måndag 31 januari 2011

manipulativa sekter

Filmen i klass handlade om manipulativa sekter och vad de göra att locka folk i. I Sverige finns där 400 rörelser som kan kallas sekter men inte alla är dåligt eller manipulativa. Så hur kan man vet vilken är bra? En manipulativ sekt har en lärare, en ledare och en väg. De rekryterar man genom att säga man ska få glädje, bra grejar, pengar och frälsning om man går med, men istället kontrollera de man. Sekter använder aggression, aversion, alienation och har en absolut sanning. Det menar att en medlem måste göra vad sekt säger, kanske inte ser familje, ger alla deras pengar och kan inte tror på något annat. Man blir utsått vid hjarntvätt.
Filmen berättade om hur en medlam ska skaffa frihet efter de har varit in i sekt. Där finns hjälp i form av grupper som hjälper människor förstår vad har hant och visar båda siddorna så dem kan valja själv. Det är viktig att man kan tänker för själv.
Diskussion om filmen var lite skrämmande för mig. Där finns många sekter som vill locka svaga folk i och det är inte alltid klart vem är duktig och vem är skadlig och farlig. Vi pratade om olika kulturs sekter och vad de göra. Tanya berättade att hon hade varit till ett möte och det var intressant att höra forsta hand hur det var. Men det var hemsk att prata om sekter som hade dödat många människor i USA eller Sverige. Jag är glad att jag har aldrig velat vara en del av en sekt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar