torsdag 2 december 2010

Kautokeino Upproret

1. Vilka är osakerna till upproret?
Det började när den där handelsmannen sålde sprit till samerna. Några blev fulla men de kunde inte betala spriten så Carl John Ruth fick deras varor och dödade renar för deras skuld. När samerna började läsa bibeln gick de inte mer i handelsboden. Handelsmannen blev arg så han skickade en ny präst som heter Neils Stockfleth till samerna. Men Stockfleth var så elak och slog människa då Mathis och två män gick till prästen och slog honom. Prästen har makt därför han missbrukade sin position och gripade de tre män till fängelse. De andra kan inte samla ihop flocken så Elen be om hjälp men prästen ville inte så de blev besviken och arg. Domstolen beslutade också att samerna hade fel på allt sen de ska bli i fängelse men Elen rymmde efter rättegången. Då skulle hon betala på rättegång kostander så de tog alla renarna. Då blev det upproret för att de tyckte att det var orättvis och de var maktlösa för de kunde inte ta deras rätt.
2. "Gud bor inte i byggnader av trä och sten. Det står i bibeln," säger Elen. Stockfleth menar att såna möten är okristliga. Varför blir Stockfleth så upprörd över Elens syn på kyrkan och Guds roll?
Han tyckte att de var inte kristna på han sätt så han accepterar inte och Elen också samla alla folk och läsa bibeln inte i kyrkan.
3. På vilket sätt missbrukar prästen sin position?
Han slog människa. Han var så elak mot samerna och gripade de andra. Han ville inte också att hjälpa de andra som behöver hjälp. Han ljuger också i rättegång för att domstolen tror på honom. Han hade mycket makt så han bara gör vad han vill.
4. Aslak säger på slutet till den nya prästen att han vill ångra, men kan inte. Vad säger det om hans tilltro till kyrkan?
Han tänkte att krykan särkillt med prästen hade inte hjälpa de när de behöver hjälp. Jag tycker att han tro på kyrkan men han tänkte om den där kyrkan har makt och kan inte hjälpa de det bara rättvis att inte ångra sig för de gör bara vad deras rätt i samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar