torsdag 2 december 2010

Kautokeino-upproret

Igår vi 3 grupper har diskuterat om filmen som heter Kautokeino -Upproret . I min grupp har 6 klasskamrater. Först vi har litet problem om vem som är Elen man, Mathis eller Aslak? och till slut vi frågar lärare och lärare sa att Mathis som är Elen man. Och vi diskuterade om prästen som hade gjort fel för att han slog människor, han gjorde vad han ville, för att han har mycket makt. Jag tycker att präster måste vara snälla och hjälpa de som vill ha hjälp. Efter diskuterar vi har tagit ut ord eller frågar och skrev på tavla.
Jag tycker att det här filmen är bra och det är Samiska historien händelse i 1852.

1. Vika är orsakerna till upproret?
Orsaker till uppropet är när Carl säljer sprit och samerna kom och dricka men de kan inte betala tillbaka och Carl döda deras renar för deras skulder. Carl tar makten i sina händer och arresterar större delen av samhället på Elens sida. Och ny prästen också slog människor , därför började uppropet.

2. ¨Gud bor inte i byggnader av trä och sten. Det står i bibeln¨, säger Elen. Stockfleth menar att såna möten är okristliga. Varför blir Stockfelth så upprörd över Elens syn på kyrkan och Guds roll?
¨Gud bor inte i byggnader av trä och sten. Det står i bibeln¨, säger Elen. Stockfleth menar att såna möten är okristliga. Präster blev så upprörd för att han blev väldig arg liksom Elen respekterade inte honom och inte respekterade religion.

3. På vilket sätt missbrukar prästen sin position?
Prästen missbrukar sin position genom att han slog en kvinna och han skickar Aslak och hans vänner till fängelse. Och han hade också ljög i rättegång. Han vill att domaren skulle döma Elen till fängelse och han ville också ha samerna renarna.

4. Vi vill gärna tro att Sverige är bättre än andra länder när det gäller ursprungsbefolkningar. Men det var inte förrän 1977 som Sverige fastslog att samerna är vårt ursprungsfolk. 1983 fick de en egen flagga och 1993 inrättades sametinget. Vad vet du om samernas historia, och hur de lever idag?

I dag lever samerna i fyra länder: Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Samerna är en etnisk minoritet och ursprungsfolk i dessa länder. Det samiska kärnområdet, idag kallat Sápmi, sträcker sig från Idre i Dalarna i söder till Kolahalvön i Ryssland i öster. De har eget språk och flagga och egen kultur. De lever i fred.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar