fredag 3 december 2010

Kautokeino

På måndag såg vi en film som heter Kautokeino. Det handler om samerna i Nordnorge i 1852. Samekvinna som heter Elen har en man Mathis och en son Lill-Aslak. De bor ut på landet men måste handlar i stad på en handelsboden som ägs av Carl en norrman. Mathis bruka köpa sprit och blir full som han inte kan betala. Sen ska Carl släcka hans ren och det försätta igen och igen. Elen söker hjälp av prästen som göra ingenting med ge henne en broschyr om kristendom som hon kan läsa till andra samerna. Hon börja prata med samerna och dem sluta handla på Carls handelsboden. Carl blir arg och bestämma att stad behöver en ny präst som kan tvinga samerna och kontrollera dem. Prästen kommer och slå en äldre kvinna och bråkar men männen. Prästen sätter män i fängelse så Elen och andra samekvinnor kan inte samla ihop renen. Då börjar mer misshandling av samerna av präst.

De är förståligt att människor tar till våld när dem känner sig maktlösa för att en andra blir mäktig och kan misshandla dem andra. Dem maktlösa känner frustrerande att dem får ingen rättigheter. Det brukar våra inte så många lösningar att göra när denna händer. Till exempel diskussion är svart när människor är så arg. Så man brukar tar till våld. Men våldsamma handlingar föder den samma. Det är svårt att uppnår bästa lösningar.

Stockfelth den nya prästen blir upprörd över Elens syn på kyrkan och Guds roll för att han vill säger till samerna vad han vill att dem göra och tycka. Han vill har makt över samerna och kontrollera allt. Det händer när Elen börja läsa brochyr till samerna.

Prästen missbrukar sin position när han slår den gammla kvinna. En präst måste hjälpa människor och ta hand om dem enligt bibeln men han göra inte.

I filmen finns norrmän som vill kontrollera samerna. De tycker att ursprungsbefolkningars är under de och ska inte får samma rättigheter. Norrmänen forsöker att styra vad sameran göra.I filmen göra de den med makt och våld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar