänka att man är en del av den hela installationen. Det var jätteroligt...

Wishes, Lies and Dreams

Jag har olika känslor om Lab11 på Kulturens hus i Luleå. Jag tycker inte spesielt om den här typen av konst men det var några aspekter som imponerade mig på den här utställningen.

Waterfall är en installation med animerade videor som utfördes av Thomas Hämen. Han föddes i Luleå och studerar vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Den här installationen har både starka som iden och svagare sidor som det tekniska utförandet.

Jag tycker mest om installationen Wishes, Lies and Dreams av Sarawut Chutiwongpeti. Hon föddes 1970 i Bankok, Thailand. Hon tog examen i fri konst vid Chulalongkorn University i Bangkok 1996. Hennes installation handlar om våra drömmar, vår fantasiska värld och önskningar. Hon kopplade de fysiska och dagliga aspekter med religiösa och filosofiska aspekter av livet. Det kan man säga att d
en här installationen är förväxlingen av sacrum och profanum.

LAB 11 på kulturenshus.

I tisdags har vi varit på kulturenshus och vi tittade runt olika konster. Det var faktiskt andra gången för mig att gå dit och titta konster och jag tycker att det är bra att Luleå har en sådan plats som man satsar på kulturer, konster och musik m.m.!

Waterfall som skapats av Thomas Hämén var väldigt modern och stor men tyvärr kände jag mig inte så imponerande. Jag tyckte att kvaliteten av filmen var inte tillräcklig bra. Den kanske hade varit mycket bättre om den hade blu-ray kvalité. :) Jag tyckte också att den hade för många bildlager.

Min favorit av alla konsterna var "Voltage" som gjort av Viktorija Rumiancevaité. Hennes verk handlar om elektrisk spänning med många bilder och lager. Det är väldigt detaljerad, spännande och fascinerande verk och jag sugs in i alla små detaljerna. Sådant skulle jag vilja ha hemma!


onsdag 24 augusti 2011

Väntar på fler reflektioner...

En otroligt vacker dag i dag! Det kanske är den långa, mörka, kalla vintern som gör att jag värdesätter sol och solsken så mycket.

Nu hoppas jag att alla kommer igång med B-kursen. Jag väntar på fler bloggar om vårt besök i konsthallen.

Skickat från min iPhone

Dagens utsikt

Jag sitter på mitt arbetsrum. Jag har precis tagit en bild på min utsikt. Hösten blir intressant och rolig! Jag ser fram emot spännande och givande diskussioner med er allihopa.

tisdag 23 augusti 2011

konst av vattenfall på digital video

I dag var jag, mina lärare och mina klasskamrater på studiebesök där på Kulturens Hus. Under besök fick jag imponera på detta spektakulär arbete av Thomas Hämén som representerade sin konst av vattenfall på digital video. Jag tror och jag är säker att Thomas övertygade oss med sin konst som är underbart och romantiskt. Det här, är väldigt spännande, romantiskt och imponerande. Man kan tro att det är på riktigt... Där på platsen fick jag höra mina klasskamrater säga att de vill ha sådana konst i deras hem, even jag, jag skulle vilja ha en digital konst av vattenfall som den i mitt sovrum. Jag tycker att det var väldigt spännande och underbart att se.