onsdag 27 oktober 2010

Loggbok om barnliteratur.

27/10-2010 Tummelisa.


Idag på lektionen läste fröken högt från en barnbok för oss i klassen, hon läste om tummelisa. En vacker saga om en liten flicka som var vacker men jätte liten, hon var bara en tum lång. Därför fick hon heta tummelisa. Sen fick man följa hennes liv från att bli tagen av en ful padda, och till ollonborrar som tyckte hon var ful. Ensamheten för henne i skogen en hel sommar, höst, och när vintern kom o blommorna vissnade o bladen rulla ihop sej av kylan, försökte tummelisa värma sej genom att svepa in sej i ett visset löv, snöflingorna var tunga mot henne som var så liten.
Hon fick hjälp av en åkermus som var vänlig, och fick värme o bo där över vintern. En mullvad ville ha henne till fru, men det ville inte tummelisa. Hon hittade en död svala i åkerråttans bo, som hon hjälpte o värmde under vintern. Sen fick hon flyga med svalan till varmare länder, där hon släpptes av i en vacker blomma. Hon hittade sin prins och hon blev drottning över blommorna, och alla kom med presenter och var glada. Och tummelisa fick ett nytt namn. Hon fick heta MAJ.

Det var en underbart vacker saga, som tar en med i en fantasivärld, där all skönhet finns, en glad saga med lyckligt slut. Vi skall hålla på ett tag till med barnböcker på lektionerna, det är intressant och lärorikt...
Och sen skall vi ta med en bok var från det land vi kommer ifrån, och berätta om den i grupp i klassen, kul..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar