tisdag 9 november 2010

Solen och Månen

Jag har valt att presentera en saga som kommer från mittland,Filippinerna. Sagan heter Solen och Månen. Den hittade jag på Internet närmare bestämt "Filipinska folksagor av Mabel Cook Cole, 1916".

Det var en gång i tiden när Solen och månen var gifta, och de hade många barn som var stjärnor. Solen tyckte väldigt mycket om barnen men när han försökte krama om sina barn blev dom upp brända och skadade eftersom han var så het. Så månen var mycket arg och till slut hon förbjöd solen att röra deras barn igen. Då blev solen ledsen.

En dag när månen gick ner till våren för att tvätta, och innan lämnade hon hemmet så sa solen till månen att han får ha inte kontakt med någon av sina barn i hennes frånvaro,annars det skulle blev bråk. Men när månen återvände märkte hon att solen hade varit olydig mot henne, och flera av barnen saknades.

Då blev hon mycket arg på solen och månen kunde inte låta bli så månen plockade upp ett bananträd för att slå honom. Men Solen blev också arg så han kastade sand i hennes ansikte. Och därför ser vi mörka fläckar på månen idag.

2 kommentarer:

  1. aha, en saga som vill förklara något för oss, varför något är som det är. En sådan saga kan man också kalla för en myt. Det finns också skapelsemyter, som berättar om hur jorden blev till. Det finns en skapelsemyt i bibeln, och den grekisk-romerska mytologin har en annan. I norden finns det också en gammal nordisk skapelsemyt, som fanns innan kristendomen kom till Sverige.

    SvaraRadera
  2. Tack för bakgrund information Stin.

    SvaraRadera