måndag 24 januari 2011

Filmen om kristendom

Jag såg filmen handla om Kristendom. Filmen var spännande och roligt eftersom det filmade omkring världen. Kristen delar många olika protestan till exempel Pingströrelsen, karismatik, metodister,etc. Martin luther var en protestantika reformationen. Han var en tysk man och var en munk. Han protesterade mot katolska krykan eftersom man kunde köpa förlåtelse brev från katolska krykan. Katoliker och protestanter bråkade men många manniskor höll med Martin luther.
Filmen visade många protestanter i hela världen till exempel i Amerika. Det är mest protestan där. Kentucky är en plats i Amerika och det finns många british där. De sjunger,dansar och spelar musik, och mer känslor att prisa Gud. Det finns också krykan i Amerika för afroamerika coh prästen hetter Dennis. Förra i tiden afrikan var en slav. Slaveri innebär att en manniska(slav) kan ägas och behandlas som egendom. Slavägaren kan anvanda slaven till tvångsarbete och att sälja slaven vidare. Salven måste ha sertifikat from slavägare om slaven frias. I bibeln (gammal testament) finns ocksa handla om slaveri men gud friade alla människor from slaveri.
Afroamerika krykan har många meddlemmar där och de är protestan. Även i afrika finns många protestanter där. En slavhandledare hetter ajayi i Ghana. Han är präst i Kathedral krykan. Den där kyrkan mer som karismatik protestan. Kvinna intervjude tycker att musik är bra behandling när de har sjukdomar. De tror att sjukdomar komma from djävulen men heliga ande kan bota dem från musik så det finns kraft i musiken. 380 miljoner kristen i Afrika ocg half av är protestanter.
I sydkorea är icke kristen men det finns också där protestan.'' Yaido full Gospel church i Sydkorea är protestanter.Krykan är jättestor och anvander de många musikinstrumenter. Medlemmarna är 750.000. Prästen sag att det är svårt rika människor komma till himlen eftersom rika människor är svårt att ge så det är bra mer välgörenhet.
Forr i tiden dominerar kristendom helt i Eropa. Krykan hade mycket viktig politisk och kulturel i Eropa men nu byr eroperna sig inte mycket om religioner även det finns många krykor och heliga platser i Eropa.
Det var interssant att se filmen eftersom jag vet mer om religion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar