fredag 26 november 2010

pojken som åt ikapp med trollet

Den här saga handla om en gammal man med sina tre pojkar.
Han hadde skulder och inga pengar, men han hadde en stor skog och tänkte om fälla träd i den, så att de kunde betala av något skulder, men han var gammal och svag och frågade sonerna att hjälpa han.
Den äldre gick till skogen,när han börjadde hugga i en gammal träd, kom det fram en stort, tjock troll som sa till att den skull slå han i hjäl om han huggadde i sin skog.
Pojken sprang hem och berättade till papa vad som hände, men papa svarade att han var en feg stackare.Samma hande tillandra poke, så gick den yngste med ost i ryggsäcken.
Han klämde sig osten med handen så vasslan stänkte.Han sa till trollet att han skulle klämma han som han klämdevattnet ur den vita stenen om han hållade inte tyst.
trollet var rädde och hjälpped pojken att hugga.,efter, de gick hem till trollet åt grot.
Pojken sa till trollet att de skulle ätta ikapp, trollet tänkte han skulle vinna, men pojken hadde tagit ryggsäcken och lade den under knäet framför sig så mer gröt gick till osten i ryggsäck.
Han tog ett kniv och skarrade ett hål i ryggsäck för det var ful. Trollet blev ful och sa att han orkade inte ätta mer. Pojken sa till honom att skarra ett hål i magen som han gjörd, trollen gjörd den och dog.Pojken tog alla silver och guld som fanns i bergen och gick hem och fader kunne betala skulder.
Den här saga lära oss att ynga människor kan vara smartare och starkare an äldre.

1 kommentar: