måndag 22 november 2010

Luleå skärgård. Junkön.




Vill berätta om min bild som är en sommarbild, fotat på Junkön, i Luleå skärgård.
En gammal fiskeby som har gamla anor, nu mera är det endast några få boende på ön, sommartid.
Har varit dit i sommar med båten "Laponia" som står vid Norra Hamn och kör turister sommartid till olika öar i skärgården. Det är en färd på en och en halvtimme från Norra Hamn till Junkön, man passerar många vackra öar efter färden, och resan är väl värd att besökas.
På ön finns en gammal väderkvarn "malkvarn" som är känt just för ön. Nu mera är det turister som besöker ön och man kan även köpa färsk fisk vid bryggorna, lax, sik,mm. Och så finns det ett cafe man kan stanna till och fika på. Ett litet museum finns ochså på ön, i en gammal fiskebod vid bryggan, och där i finns gamla båtmotorer, gamla fiskenät, saker man behövde för en färd på vintern genom is och kyla, och andra gamla rariteter som folk änvände förr i tiden på ön. Väldigt sevärt och roligt.
Och det är ju väldigt vackert att vara på sjön sommartid, då solen lyser på vattnet och får det att glittra, och vinden som fläktar, när man sitter uppe på däck. Ibåtfärden ingår mat och dryck och kaffe, och en utsikt som gårhur lång som helst.. Detta är min bild som jag har i hjä'rtat och hoppas får uppleva i gen ett annat år..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar