torsdag 2 december 2010

Kautokeino

1. Vilka är orsakerna till upproret?
Jag tycker att Samerna har känt Carl Johan Ruth velat bara att exploatera dem. Han ville att de skulle vara fulla och dricka alkohol från hans handelsboden så han skulle alltid ha skuld på dem. När Carl Johan Ruth kände att Samerna inte ville handla från hans handelsboden och de ville inte dricka alkohol då han visste att han skulle förlora pengar så började han angripa Samerna och därför de missbrukade mot honom.


2. Vilka grundläggande hot ser Samerna mot sitt sätt att leva?
Det var sprit, alkohol och Carl Johan Ruth som såg hot mot Samerna livsätt eftersom männen var alltid onyktra så de kunde inte samla renflocken med kvinnor och kvinnorna kunde inte samla flocken ensamma och Samerna skulle inte kunna leva utan renflock därför att renflocken betydde liv för Samerna. Carl Johan Ruth var störst hot mot Samerna livsätt det tycker jag därför att han ville bara att de skulle dricka sprit från hans handelsboden och han visste att de inte hade råd för att betala spritkostnad då han skulle alltid ha skuld mot dem.


3. På vilket sätt missbrukar prästen sin position?
Jag tycker att prästen har missbrukat sin position genom att han har skickat Aslak och andra män till fängelse när de har stått mot Carl Johan Ruth. Sedan han missbrukade att rättegången trodde på honom och han ljög i domstolen så domaren skulle döma Elen och andra personer till fängelse.


4. Aslak säger på slutet till den nye prästen att han vill ångra, men kan inte. Vad säger det om hans tilltro till kyrkan?
Aslak trodde på kyrkan men han ville inte ångra eftersom han tänkt att han hade gjort rätt och han ville inte ångra till pärsten som inte skulle ändra någonting för honom och att gammal prästen hade inte hjälpt dem och stått med dem mot Carl Ruth. Det tycker jag.

Vi har diskuterat filmen (Kautokeino) som vi har sett i måndags. I början diskutade vi om vem som hade varit Elens man eftersom en del sa Mathis som hade varit Elens man och en annan del sa nä Aslak som hade varit Elens man men i slutet vi kom överens att Mathis som hade varit Elens man när vi frågade läraren och hon sa (Mathis som var Elens man). Jag och min grupp tyckte att Samerna hade varit rätt och vi tyckte att Elen hade varit en bra kvinna eftersom hon hade stått mot Carl Johan Ruth som hade mobbat sin stam. Vi tyckte också att Elen hade varit en stark kvinna därför att hon hade stått mot prästen (Niels Vibe Stockfleth) som inte ville hjäpa dem och han var på samma sida med Carl Johan Ruth. Sedan min grupp och andra grupper har tagit ut några frågor och skrivit på tavlan för att diskutera med varandra. Frågorna som som min grupp skrev på tavlan handlade om misshandel, mobbning och präster. Jag tycker att diskussionen har varit bra eftersom vi har diskuterat olika saker som har hänt i filmen och läraren har förklarat till oss om hur situationen har varit i Sverige under den där tiden och speciell för Samerna och när de har fått sina rättigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar