måndag 8 november 2010

Myran och Gräshoppa

Jag har valt en saga som kommer från mitt land. Den heter myran och gräshoppan. En dag började skördetid i naturen. Gräshoppan blev mycket glad för sitt överflöd av mat och började sjunga, hoppa. medan myran var upptagen med att samla mat och hålla livsmedels överskott i sitt hus.

Gräshoppan frågar myran varför den måste arbeta så hårt? Myran svarar eftersom vi behöver spara mat och det är en förberedelse till regnperioden. Gräshoppan tycker att det är en dum sak att göra, så den dansar, sjunger och bryr sig inte medan myran fortsätter att samla mat som den ska spara.

Regnperioden kommer och gräshoppan har ingen mat och kan inte gå ut att leta efter mat eftersom allt är vått. Myran å andra sidan har inga problem alls för att allt är bra dennes hus och för att den hade massor av mat sparat även innan regnperioden. Gräshoppan ville be myran om mat men den kunde inte gå ut till myrans hus så gräshoppan dog. Den tänkte nog "om jag bara hade lyssnat på myran"
Sagan vill säga att man måste spara nånting idag och till framtiden. Tänk inte bara idag. Vi har nästa dag och då. Jag ber er att lyssna på myran.

1 kommentar:

  1. ja det var ju lite synd om gräshoppan som dog, men man kan ju lära sig något av sagan.

    SvaraRadera