fredag 29 oktober 2010

loggbok om dagens lektion Tummelisa

Vi diskuterade om boken och det var spännade historian. Det finns många budskap i boken.
A. Handla om frihet.
En annan grupp hade fråga att '' Kan man tvinga att gifta sig''? Jag tycker att man inte kan tvinga oss att gifta sig med en annan killa eller tjej. Vi bestämmer själv våra liv. Vi har en frihet att göra nagonting. Livet är en val öch vi väljer vad vi tycker bästa i vår livet. I andra länder finns gammal tradition att föräldrarna bestämmer sina döttrar att gifta sig med andra mannen. Om flickorna inte vill så föräldrar blir arg. Det finns många flickor gifter sig för att de vill föräldrarna blir glad även att de känner sig ledsna. Föräldrarna kan mördra sin dotter om att de följer vad föräldrarna säger. Jag tycker att det är hemsk för att det inte finns rättigheter och friheter. I slutningen att tummelisa gifte sig med princesen. Hon blev lyckig i slutningen för att hon väljde sig att gifta sig. Princesen Frågade henne att ''Ville du att gifta med mig? Hon sa JA. Hon välde honom så betyder hon blir lyckig. Lyckliheten är en frihet.
B.Handla om en Kämpe.
Tummelisa hade många problem i livet.Paddas mama tvingde henne att gifta sig med sin son, paddorna tog hennes säng och simmade bort med den, ollonborre lämnade henne ensam för att de tycke att hon var ful, hon tvingade gifta sig med mullvad men hon inte ville. Hon kämpade mycket i livet även om hon hade många dåliga saker händla i sitt liv. Vi bör kämpa mycket även problemet kommer i vårt liv och vi lär leva fröm igår. Det betyder att igår var histori (dåtid) men vi lär nånting fröm histori så vi kan bli lite bättre i framtiden. livet är en kämp.
C. Handla om godhet.
Tummelisa hjälpte en fågel. Hon hade bra hjärta och hon tcykte om att hjälpa någon. Men hon fick en godhet tilbaka vad hon hade redan gjört. fågelen hjälpte tilbaka henne. Det betyder att livet är ge och ta.
Det är gammeldags histori och bilderna ser fina ut. Historian var popular i förratiden men det finns fötfaranda kvar den här histori i andra länder men det inte så mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar