fredag 22 oktober 2010

Personbeskrivning - Jenna Wilsson - I taket lyser stjärnorna

Jenna Wilsson är huvudpersonen i boken I taket lyser stjärnorna. Hon är en tretton år gammal tjej som bor ensam i en lägenhet med sin sjuka mamma. Hon går på Herrelunda Högstadium. Jenna är lång, mager och ljushårig. Hon har en platt, tunn kropp som en flicka i förpuberterteten. Jenna tror att folk ser henne så här: “Den där långa, lite gråblonda. Ser rätt vanlig ut. Brukar ha typ lite för korta jeans och någon trist skjorta” (s. 38). Jenna är ganska blyg över sin kropp också. Hon vill inte visa up sig i duschrummet i skolan och llägger handduken på golvet bredvid duschen så hon kan skyla sig snabbt efter duschen (s.27). Jenna är avundsjuk på att en annan tjej, Ullis, är populär och har stora bröst. Hon verkar behöva två sportsbehåar medan Jenna inte behöver någon sportsbehå alls (s.26). Jenna känner sig onormal på grund av sina små bröst (s.29).
Jenna är känslig och tenderar att vara lite negativ. Hennes mor är väldigt sjuk med bröstcancer så det är förståeligt. Men Jenna är en vanlig tjej. Författaren beskriver henne så här: “Jenna är inte Populär, är inte Ullis-Knullis. Å andra sidan är hon inte mobbad heller, är absolut into som Mongo-Malin. Jenna är någonstans mittemellan” (s.12). Jenna är artig, men ibland är hon lättirriterad och hennes känslor kan ta över. Till exempel, en dag kom Jenna hem med en intresseanmälanslapp för en fest för föräldrarna i skolan och hon frågade sin mamma om hon skulle komma. När sin mamma började förklara att det beror på hur hon mår, blev Jenna sur och skrattade, “Jag VET!” (s.13). Även om Jenna blir irriterad ibland har hon en bra relation med sin mor. De ligger ofta tillsammans i sängen och prata “hurlängesomhelst, om allt och inget, om viktigt och oviktigt...” (s.45).
Jenna är en lugn tjej och är ledsen över sin mamma. Hon börjar visa symptom på depression. Hon har gett upp de saker hon tycker om att göra. Hon berättade för sin besta väninna Susanna att hon kommer att sluta rida (s.14) och en kväll hon bestämde sig för att stanna hemma med mamma istället för att gå till festen hos Ullis (s.40).
Jenna önskar att hennes liv skulle vara annorlunda. Hon skäms över sin situation. Som författaren har skrivit: “Jenna skäms över kryckorna, skäms över mamma, skäms att hon skäms” (s.47). Trotts att hon vill saker att vara annorlunda, vågar hon inte tänka på dem. Till exempel, en gång Jenna börja tänka att hon skulle kunna vara Maritas dotter och Marita skulle kunna vara hennes mamma men hon slutade själv. “Det är förbjudet att tänka så” (s.76)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar