måndag 25 oktober 2010

Barnliteratur.

Månd 25 Oktober 2010


Loggbok.

I dag hade vi redovisning om våran bok " Matildas katter". Där berättade vi om omslaget till boken, vilken ålder boken riktar sej till. 3-6 år. Sen upptäckte jag att vi glömt att berätta om författaren till boken, men det kom vi på sen. Författaren heter Jan Lööf, och boken är skriven 2008. Ganska ny bok, har aldrig hört talas om den eller författaren förut, men boken såg ju intressant ut på omslaget. Färger o miljön är realistisk, färgerna är mjuka och fina i boken, och naturen ser ut som den skall vara i sina färger.

Författaren har nog valt att använda djur i boken för att det är nånting som barn tycker om, barn lockas till djur för att dom är mjuka och goa o varma precis som små barn är. Och att djuren är snälla och inte elaka. Boken är typisk svensk. Boken handlade om matilda och hennes två katter, en randig som heter Nisse och en gul som heter Bosse. Dom är jätte stora ( en tiger och ett lejon). Matilda får göra 20 liter köttsoppa varje dag. Och i parken gillar hundarna att vara med och leka med dom. Dom är busiga i bland och då får dom straff, att gå och lägga sej, borsta tänderna med toaborsten och blåsa manen på Bosse så det inte blir tovor. Sen får dom se tv och somnar där.

När Matildas mamma nästa morgon väcker henne och säger att hennes katter vill ha mat, ser Matilda bara att det inte var på riktigt. Hennes katter var stora i drömmen, vilken tur. Så nu kan dom gå ner till vattnet och fiska utan att alla springer därifrån av rädsla, nu stannar alla och klappar hennes små katter.

Budskapet är nog att barn är barn och i boken får Matilda ett ansvar att ta hand om sina djur. Hon får spegla sin fantasi genom djuren och boken blir realistisk i genom. En bok jag gärna skulle läsa för mina barnbarn. Tyckte vi gjorde en bra redovisning ändå fast den vart kort, men andra grupper förde ochså fram sina böckers budskap bra. Rolig timme, och väldig intressant, för alla hade olika teorier om böckerna och alla hade olika val. Hoppas vi får läsa en ny barnbok snart igen!...

1 kommentar:

  1. Kul att du gillade boken! Redovisningen ni gjorde var tydlig. Det var lätt att hänga med i era tankar :)

    SvaraRadera