måndag 9 maj 2011

''Solstorm'' ( loggbok 1 )

''Solstorm'' är en intressant kriminalroman skriven av Åsa Larsson som fick Svenska Deckarakademins debutantpris 2003 och den handlar om ett brutalt mord som har hänt i Norrbotten.

Rebecka Martinsson och Maria Taube arbetar som nyblivna advokater på en firma i Stockholm. Medan de dricker kaffe, tittar de på Tv-nyheterna och hör att en känd religiös ledare i trettioårsåldern anträffades mördad i Kraftkällans kyrka i Kiruna. Rebecka inser direkt att det är Viktor Strandgård som journalisten har pratat om, en av hennes barndomskamrater, den världsberömde predikanten även kallad "Paradispojken".

Undertiden får hon också ett oväntat telefonsamtal från Sanna, Viktors syster, som ber henne att komma hem och hjälpa till. Det är Sanna och hennes döttrar som har hittat Viktor knivhuggen och stympad mitt i altargången i kyrkan. Sanna tror att polisen misstänker att det är hon som har mördat honom och vill att Rebecka ska stötta henne, annars riskerar hon att förlora sina barn.

Rebecka bestämmer sig för att ta ledigt från jobbet för att resa till Kiruna. Hon har inte gjort det på många år, för att där finns så många smärtsamma minnen som kan påverka henne negativt, men hon gör det i alla fall för sin väns skull. Relationen mellan Rebecka och Sanna verkar vara ansträngd och avslöjar att någonting dåligt måste ha hänt i det förflutna som gjorde att Rebecka blev tvungen att lämna hemstaden och flytta till Stockholm. Hon är en av bokens två huvudpersoner. Den andra är polisinspektören Anna-Maria Mella som löser brott på sitt eget norrländska sätt.

I den första delen av boken får vi möta många olika personer, men det känns som att det bara är en av dem som har påverkat Rebeckas liv i det förflutna: pastorn Thomas Söderberg. Hon tänker så mycket på den tiden när hon var en del av sekten och speciellt på alla detaljer och diskussioner som hon har haft med honom. Thomas och de andra två pastorerna, verkar ha några dunkla hemligheter som de inte vill prata om när polisen vill intervjua dem var för sig.

Boken startar i ett högt tempo och är skriven med stor psykologisk inlevelse som fick mig att vilja läsa hela boken på en gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar