måndag 25 oktober 2010

Barnlitteratur (När Åkes mamma glömde bort)

I förra veckan hade vi gjort en undersökning av barnbok som heter När Åkes mamma glömde bort . Författare är Pija Linddenbaum.

I boken Omslaget finns en stor bild med många detaljer. Hela omslaget är en bild. Mamma ser ut lite konstig, hon har en drake mask på sig. Hon ser ut upptagen eftersom hon har hårtork i handen och toast ligger på golvet. Vi tror att boken skrevs för 4 till 6 åringar. Boken riktar sig till pojkar, men det kan bli intressant för flickor också. På baksidan av omslaget finns en sammanfattning av historien.

I boken finns olika färger som gula, beige, grön , mm... . Men de är inte så stark. I stället är färgnyanserna matt. T.ex, de använda rosa istället för röd, ljusblå används mycket tillsammans med gul. Det finns samma typ av färger från början av boken till slutet. Vi tror att de använder färger för att visa en mysig känsla i boken och för att visa att historien är orealistisk. De använder gul, röd och grön i olika miljö som bakgrundsfärg för att visa värme.
Boken utspelar sig i en stad. Staden är realistisk men det finns många elementär i historien som är orealistisk, till exempel *drakmamman* Vi tror att författaren använder djur (drake) istället för mamman för att visa barnen att mammor kan ha olika känslor.


I boken finns olika etnicitet ( t.ex Det finns en Afrikansk pojke och en Afrikansk man på bilden. Det finns också en kvinna med en sjal på huvudet. Kanske hon är muslim). De är bara på bilden men de säger ingenting. Mormor lagar currygröt till middag, men ser ut inte som en person från Indien. Nu för tiden människor i hela världen äter curry. Vi ser inte någonting som är specifikt *svenska* utan Åkes namn.

Pojken i boken heter Åke och hans mamma var en drake när han vaknar en dag, men han var inte rädd för henne. Vi tycker att det är litet orealistisk. Åke tar på sig en föräldraroll i boken. Han måste ta ansvar för sin mamma eftersom hon är en drake och hon har glömt bort hur man gör saker t.ex ( lagar frukost, städa efter maten och vad hon brukar göra på jobbet). Åke mamma tog på barnroll i boken. Hon glömde hur man gör allt och Åke behövs för att göra allt för henne.

Boken handlar om en pojke (Åke) som vaknar en dag och hans mamma var en drake som kunde inte komma ihåg vad mammorna gör. Efter frukost, har Åke sjukanmäla sin mamma på jobbet och de gick till doktorn. Doktorn kunde inte göra någonting för att hjälpa henne, så de gick tillbaka hem. Nästa dag vaknar Åke , och hans mamma var normal igen.
Det finns ingen tydlig sensmoral i berättelsen. Boken är bara en rolig historien för barn. Vi tror att författaren vill säga att ibland är det möjligt för barn att vara ansvarig som Åke, som ta hand om hans mamma. Hon vill säga också att ibland livet kan bli tokig, men det vara inte länge och allt kan vara okej med nästa morgon.

1 kommentar:

  1. superbra Sylvia! En tydlig utförlig redogörelse av det som ni kom fram till på egen hand i gruppen. Ni har gjort många intressanta iakttagelser av boken exempelvis: Kanske använder författare drake för att visa mammans känslor?

    SvaraRadera