torsdag 2 december 2010

KAUTOKEINO-UPPRORET

I onsdags, satt vi i grupper och hade diskuterat om Filmen Kautokeino-upproret.

Frågor:
Vilka är orsakerna till upproret?

Orsakerna var samerna i staden började vända sig emot den svenska spritförsäljaren Carl Johan Ruth och de ville hindra spritförsäljningen.

Är det förståligt att människör tar till våld när de känner sig maktlösa. Kan våld någonsin vara befogat? Finns det andra lösningar, i sa fall vilka,? Vad uppnår man med våldsamma handlingar?

I min åsikt, Det är förståligt att människor göra våld att få vad dem vill eftersom de har ingen annat val. Förut det fanns inte yttrandefrihet jämfor idag. Det var den enda sätt de kan kämpa på deras rättighet.

På vilken sätt missbrukar prästen sin position?

På den tiden, Prästen var väldigt mäktigt. han använde sin position att hjälpte den spritförsäljare mot samerna. och istället att vara en bra förebild. han inblandad själv i upproret.

Vi vill gärna tro att Sverige är bättre än andra länder när det gäller ursprungsbefolkningar. men det var inte förrän 1977 som sverige fastlog att samerna är vårt ursprunsfolk. 1983 fick de en egen flagga och 1993 inrättades sametinget. Vad vet du om samernas historia och hur de lever idag?

Under 1500 talet, levde samerna i små enheter med begränsat samarbete mellan sig utan någon institution. efter 1900 talet bildades samerna en organization som påverkar deras liv och näring
Idag lever samerna i fyra länder, Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Nu har de en egen flagga och nationaldag och styr över samiska skolor. en del av dem lever på turism

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar