måndag 28 mars 2011

Vem ska ta ansvar för våra liv.

Först och främst måste man påpeka att Sverige och Japan har inte samma förutsättningar när det gäller om risken av naturkatastrofer. Det är lätt att dra förhastade slutsatser efter vad som hände i Japan- en massiv jordbävning och tsunami. Men det är inte sannolikt att något sådant händer i Sverige.

I Sverige idag är nästan hälften av el producerat i kärnkraftverk vilket betyder att vi behöver kärnkraft just nu. Om det finns något bättre energikällor som kan ersätta hela kärnkraftverk plus miljövänligt är de välkomna. Jag själv drömmer om världen som är fri från kärnkraft men det finns kärnkraft över hela världen och det kommer inte försvinna bara för att vi avvecklar dem. Vi måste ta hand om själva kärnkraften och avfallet nästan för evigt. Det finns ingen återvändo men självklart att vi kan sluta tillskapa nya reaktorer. Vi kan använda de som kvar just nu tills de blir oanvändbar så kan vi sluta med kärnkraft helt och hållet.

Om man tittar runt världen och säger vi att alla måste sluta med kärnkraftverk, vad kommer att hända då??

TT meddelar att ”om alla de 34 länderna inom den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD skulle stänga samtliga kärnkraftverk och ersätta dessa med naturgas, skulle de globala utsläppen öka med runt en miljard ton per år”. Då bör man betänka att den största utsläppsjätten Kina, inte är med i OECD. ”Det här är inte alls bra för klimatet, oavsett vad man tycker om kärnkraft”, säger Michael Tjernström, professor i metorologi vid Stockholms universitet.
http://janolof.blogg.se/2011/march/miljomuppar-kan-stalla-till-miljoproblem.html

Det är sant att det finns ingen "quick fix". Inte just nu, inte nästa år, kanske om 10år? 50år? Man vet aldrig men hoppas att smarta utvecklare och forskare kan komma på några bra ersättningar i de kommande framtiden.

2 kommentarer:

  1. Vi kan alla vara överens om att kärnkraft är farligt, men samtidigt nödvändigt, eftersom vi inte har tillräckligt med bra och säkra alternativa energikällor. I framtiden kommer säkerligen elproduktionen att se annorlunda ut, fram tills dess kan vi bara försöka att inte använda mer el än vad vi faktiskt behöver.

    SvaraRadera
  2. Visst vore det underbart om allt som människor skapar skulle vara i harmoni med naturen och ingenting skulle kunna skada den eller oss själv. Men tyvärr vår teknologiska utveckling kräver metoder som inte alltid är miljövänliga. I dags läget har vi stor efterfråga efter el och sorgligt nog finns det inga bättre el källor an kärnkraftverk.

    SvaraRadera