onsdag 1 december 2010

Kautokeino

1. Vilka är orsakerna till upproret?
De är självriska och elaka och . De har gjort hemska diskriminering händelse till sina besläktad Det är orättvis för samerna som är fattiga eftersom de kan inte köpa mat varor. De arresterade killarna som är oskyldiga.

2. Vilka grundläggande hot ser samerna mot sitt sätt att leva?
Carl Johan Ruth som ägare till handelsboden och Lars Olof Bucht med hjälpare har till ruth har använt makt för försäljning av alkohol och lever på det. Om de inte har pengar de får inga sprit. Handelsmannen tar rena eftersom betalning av skulden. De brukar döda rena. Samerna har ett problem. Problemet är ingen rättighet till varandra. Religion som styre sig på samerna.

3.på vilket sätt missbrukar prästen sin position?

Stockfleth agerade på ett sätt som knappast var sanktionerat från högre ort.Istället förvandlas det hela till en personlig vendetta där han känner sig förolämpad och demonstrerar sin makt genom att anklaga samerna för att vara hotfulla. Han idkar utpressning genom att låta männen stanna i fängelse tills de anammar kyrkans lära. Han slog en gammal tant. Man får inte göra det. Jag tycker att han var dum.

4."Gud bor inte i byggnader av trä och sten. Det står i bibeln", säger elen. Stockfleth menar att såna möten är okristliga. Varför blir Stockfelth så upprörd över elens syn på kyrkan och guds roll.I grunden handlar hennes och de andra samernas motstånd om friheten att själva tolka Bibelns ord och utöva sin tro på det sätt som passar deras levnadsvillkor i harmoni med arbetet på fjället. Från en kristen ståndpunkt är sådana möten okristliga. Han blev arg eftersom ingen folk som vill komma till kyrkan. Han antar att elen respekterar prästen.Jag tycker att det spelar ingen roll var ska de mötas. Även de är okristliga. Det är viktigt att de tro på gud. Gud finns överallt "Han kan se dig överallt även om Han inte var där".

Vi har diskuterat om Kautokeino film. Det är faktiskt kul och Vi har pratat om rättighet och jämlikhet mellan rika och fattiga. Jag tror att det viktigt att ha rättighet och frihet till alla människor som finns här i världen.

En del samerna kunna inte språk T.ex svenska. Jag känner mig ledsen när människor kan inte prata någonting vad de vill säga. inga frihet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar