fredag 3 december 2010


kautokeino-upproret

I mandag har vi tittat på filmen som heter Kautokeino-upproret det utspelar sig år 1852 i Nordnorge .

I onsdag har vi sittat i grupper och diskutera filmen med varanda i 5 minuter sen skriver varje grupp sina frågor på tavlan och diskutera hela frågor med lärare.Nu jag ska skriva om 4 frågor vem lärare ge oss och diskutera det.

Jag har väljat nr 1,2,4och7.

Orsakerna till upproret är olika, tex här prästen visa nonchalans mot samerna och precis mot Elen när hon vill ha hjälp för att samödarla flocken,och brist på respekt från länsmannen mot samhelen. Kan vara också försumlighet och det räcker att man upprorar.

Samerna sog många grundläggande hot mot sitt sätt att leva.
De måste köpa spritdruck från Carl Johan Ruth och betala skulden annach länsmannen dödar äljerna,fängslat människor och änvandar misshandel mot samerna.
Det förståligt att människor tar till våld när de känner sig maktlösa.våld i den där tid och miljön var befogat eftersom samhelen förlorade rättigheter och prästen och sina medhjälpare har makten.Men jag tror att det finns andra lösningar i den här situation,kan en av de åka till staden och träffa länsmannen ,det kan bli en präst eller en domstol och berättar vad händer i bynen
och de kan ge samerna hjälp utan misshandel och mord.

Här prästen missbrukar sin position ,alla boende ska inte respektera honom och vill inte samla i kyrkan och lysna vad prästen sager och om någon vill inte go till kyrkan de betyder att prästen är dålig och måste inte bli där.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar