tisdag 25 januari 2011

Kristendomens historia

Igår tittade vi på en film om hur protestantismen utvecklade från den katolska kyrkan i Europa. Filmen berättade hur protestantismen sprids genom Europa från 1500 talet till nu när det finns över hela världen. Först var den katolska kyrkan den enda kyrkan om kristendom i Europa men många människor ville dyrka på olika sätt. I Tyskland sa en man som heter Martin Luther att man få frälstning enbart genom tro. Det menar att man behöver inte jobba för frälstning och att dem behöver inte dyrka som katolska kyrkan.

Protestantismen började men en grupp av människor som ville bygga nya kyrkor i Europe. De brött sig loss från katolska kyrkan och började prata i olika lander. Protestantiska kyrkor växte upp över Europe och även i Amerika. Snart var det i Afrika och Asien men i alla länder finns olika former av protestantismen.

Jag tyckte att filmen var jätte intressante för att jag har varit till många protestantisk samfund i USA och har sett många olika sätt att dyrka Gud. Det är viktig att man uppleva andra människors kulturer men självklart svårt att förstår allt.

1 kommentar:

  1. Vad bra att du fick ut något av att se filmen! Det finns verkligen många riktningar av kristendomen. Även den katolska kyrkan är kanske inte så enheltig egentligen. Det är skillnad på katolicism i Sydamerika och i italien. Sen finns ju den ortodoxa kyrkan också, i öster.

    SvaraRadera