lördag 23 oktober 2010

Reduvisning på barnlitaratur NÄPP!

Boken heter NÄPP! Sa Alfons Åberg. Författare är Gunilla Bergström och år 1994 har hon skrivit boken.

Omslaget :- I början på omslaget finns det fyra färgar och det syns som färga på olika tyg i slutet på omslaget finns tre färger. Omslaget ger utryck att ett barn vars ingen kompis att ska leka med och ingen sköter katten. Boken rikter sig 4-6 ålder och huvudsakligen handlar om pojken.

Färger och nyanser :- Boken har användat olika färger för att uttrycka olika känslor tex glad, arg, skoj. När pojken blev glad blev då gul färg i boken, när pappa blev glad blev då röd färg i boken.

Miljö :- Handlingen är i hemmet hela tiden och det är realistisk. Jag tycker huset var på stan för att pojken lekte alltid i hemmet.

Djur eller människor :- Författare har inte användat någon djur som människor iberättelsen. Det var bara en katt som lekte med pojken.

Etnicitet :- Framställningen är specifikt svensk och boken är svensk etnicitet. Pojken har ingen mamma och det var bara pappa som tog hand om honom.

Genus :- Det fanns ingen flicka eller kvinna i berättelsen. Detvar bara pojke, pappa och katten. Jag tycker pappas karaktärer var tråkiga för att det var ensamstående familj, pojken hade ingen mamma, så det var jabbig att klara allting bara för pappa. I berättelsen pojken har användat papperstuss, snöre och pall för att leka med katten och gnälla med pappa. Pappa har användat pipa, spis, och stikpannap för att steka köttbullar. Pojkens karaktärer hade rolig och gnällig.

Handling :- Bokens huvudsakliga handingar är barnet vill inte äta därför vrålade pappa till barnet. Men pappa har ångrat sig sen för att bråla. Han bad till pojken att äta men tillslut när pojke inte har ätit hotade då pappa till honom att om han inte äter får han inte gå ute idag. Jag tycker handlingen är realistisk och här Sverige det är vanlig i samhället. Det var inget fantasi i boken.

Budskap :- Det finns ett budskap i boken "inte tjata" Jag tycker vi måste bli tålig till barn. Om vi tjatar, kan de bli besvikna, gnälliga, argsinta. Det finns alltid något lärorik i barnboken. Det kan bli till barn eller kan bli till förräldrar.

1 kommentar:

  1. fint alvin! En bra redogörelse av er muntliga redovisning.

    SvaraRadera