onsdag 1 december 2010

Kautokeino-upproret

1.Vilka är orsakerna till upproret?
Jag tycker att orsaker som gjorde samerna till upproretb är att samer vill att handelsmannen är slutar att sälja sprit och alkohol till de eftersom när männen dricker sprit så det är svårt att kvinnor ska samla sina renar ensam. Den nya prästen är orättvis och slår människor. Samerna vill ha frihet att leva på sina sätt.Handelsmannen vill ta alla renar som Elen och Mathis ha för att Mathis betalar inte spritskulden så den är också en orsak som gjorde samerna arga och gör upproret.

2.Vilka grundläggande hot ser samerna mot sitt sätt att leva?
Samerna ser att handelsmannen hotar dem om att männen som dricker sprit inte betalar pengar så han ska slakta deras renar.Den nya prästen är också hota samerna om dem inte följa hans lag och respektera inte honom så ska de gå till fängelse.Samerna måste följa och respektera prästen.

3.På vilket sätt missbrukar prästen sin position?
Prästen missbrukar till samerna som visar att han har mest makt och Samerna måste respektera och följa honom.När han har makt så han gör allting som han vill men han tänker inte att det är fel t ex, han slår gammal kvinna.Det skulle han inte göra för att han är prästen som skulle gör bara bra sak till människor det tycker jag.

4.Aslak säger på slutet till den nye prästen att han vill ångra, men kan inte. Vad säger det om hans tilltro till kyrkan?
Jag tror att han tror att han är inte respektera till kyrkan, prästen och han dödade handelsmannen så han tänker att gud inte förlåter honom så varför han inte ångra sig.

Jag tycker att filmen är mycket bra eftersom samerna kämpa på med prästen för rättvisa till sin samhället och de vill ha frihet att leva på sina sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar